przełożyć do dużego garnka (w którym będziemy gotować całe danie), dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Krakowskie smaki Anitakie lubi, ale nie wiem czy jest choć jedna osoba, która nie lubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka(...)chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto Przygotowanie: Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie razem
Życie zaczyna się w kuchnipodzielone. I dobrze - więcej zostało do zamrożenia i przyda się przy innej okazji. Bardzo ładnie komponuje się z zupa (bogate, pomidorowe minestrone), albo marchewkowym, czy batatowym kremem. I potrawami w rodzaju chilli con carne i podobnymi na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Przepis ze strony Netmums: 'Cheesy corn triangles' . Składniki: foremka 18 lub 20cm, czyli okolice(...)połaczenia składników. Przelej do przygotowanej blaszki. Wyrównaj wierzch i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotyku i złotawe. Podawaj ciepłe, najlepiej jako akompaniament do dobrej zupy, albo chilli con carne. CO JESZCZE? zostaw garść sera i posyp nim wierzch przed pieczeniem; możesz dodać do ciasta także i inne składniki: grzyby, szynkę, może nawet suszone pomidory?; w wersji
Lejdi of the housepiórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku. Przełożyłam do bulionu. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy, gotowałam do miękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki
bastalenaKolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek
R'n'G Kitchenskładniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie(...)ładnie uformowane w klops 1. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy kika minut aż mięso będzie się kleiło do rąk. Formujemy klopsa. 2. Zagotowujemy wodę w garnku wraz z zielem i liściem i łyżeczką vegety . Wkładamy delikatnie mięso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy
Na moim talerzuskładniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie(...)ładnie uformowane w klops 1. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy kika minut aż mięso będzie się kleiło do rąk. Formujemy klopsa. 2. Zagotowujemy wodę w garnku wraz z zielem i liściem i łyżeczką vegety . Wkładamy delikatnie mięso i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 3. Po tym czasie wyciągamy
NA MOIM TALERZUCałe liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw(...)Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu i kardamonu. Pochodzi z Meksyku, gdzie nadal jest uprawiana komercyjnie. Aromat wanilii pochodzi
Ciastka - domowe słodkościPorcja dla 4 osób: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego 2 cebule 1 jajko 10 łyżek otrąb owsianych łyżeczka czosnku w proszku łyżeczka ziół prowansalskich
Humanistka w kuchniłyżka, kucharek 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, masło 2 łyżki świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa i kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek(...)olej i podsmażamy około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %. Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania wydłużamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni Lubięmnie z nóg. Wyborna konsystencja zupy, plus mięsne pulpeciki i ziemniaczane kluseczki, po prostu fantastyczne! Zupa brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko mięso mielone 1 cebula jajko 1 łyżka śmietany bułka tarta sól, pieprz W garnku zagotowałam różyczki brokuła(...)dodatkiem kostki rosołowej i marchewką (ok. 30 min.). W tym czasie przygotowałam kulki mięsne- mielone połączyłam z jajkiem, startą cebulą, bułką tartą, przyprawami, śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam ponownie do rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły mi się
bastalenainną wersję. Miał być krem, ale moja połowa bez mięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki : * pół kg pieczarek * cebula * 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego * sól, pieprz do smaku * śmietanka lub jogurt naturalny * koperek Przygotowanie : Cebulę(...)posiekaną w kostkę i pokrojone w plastry pieczarki poddusić na maśle. Dolać bulion i gotować około 20-30 minut. Dodać pokrojone ziemniaki. Mięso doprawić, zrobić małe kuleczki, wrzucić do zupy i zagotować. Całość zabielić śmietanką. Posypać koperkiem
Magiczne Życie Martylepiej. Dzieci nie widzą, nie wiedzą, a zupę tak przyprawioną uwielbiają. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej ok. 2 l wody 1 cebula 1czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego(...)kminku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i pieprz natka pietruszki/kolendra Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, oprószamy mąką. W głębszym rondlu rozgrzewamy mocno olej i podsmażamy na nim mięso ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dolewamy
bistro mama