zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:942/1190)

Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 172

Brrrr... ależ ja dzisiaj zmarzłam latając z wózkiem po wsi. Odprowadziłam Córcie i jej kumpelkę do szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 164

zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna.     Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń(...)pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się

Pyry na Gaz
Makaron z konserwą 197

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z konserwą to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy makaronu, konserwy z puszki i sosu pomidorowego

Przepiski.pl
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 108

zrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów(...)sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę 😊 Nie wiem dlaczego, ale niema za każdym razem ciecierzyca myli mi się z soczewicą. Na odwrót zresztą też. Wychodzą z tego czasami zabawne, a czasami żenujące dla mnie pomyłki. Kiedyś opublikowałam przepis na zupę z ciecierzycą, ale wszędzie pisałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM 155

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)wody 1  szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu

cool and minty
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 299

Bogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)proszku do smaku, łyżeczka kminku, ziele angielskie, łyżeczka musztardy, 800 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Jak zrobić bogracz wegański? Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, następnie ugotuj do miękkości w takiej ilości wody, aby tylko lekko ją przykrywała – nie odcedzaj. Nie będzie też grzechem, jeśli w tym przepisie

Kulinarna Polska
Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i szpinakiem 73

Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą i listkami młodego szpinaku w roli głównej. Szybka i pożywna, nie wymaga długiego gotowania. Idealnie pasuje do niej starty twardy ser np. włoski parmezan lub grecki graviera.  Składniki: 2 łyżki oliwy duża czerwona cebula marchewka 3 łodygi selera naciowego duża marchewka szklanka passaty pomidorowej puszka ciecierzycy 2 duże garście liści świeżego szpinaku sól, suszone

wyzwania kuchenne
Boczniaki z fasolką w pomidorach 118

Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję.  Boczniaki z zieloną fasolką.  250 gram boczniaków cebula 2 garście zielonej fasolki liść laurowy sól i pieprz chili w płatkach 1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy 2 łyżki wina białego lub łyżka octu jabłkowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki natki

AZgotuj!
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 171

Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki, szczypiorek, suszony lubczyk, sól

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapuśniak wegetariański 184

sól, pieprz, obie papryki i koncentrat pomidorowy. W czasie gdy kapuśniak się gotuje, myjemy bardzo dokładnie ziemniaki, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą (do 1/3 wysokości ziemniaków), dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ściągamy skórkę z ziemniaków. 1/3 ziemniaków rozgniatamy widelcem i zagęszczamy nimi kapuśniak. Pozostałe ziemniaki dodajemy do zupy w całości. Smacznego! Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 242

przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa

Moje Kuchenne Rewelacje
Węgierska zupa gulaszowa 293

jeśli jednak nie macie wolnowara, zupę można jak najbardziej przygotować w zwykłym garnku na palniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku.  Składniki :  600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków

Codzienne Gotowanie
Makaron z cukinią 159

zrobieniu pysznej  zupy  i fantastycznych w smaku  placków  przyszedł czas na makaron z cukinią. Danie wyszło pyszne, aromatyczna a przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Składniki: 40 dag makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz

Pobite gary Barbary