Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem… Składniki 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe) 200 g fileta z kaczki 300 g gęsiny 1 garść suszonych podgrzybków 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu mięsnego 1/2 litra passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 liście laurowe
R'n'G Kitchenpozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ocet winny, miód, przecier pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Zmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy
Niedzielny kucharzwiele. Ostatecznie wyszło mi ok 2 litrów zupy. Posiekałam kapustę i zapakowałam do garnka. Pokroiłam jednego ziemniaka i pół marchewki. Potrzebowałam do tego jednej cebuli i masła plus przyprawy. Liść laurowy dwie sztuki i trzy ziarenka ziela angielskiego. Wszystko zalałam wodą i gotowałam do miękkości warzyw. Dodałam 1/2 szklanki przecieru pomidorowego - własnej roboty i dwie łyżki koncentratu. Na maśle podsmażyłam
Pieprzyć z Fantazjązarówno na słodko, jak i wytrawne), przekąski, zupy, dania główne i desery. A ceny przyjemnie niższe niż w większości kazimierskich knajpek. Trafiliśmy tam przed południem, bardzo głodni, po kilkukilometrowym spacerze. Zamówiliśmy sycące dania, a ich smak był w punkt taki jak lubimy. „Dwa sąsiedzkie jaja sadzone na soczewicy z aromatycznym pomidorowym sosem, dodatkiem sezonowych liści, ziół i korzeniowym pieczywem
Mienta blogtaką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo sycąca! ;) Składniki: 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 łyżka oleju kokosowego 3 szklanki bulionu
Jak gotować i nie zwariowaćkulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera(...)obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniKiedy przychodzą chłodniejsze dni, poszukujemy idealnych przepisów na rozgrzewające dania. Właśnie dlatego doskonale sprawdzi się aromatyczna i gęsta zupa gulaszowa węgierska. Zobacz mój przepis! Gulaszowa – królowa sycących zup Zupa gulaszowa może być przygotowana zarówno z samej wołowiny, wieprzowiny, jak i mieszanki jednego i drugiego mięsa . Dzięki temu jest pyszna i sycąca. Możesz też urozmaicić ją np. podsmażonym boczkiem albo(...)wino (białe albo czerwone). >> Zobacz też inne przepisy na zupy . Zupa gulaszowa – przepis Przygotuj sobie dużą patelnię i spory garnek. Ten przepis na zupę gulaszową robię na dwie osoby na dwa obiady, czyli są to cztery solidne porcje. Jeśli lubisz mocno mięsne dania, dodaj go więcej. Dla mnie zupa gulaszowa jest na tyle sycąca i pełna warzyw, że taka
Rozdomowionazupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę go zmodyfikowałam, bo dodałam kapustę włoską i pominęłam pomidory oraz przecier pomidorowy(...)pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, obrać z kości i ponownie wrzucić do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do zupy i nadal gotować na wolnym ogniu. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
Danka Pichci(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po węgiersku to bardzo ciekawy przepis na przekąskę z wykorzystaniem tradycyjnych śledzi w oleju. Idealnie sprawdzą się na różnego rodzaju okazje, a
Przepiski.plZapewniamy. Pysznie wyszło. Składniki: 1 kg opieniek 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera korzeniowego 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 90 g koncentratu
R'n'G KitchenLekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową
Karczma HonoriettyPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący
Ladylaura.Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak soczystej papryki i pomidorów, dlatego lubię robić leczo :) Ta wersja jest nieco inna niż zawsze, gdyż zmieniona o
Smakowy Rajbetakaroten przekształca się w witaminę A w środku naszego organizmu. Marchewka chroni naszą skórę. Ugotowana marchewka dzięki zawartemu w niej błonnikowi reguluje pracę jelit. Marchewka zatrzymuje biegunki. Z kolei zupa marchewkowa (czy przecier marchewkowy) skutecznie pomaga na zaparcia i na biegunki dziecięce. Marchewkę szczególnie zaleca się dzieciom, których układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały. A z racji tego(...)marchewkę do sosu pomidorowego. Kilka słów o przygotowaniu marchewki. Marchewkę najlepiej byłoby wyszorować szczotką lub delikatnie zdrapać jej zewnętrzną powłoczkę. Natomiast lepiej jej nie obierać, gdyż witaminy są znajduja sie tuż przy powierzchni. Jeżeli lubisz sok z marchwi, wybieraj raczej marchewkę z uprawy ekologicznej, gdyż pestycydy gromadzą się wlaśnie w korzeniu tej rosliny. ZUPA MARCHEWKOWA. A skoro
MODA NA BIONie przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i
Dzieje kuchennej WiewióryZ racji nowego roku szkolnego i nowych obowiązków znowu zaczęłam planowanie posiłków a tym samym i zakupów. Zawsze lubiłam zużywać wszystkie produkty od początku do końca
Dzieje kuchennej Wiewióry