miałam ochotę zrobić zupę z sałaty, trochę o niej słyszałam. Zaintrygowała mnie. Zupa z sałaty, dziwne. Wyszła z tego interesująca zupa i do tego smaczna. Koniecznie spróbujcie. 1 główka sałaty masłowej 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 mały por 3 łodygi selera naciowego 1 l wody 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka jogurtu 1 ½ łyżki octu spirytusowego Sól(...)mniejsze kawałki obsmażamy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i razem gotujemy w osolonej wodzie. Pora i łodygi selera po pokrojeniu dusimy na 2 łyżkach masła pod przykryciem około 10 minut ( możemy dodać trochę gotującego się bulionu ). Po tym czasie całość umieszczamy w zupie. Na tej samej patelni przesmażamy umytą sałatę, porwaną na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy, przyprawiamy maggi
Smaki Ewymoją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium 2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :)Składniki:1 mała dynia1 por (zielona i białą część)pół litra bulionu warzywnegosok i skórka otarta z połowy pomarańczy2 pomidorygłówka czosnkuoliwa (u mnie tymiankowa)sól, pieprz(...)stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła.W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut
Bon Appetit Małgorzatyzdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca łyżeczka rozmarynu(...)gotować do miękkości. Następnie wlać grzyby wraz z wywarem i gotować jeszcze 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć zioła i włoszczyznę lub przelać przez sito. Grzyby można wszystkie zostawić w zupie albo tylko kilka, resztę można wykorzystać do przygotowania uszek. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łazankami. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki. Przygotowanie łazanek. W mące zrobić dołek, dodać
Czerwień i błękitZupa wspomagająca przemianę materii, którą możecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam.Zaczynamy: Składniki:1 brokułmała kapusta1 papryka - zielona5-6 łodyg selera4 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytryny1 pornatka pietruszki, kolendra1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu2 ząbki czosnku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła(...)przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego
Smaki EdytyTego się nie spodziewałam... ZDRADZIŁAM... ukochaną granole dla owsianki ;) Zupy mleczne, owsianki itp "dziwactwa" kwalifikowały się u mnie do tej pory równorzędnie ze zjedzeniem jakiegoś robala :) Od dziecka nie lubiłam, do tego stopnia że nie pomyślałam że moje dzieci mogą lubić :) I tu się myliłam! ...chociaż tylko połowicznie ;) Moja idealna owsianka jest dość gęsta, robiona na mleku
Atlas SmakówKuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki por mały seler 1/2 kg ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 70 ml śmietany 12% sól ,pieprz majeranek natka pietruszki Przygotowanie Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy
R'n'G KitchenMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisywypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka :) "Składniki:3 jajka150 ml mleka100 oleju220
Słodkie PrzyjemnościPrzepis mozolnie wyprodukowany przeze mnie;) Pierwszy raz w ogóle robiłam zupę z dyni, jak również cokolwiek z dyni, ponieważ do tej pory dynia istniała dla mnie jedynie w wersji dekoracyjnej (co roku zbieram małe kolorowe dynki z wysianych wcześniej w ogrodzie ziarenek). Jak nabrałam ochoty na włączenie jej do mojego menu, to się okazało, że czas dyni już się
Zdrowa Kuchnia Sowyfiglami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy ją wraz z osadem(...)odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności
Kolizje Smakówniego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody(...)szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu, uważając aby nie doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować
dom-agi.plrosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości
prawdziwe jedzeniePrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarnezeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3
Klaudynkowa kuchnianajeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki(...)się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość