Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy
R'n'G KitchenSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 szklanka kaszę kuskus zalać gorącą wodą, przykryć talerzem i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze ciemno, nie mam jak ich Wam zaprezentować. Czekam do wiosny! :) Dziś zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe. Na taką pogodę jest idealna :) Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany(...)Cebulę kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe
Czerwona Porzeczkasmaku jest bardzo pyszna, a dzięki mięsnym kuleczkom bardzo syta. Myślę, że będzie to miła odmiana dla naszych tradycyjnych zup: pomidorowej, ogórkowej czy rosołu. I co najważniejsze zadowoli każdego domownika. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 0,5 bułki ( kajzerki), 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0,5 selera( małego), garść natki pietruszki, 4 serki topione(...)Hochland (podłużne po 100g każdy, o różnych smakach- najlepiej bez dodatków), sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, woda Wykonanie: Mięso mielone mieszamy z namoczona w wodzie bułką i jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Następnie gotujemy je przez 10 min w gorącej wodzie. W drugim garnku gotujemy bulion ( ok. 4 litrów) z startą na grubych
Passion of Cookingkwaśnica z dużymi kawałkami mięsa. Przepis na pyszną kwaśnicę góralską. Tradycyjna polska kwaśnica - najlepsza zupa z kiszonej kapusty na tłustym rosole z golonki, wędzonych żeberek lub karkówki. Syta i smaczna kwaśnica góralska z ziemniakami, cebulą i dużymi kawałkami mięsa, z dodatkiem czosnku i mielonej papryki. Prawdziwa kwaśnica ugotowana na rosole z karkówki i włoszczyzny. Staropolski przepis na tradycyjną kwaśnicę(...)pokrojoną w większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka. Krok 4. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy . Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając mięso na każda porcję. Kwaśnica im dłużej postoi
Moja Książka Kucharskajest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)żółtko jajka 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym podsmażamy. Posypujemy oregano. Nie dodajemy tłuszczu, gdyż wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy
Symfonia smakowajest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt(...)obiad latem. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany do zupy mleko do namoczenia bułeczki 6 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki
Kuchcik gotujepyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej do odtoczenia klopsików Na szybki(...)łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/2 szklanki wody 3 czubate łyżeczki śmietany 18% do zup Przygotowanie: Przygotowanie klopsików: Cebulę drobno kroimy i przekładamy do miski (możemy ją wcześniej delikatnie podsmażyć). Bułkę moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 jajko, sól, pieprz i czerwoną paprykę, całość dokładnie wyrabiamy ręką
Słodkie okruszkiDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się
Kuchnia Pełna Pasjisobie to wymyśliliśmy...a co :P ...wszystko pod ręką, tylko skąd tyle marchewki u nas??? Ale nieważne :D była...i jest zupa ;) Składniki 1 kg marchewki 1 l bulionu warzywnego 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy(...)przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach go rozkruszyć) i świeżo mielony czarny pieprz. Mięso z białej kiełbasy formujemy na małe kulki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenpieprz mielony Wykonanie: Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy. Mięso wyjmujemy(...)bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów. Wykonanie farszu: Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około 14 łyżek bulionu. Dajemy go tyle, aby masa mięsna nie była sucha. Całość lekko dosalamy i dość mocno pieprzymy. Farsz nie może
Smak mojego domupomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function
Smaki Ewywykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki
Walijskie Pichceniekluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki 5-6 łyżek zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około 300 g gęstego przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 3 duże ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodzienna