Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem , to pyszna odmiana dla klasycznego przecieru, który robi się bez żadnych dodatków, oczywiście oprócz szczypty cukru, która zawsze wrzucam do garnka. Pamiętaj, że taka właśnie odrobina cukru wspaniale podbija smak pomidorów. To jest patent, który stosowały już nasze prababcie i warto o nim pamiętać szykując z dania(...)dodałam cebulę, czosnek i bazylię, które bardzo fajnie zaromatyzowały pomidory. Taki sos będzie idealnym dodatkiem do makaronu, do ryżu czy do duszonego mięsa. Spokojnie można go też dodać do zupy. Przy przygotowywaniu przecieru nigdy nie podlewam pomidorów wodą, ponieważ one sama je w sobie zawierają. Pod wpływem ognia warzywa puszczą swój sok. Gdy pomidory będą już miękkie odstawiam garnek
Kulinarne przygody Gatityrozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu. 5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu
Szefowa kuchnilekko pikantna zupa na bazie soczewicy i kurczaka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 4-6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z uda kurczaka Pasta Madras Paste Pots Patak’s 2 litry wody 1 marchewka 1 cebula 250 g passaty pomidorowej (1 szklanka(...)skoncentrowana przyprawami pasta będzie idealną bazą do naszego rozgrzewającego dania. Gotujemy przez 30 minut. 4. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę oraz solimy do smaku. Gotowe… Smacznego! Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicą i kurczakiem pochodzi z serwisu
karolgotujeHarira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg mięsa (wołowina, jagnięcina lub kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody(...)opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3 łyżki oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPasta jajeczna na ciepło to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje na świeżym, chrupiącym pieczywie, zasyci na długo i jest bardzo prosta
Przepiski.plŚledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko
Kuchnia MagdaLenyMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakNieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową! Składniki: łyżka masła ząbek
Pyry na GazSierpień i wrzesień to miesiące w których dostępne są najlepsze słodkie pomidorki gruntowe. A jak są pyszne pomidorki to nie może zabraknąć zupki pomidorowej ze
Monia miesza i gotujePrzepyszna wręcz niewalająca smakiem i aromatem. Idealna na chłodne dni, sycąca zupa gołąbkowa. Jeżeli jeszcze jej nie gotowaliście to najwyższy czas ją przygotować. Polecam. SKŁADNIKI : 300 g kapusty białej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki oleju 1 marchew, kawałek selera i selera naciowego 3 ząbki czosnku por ( biała część ) 100 g 1 woreczek ryżu(...)liść laurowy, 2 ziela, pieprz w ziarnkach 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ,pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 1 łyżka jarzynki 1 litr wody PRZYGOTOWANIE : Do naczynia thermomastera II firmy KALORIK dodajemy kapustę i szatkujemy 10 s / o 4. Odkładamy do miski. Następnie przekładamy marchew, seler, czosnek i rozdrabniamy 10 s / o 4. Odkładamy do miski
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny piękny dzień. Kolejny powód do radości i snucia planów. Kolejny pyszny obiad:) Dziś polecam zupę gulaszową z wołowiną i fasolą. Gdybym musiała opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:) Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ajvaru 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziaren kolendry świeżo mielony pieprz sól 1 łyżka mąki 3 łyżki oliwy Mięso pokroić
Obiad gotowyboczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki: 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś(...)wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą
Walijskie Pichceniezupa meksykańska, a stopień ostrości możecie dobrać sami. Przepis na zupę meksykańską z mięsem SKŁADNIKI: - 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) - 2 cebule - 2 marchewki - 1 czerwona papryka - 4 duże pieczarki - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 l bulionu warzywnego - 2 łyżki pasty paprykowej - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - przyprawy (pieprz, sól, kminek, majeranek, czosnek, gałka
Związek na patelniczęść zużyłam do sałatki, a większość bobu wykorzystałam do gęstej zupy a' la fasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony
Czerwień i błękit