zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:29/145)

Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 187

przypadkowa nie była - spróbowałam, posmakowało mi i do całości bardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną super smaczną propozycję w naszym menu :) uwielbiam tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy(...)ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy

Kolorowy Przepisownik
Krupnik 195

Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki.   Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą natką

wyzwania kuchenne
Pasztet mięsny 166

tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy w wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy przyprawy i żółtka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 236

inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna.   Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać.    Smacznego !    Inny przepis z ciecierzycą.  Ciecierzyca pieczona

Kuchnia na wzgórzu
Aromatyczne gołąbki 183

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy(...)podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku , 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić

Corner With Recipes
pyszny a`la strogonoff z indyka... 136

Składniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, cebula 1 duża, pieczarki 30 dag, ogórki kiszone 4 średnie, papryka czerwona 1 mała, kostka rosołowa 1 sztuka, olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA KREM Z DYNI (keto, paleo, LCHF, optymalny) 196

Sezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu(...)kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony

Ola la LCHF
"Tort" a'la gołąbki 226

wersję tra dycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej  oraz ich wersji zapiekanej jako "tort".  Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko

ChilliJemy
Harira 191

łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry olej do smażenia oliwa z oliwek suszone daktyle 1 cytryna sól i pieprz do smaku Przepis: Zaczynacie od namoczenia cieciorki w 2 szklankach wody 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Lepiej nie używajcie tej z puszki, bo jest obrzydliwa i zupełnie nie ma smaku. Mięso kroicie na nieduże kawałki i smażycie(...)odlewacie. Rozgrzewacie kilka łyżek oliwy z oliwek w garnku, w którym zrobicie zupę i przekładacie do niego usmażone mięso. Cebulę obieracie, siekacie i dodajecie do mięsa. Podsmażacie jeszcze chwilę, aż ta się zeszkli. Dodajecie kumin, cynamon, imbir, ostrą i słodką paprykę oraz mielone nasiona kolendry. Jeśli używacie tej samej łyżeczki, przecierajcie ją po każdej przyprawie choćby palcami (byle suchymi

GRUBY WAŁEK
Zupa z pora z pulpecikami 184

różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Pory dokładnie umyć(...)oraz tymianek. Dalej gotować aż serki prawie się rozpuszczą, od czasu do czasu zamieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem. Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły. Gotową zupkę podałam

Monia miesza i gotuje
Zupa gospodarska 148

Kolorowa oraz niezwykle sycąca zupa gospodarska.  Wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Jest naszym faworytem spośród wszystkich dań jednogarnkowych. Przygotowuje się ją dosyć szybko oraz co jest dużym plusem z podanych ilości wychodzi MEGA porcja. Z pewnością starczy dla wszystkich ;) 50 dkg mięsa mielonego indyczego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 świeże pomidory 1 czerwona papryka 3 ogórki konserwowe(...)puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 100 ml koncentratu pomidorowego ostra papryka, lubczyk, sól, pieprz Obrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać mięso. Podsmażyć. Zalać wodą i dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi

Krokusowy Dom
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 181

ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki(...)kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 200

przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Węgierska zupa gulaszowa 179

Węgierska zupa gulaszowa Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki(...)łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy

Blog z Apetytem
Zupa brokułowa z klopsikami drobiowymi i kaszą jęczmienną 146

Bardzo smaczna i prosta zupa krem z klopsikami drobiowymi. Idealna dla dzieci, niejadków i wielbicieli brokuła. Składniki: 450g (opakowanie) mrożonego brokuła świeży koperek przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie 200g mięsa mielonego z kurczaka 50g suchej kaszy jęczmiennej Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i kaszę jęczmienną. Między czasie do mięsa dodajemy przyprawy i wilgotnymi

Truskawkowa Fiesta