Korpus- 1 sztuka Pomidor - 4-5 sztuki Cebula - 2 sztuki Czosnek- 4 ząbki Papryka - 1 sztuka Marchewka- 2 sztuki Por- 1 sztuka Seler- 1 sztuka Pietruszka- 1 sztuka Przecier pomidorowy- 1 słoiczek Śmietana 30%- 150 ml Oliwa z oliwy - 2 łyżki Ziele angielskie- 4 ziarenka Liść laurowy - 2 liście Bazylia- 2 łyżeczki Vegeta- 5 dag Sól,pieprz- łyżeczka Cukier- łyżka(...)oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy z 30 min od czasu do czasu mieszając Zalewamy śmietanę naszą zupką, dobrze mieszamy i wlewamy całość do naszej zupy. Przyprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz słodzimy. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy seler i miksujemy blenderem . Najlepiej smakuje podane z ryżem. Smacznego
pichcisztopojemnik, słoik lub w plastikowy worek do mrożenia. Pamiętajcie tylko by nie nalewać do pełna, bo płyn po zamarznięciu zwiększy objętość, co grozi rozsadzeniem pojemnika. Przed włożeniem do zamrażalnika zupę trzeba wystudzić. My ugotowaliśmy minestrone w niedzielę, a z zamrażalnika wyciągnęliśmy w środę wieczorem – by zjeść ze smakiem w czwartek. Pr zepis na minestrone . Piątek – Gołąbki z rzymskiej sałaty(...)skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach
Niedzielny kucharzMało kto wie, że bogracz to tak naprawdę rodzaj kociołka, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się, że bogracz to pyszna zupa gulaszowa, z mięsa wołowego. Królowa niejednego weselnego menu lub innego typu przyjęć. Nie ma się co dziwić, gdyż jej smak urzeka, a w dodatku jest sycąca. Najlepsza jaką jadłam to da domowa, przyrządzana przez(...)wersja… SKŁADNIKI : mięso wołowe – 40 dkg ziemniaki – 4 sztuki kluski kładzione – 15 – 20 sztuk wywar warzywny – 2 szklanki lub woda cebula – 1 sztuka czosnek – 3 ząbki koncentrat pomidorowy – 4 łyżki papryka słodka – 15 g liść laurowy – 4 sztuki ziele angielskie – 8 kulek olej do smażenia masło – 2 łyżki sól, pieprz lubczyk świeży – pół pęczku lub według uznania mąka
kuchniabellissima.wordpress.comhamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed chwilą zostało wyciagnięte z piekarnika lub garnka. Sami zobaczcie jak łatwo można mrozić jedzenie. Zobacz przepis na najpyszniejszy na świecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się(...)zamrażalnika. Ciepłe dania podnoszą temperaturę w zamrażalniku i sprawiają, że inne produkty zaczynają odmarzać. A stąd już prosta droga do zmarnowania jedzenia. Jak to zrobić np. z gorącym rosołem, zupami? Możesz wcześniej zamrozić w specjalnych pojemnikach lub po prostu w plastikowej butelce wodę i, kiedy się zamrozi, dodać do gorącego rosołu, żeby go schłodzić. Gorące jedzenie można też podzielić
Niedzielny kucharzdanie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem(...)czasochłonne. Polecam, bo pyszne! Składniki: - 70 dag łopatki wieprzowej; - 0,5 kg pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 czerwona papryka; - mała łyżeczka mąki; - 1 duża cebula; - 3/4 małego słoika koncentratu pomidorowego; - 1 łyżka ostrej musztardy; - 1 mała śmietana 12%; - sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka; Wykonanie: Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć. Zalać gorącą wodą do przykrycia mięsa. Dusić
dom-agi.plŚwietny przepis na wegetariańskie danie z fasoli, które sprawi, że docenicie i polubicie strączki- fasola z jarmużem, oliwkami i suszonymi pomidorami, w gęstym sosie pomidorowym. Świetne rozgrzewające i syte danie, idealne na zimę. Dzięki dodatkom oliwek i suszonych pomidorów danie to zyskuje bardziej elegancką twarz :) sprawdzi się też dodatek kaparów, czy marynowanych karczochów. Z kromką dobrego chleba będzie bardzo(...)minut, albo mozna użyć ugotowanej uprzednio suszonej fasoli - wtedy będzie dłużej ale taniej, a przy okazji można ugotować fasoli więcej i wykorzystać do innych dań (np. zupa fasolowa z grzybami i kaszą lub fasolka po bretońsku ). W przepisie pojawia się cząber, przyprawa która świetnie pasuje do dań ze strączków, jak też wpływa, że stają się one lżej
Smaczny zeszytrobił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju do smażenia do smaku: 3-4 łyżki soku z cytryny listek laurowy duża szczypta cukru(...)ugotowania zupy. Cebulę kroję na mniejsze kawałki. Wystudzone grzyby kroję w paseczki i przekładam do osobnej miseczki. Smażenie: Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, smażę prze kilka minut cebulę, tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do cebuli dodaję: grzyby, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, jałowiec, doprawiam delikatnie solą i cukrem. Dokładnie mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam
Uwaga Babcia Gotujezimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie kolendry(...)świeżej - 2 duże łyżki kuminu - 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy) - 3 kostki bulionu wołowego - sól do smaku - 2 łyżki ekstraktu pomidorowego - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso. Bierzemy duży garnek
Smaki Brazyliijest soczysta, chrupiąca, świetnie się nadaje do surówek, zup, można ją nadziewać i zapiekać. Dziś mam przepis na pyszną zasmażaną kalarepę z koperkiem. Można ją jeść jako samodzielne wege danie albo dodatek do ryby czy kotletów. Polecam również inne przepisy z warzywami w roli głownej" Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i serem Adżapsandali - gruzińskie leczo
Obiad gotowyFirma Arc Pol ma bogatą ofertę makaronów do zup czy sosów. W ofercie są również pyszne ravioli i toretllini. Makarony są przygotowane z najlepszej jakości mąki durum dzięki czemu makaron nie rozpada się podczas gotowania. Tym razem wykorzystałam ravioli Arc Pol aby przygotować szybkie danie... zapiekane ravioli w sosie pomidorowym z serem i cebulą. Mąż stwierdził, że jest
Kuchnia w oparachbabci olbrzymiej dyni. Jako, że nie przepadam za zupą dyniową albo trafiłam na zły przepis stwierdziłam, że poszukam czegoś innego. Byliśmy już w indyjskiej restauracji, którą z resztą opisywałam na blogu i okazała się ona totalną rewelacją, więc przepis ten wzbudził moje zainteresowanie. Składniki na kurczaka z dynią w pomidorowym sosie (3-4 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Karola gotujeciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukupiłam świeże młodziutkie mątwy na potrawę w greckim pomidorowym sosie malutkie macki były tak urocze i delikatne,że postanowiłam odłożyć je i zrobić je oddzielnie.Tak malutkie są gotowe z patelni w kilkanaście sekund.Można je dodać do sałatki,nadziać na szpadki i położyć na krótko na grillu,dodać do zupy czy cokolwiek innego przyjdzie do głowy. Raczej
Sztuka gotowania w/g Samirymogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu 3 średnie ziemniaki sól, pieprz pół
ChilliJemytylko, aby użyć zblanszowanej wersji migdałów, tj. bez brązowych łupinek. Zupa krem z pomidorów z migdałami i śmietaną 2014-12-09 14:07:46 Wyjątkowo smaczna, rozgrzewająca i lekka zupa krem ze świeżych pomidorów i bazylii oraz charakteryzujących się niezwykłym aromatem prażonych migdałów Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5l – 2 duże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych(...)usunąć pestki). Gotowy przecier pomidorowy stale podgrzewamy, ale już nie gotujemy, i mieszając stopniowo dolewamy bulion. Następnie dodajemy drugą łyżkę masła i podgrzewamy aż do jego rozpuszczenia się. Odlewamy do innego naczynia pół szklanki przecieru z bulionem. Do odlanej porcji dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany, po czym dokładnie blendujemy je ze sobą. Dodajemy do zupy migdały, cukier, słodką śmietanę oraz
Kulinarna Pokusa