selera i pora Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy
Klaudynkowa kuchniaPost Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewarzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
na moim stole...Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule
mojewypiekiinietylkokostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć(...)mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.Całość doprawić solą pieprzem i w razie gdyby kapusta okazała się za mało kwaśna dokwasić zupę pozostawionym sokiem.Na koniec przesiewać na powierzchnię zupy przez sitko uprażoną mąkę (1-2 łyżki najlepiej samemu oceniać ile potrzeba do zagęszczenia, mąkę można też pominąć) i mieszać, zagotować, dosłownie chwilkę
Mix smakuDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka(...)oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiśmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki, garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między(...)grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu
W kuchni u Monikiklasycznej zupy ziemniaczanej po stanowiłam dodać lubiany w naszym domu kalafior, smaki idealnie się skomponowały i dały pyszną całość. Zupa ziemniaczana z kalafiorem SKŁADNIKI : 1 porcja rosołowa 4 ziemniaki 1 marchewka większa 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora sól i pieprz 4 gałązki koperku 3 łyżki kefiru PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy około(...)obieramy, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Kiedy wywar jest gotowy wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler i pora i gotujemy 5-7 minut. Następnie dodajemy ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek siekamy, dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zabielamy 2-3 łyżkami kefiru. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić(...)złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj
kolorowotorcikowoupalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz(...)morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepaski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou. Pistou: Listki bazylii
R'n'G KitchenWYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny(...)ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie. SEREK ARLA APETINA NATURALNY: Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy
Wypisz WymalujPomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro. Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu
bastalenanastępnie wywinąć brzeg pierożka na zewnątrz. Wrzucać do wrzątku, gotować od wypłynięcia 2 minuty, wyciągnąć, odparować i skropić oliwą, żeby się nie posklejały. Zupa: 300 ml bulionu 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego kawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej do dekoracji(...)kawałki warzyw. Postawić ponownie na ogień. 2. Piekarnik nagrzać do 200°C, ustawić na funkcję grill lub górną grzałkę. 3. Mąką rozrobić z odrobiną wody, wlać do gotującej się zupy, gotować na małym ogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem cytrynowym
Kuchnia Prezydentowejlubię :) Pisałem już o tym kilka razy i pewnie jeszcze nie raz napiszę. Ostatnio była groszkowa, teraz pora na szczawiową. Uwielbiam! :) Więc wracam sobie grzecznie z pracy, wchodzę do domu, a tu Madzia już czeka z zupą! Jeeee! I to w dodatku z jajkami przepiórczymi. Są naprawdę pyszne, o wiele delikatniejsze niż kurze. Zdecydowanie polecam. A zupkę tę Madzia(...)każdy będzie chciał jeść :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture