zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:929/1190)

Wegetariańska zupa z soczewicy! 132

Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy(...)puszka całych pomidorów lub 300ml domowego przecieru pomidorowego 1 seler 1 mały korzeń pietruszki 1 marchewka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku świeży imbir natka pietruszki oliwa z oliwek zioła prowansalskie chilli sól pieprz Sposób wykonania: Do średniego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy ją ok. 1l wody. Dodajemy pomidory z puszki, albo domowy przecier pomidorowy, pokrojone w kostkę warzywa, starty

Kuchnia Pani Wiosny
Gofry wytrawne z ciasta francuskiego 72

Gofry wytrawne z ciasta francuskiego to szybka i bardzo nieskomplikowana propozycja na przekąskę, śniadanie lub kolację na ciepło. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl

Bardzo Gruby Smok
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 159

smażonych i pieczonych dań rybnych. Zwłaszcza płastugi, takie jak gładzica, sola, flądra czy tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa(...)Koper jest uważany za jedno z klasycznych ziół rybnych. Ten dobrze znany parasolowiec jest zawarty w większości północnoniemieckich potraw rybnych. Koper jest niezwykle wszechstronny i może być stosowany w zupach rybnych, rybach smażonych, marynatach rybnych i sosach. Koper jest często używany w połączeniu z musztardą lub chrzanem. Koper należy stosować w miarę możliwości w stanie świeżym lub zamrożonym. Jeśli dostępny

ProstePesto.pl
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 219

fasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli  fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną  zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań.  Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym.  To syte danie, w pełni zapewni(...)Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Walijskie Pichcenie
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 236

Powoli za oknami robi się szaro i ponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w  niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta(...)soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy

ChilliJemy
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 173

Sposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe

Kuchenne aromaty
Dhal z soczewicy z maślanym ryżem 151

soczewica,  wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą,  ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe(...)niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka,  suszona kolendra- 1 łyżeczka,  cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż

Kraina Miodem Płynąca
Bigos tradycyjny 486

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł

Humanistka w kuchni
Kapusta z kotlecikami na pomidorowo 183

zaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone

Buniabaje w kuchni
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 234

tanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala nam na kupienie 2 udek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody   - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki(...)wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy

Be Fit Be Strong
Zapiekanki z kalafiora 77

Zapiekanki z kalafiora to prawdziwy HIT! Na przepis natknęłam się przeglądając internet i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie rozczarowałam się - te zapiekanki są mega pyszne

Kuchnia MagdaLeny
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 146

warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej(...)wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce

Ugotowane pozamiatane
Danie jednogarnkowe z patisonem 88

Dziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)papryka 1 marchewka 1 puszka białej fasoli ok. 200g patisona łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane

Waniliowe Improwizacje
Zupa z boćwiny 117

również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole,   zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może(...)ukraińskiego. Wyszło bardzo smacznie i pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa z wołowiną 645

Pożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki   400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę   1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego masła(...)łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć

Kuchenne aromaty