zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:31/145)

Zupa gospodarska 106

Kolorowa oraz niezwykle sycąca zupa gospodarska.  Wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Jest naszym faworytem spośród wszystkich dań jednogarnkowych. Przygotowuje się ją dosyć szybko oraz co jest dużym plusem z podanych ilości wychodzi MEGA porcja. Z pewnością starczy dla wszystkich ;) 50 dkg mięsa mielonego indyczego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 świeże pomidory 1 czerwona papryka 3 ogórki konserwowe(...)puszka groszku 1 puszka czerwonej fasoli 100 ml koncentratu pomidorowego ostra papryka, lubczyk, sól, pieprz Obrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać mięso. Podsmażyć. Zalać wodą i dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi

Krokusowy Dom
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 130

ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki(...)kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek, naturalna wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 155

przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut. 3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Węgierska zupa gulaszowa 129

Węgierska zupa gulaszowa Gęsta, sycąca i mega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki(...)łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy

Blog z Apetytem
Zupa brokułowa z klopsikami drobiowymi i kaszą jęczmienną 112

Bardzo smaczna i prosta zupa krem z klopsikami drobiowymi. Idealna dla dzieci, niejadków i wielbicieli brokuła. Składniki: 450g (opakowanie) mrożonego brokuła świeży koperek przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie 200g mięsa mielonego z kurczaka 50g suchej kaszy jęczmiennej Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i kaszę jęczmienną. Między czasie do mięsa dodajemy przyprawy i wilgotnymi

Truskawkowa Fiesta
Wiosenna zupa ogórkowa 187

jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy

Ratunku obiad
Kotlety z suszonymi pomidorami 150

Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z pulpecikami 69

możecie znać ją pod nazwą Cottage pie. Ja zmieniłam ją nieco i uprościłam jej przygotowanie. Zamiast smażonego mięsa mielonego zaproponowałam Wam zrobienie pulpecików, będą atrakcyjniejsze A do pierzynki ziemniaczanej możecie wykorzystać ziemniaki, które zostaną Wam z poprzedniego obiadu. Sos do mięsa możecie przygotować także w różnych wersjach smakowych. Ja dziś zdecydowałam się na sos Butter Chicken marki Patak(...)doskonale sprawdza się w kuchni indyjskiej, ale jest także idealny jako sos do pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku

nietylkopasta.pl
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 155

Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 150 g marchwi mini lub 1 duża marchew szklanka mrożonego zielonego groszku ok. 150 g dyni, np. Hokaido 1/2 selera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól(...)kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa gołąbkowa 119

przepis na zupę z kapusty. W weekend zdecydowałam się na ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty(...)łyżeczka wędzonej papryki szczypta cukru pieprz czarny sól Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wyłożyć mięso i obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym i zielem. Marchew i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki

Czerwień i błękit
gołąbkowa zapiekanka... 175

Składniki: ryż 2 woreczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kapusta biała 1 główka/mniejsza, mleko 1/2 litra, przecier pomidorowy 150 ml, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny barszcz biały 152

drobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe   kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać(...)kostki rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować.  W tym czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski, dodać dwa jajka, 2 niewielkie pokrojone w drobną kostkę cebulki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy (resztę cząbru, ostrą paprykę, odrobinę soli i soli czosnkowej  oraz suszoną cebulę i pieprz). Do gotującego się bulionu wrzucać porcjami niewielkie klopsiki

Humanistka w kuchni
NAJPROSTSZE PULPETY Z KURCZAKA 76

przypraw) jeśli używasz piersi z kurczaka, posiekaj je drobno. Osobiście wolę taką opcję od mięsa mielonego, ponieważ konsystencja pulpetów jest inna wymieszaj posiekane mięso z bułką tartą i jajkiem formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego gotowe mięsne kulki dodaj do zupy na 15-20 minut przed podaniem, by zdążyły się ugotować Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł NAJPROSTSZE PULPETY Z KURCZAKA

SandraFrej.com
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 234

puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku) Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę ;)   Przygotowanie: Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy(...)odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka

Jak gotować i nie zwariować
Zupa cebulowo-porowa z pulpetami 194

pozostanie, a zupę może zjeść wtedy każdy.   Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 50 min 280 g pora 600 g cebuli 1 l buliony warzywnego lub mięsnego 1 szklanka białego wina (opcjonalnie) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 gałązki świeżego tymianku 400 g mielonego mięsa indyka 1 jajko(...)gorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy ok 10 min 3. Do mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy, całość gotujemy jeszcze ok 15 min 4. Na koniec zabielamy zupę kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania