zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:934/1190)

Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 86

Sznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku

Niedzielny kucharz
Fit faszerowana papryka z zielonym groszkiem i kurkami 92

kurek 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz olej w spray'u lub łyżka oleju rzepakowego Ponad to: 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej włoszczyzny sól jogurt naturalny Ryż ugotować w posolonej wodzie na półtwardo i odstawić do ostygnięcia. Kurki oczyścić i wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok 15 minut. Papryki(...)nalać wody do 2/3 wysokości papryki. Do wody dodać koncentrat pomidorowy, suszoną włoszczyznę oraz sól. Paprykę dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka (ok 40 minut). Gorącą paprykę serwować z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego! p.s.Wywar z papryki i można wykorzystać jako podstawę do zrobienia pysznego sosu lub zupy

Krylowa Kuchnia
Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową 124

warzywami. To trochę taki gulasz, trochę potrawka lub bardzo gęsta zupa. Jak kto woli. Najważniejsze, że smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g mięsa wieprzowego (u mnie schab) ok. 300g fasolki szparagowej 1 puszka białej fasoli 2 marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5szkl. ketchupu ( u mnie pikantny) sól, pieprz 1 łyżeczka

Waniliowe Improwizacje
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 118

bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych 2 liście laurowe

wesoła kuchnia
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ 313

Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki  

cool and minty
Zupa gulaszowa. 175

złego co by na dobre nie wyszło, proponuje pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, jest wyśmienita! zapraszam po pomysł... Składniki; 40 dag wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki   Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 174

białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami

WojnaNaSmaki.pl
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 186

papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 210

Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej -  w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek

Moje Kuchenne Rewelacje
Parówki po angielsku (zamiast flaków) 211

taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny jak w wykonaniu(...)Przepis wyróżniony w "Co na obiad?" serwisu Gotujmy.pl Składniki: 1 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2-3 cebule 2-3 pory 1 kostka masła 82% tłuszczu 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego około 100 ml śmietany 30% 1 kostka rosołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Cebule siekamy i dusimy na rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy posiekane pory, a po 3 minutach pokrojone pieczarki

Kolorowy Przepisownik
Rosół drobiowo-wołowy 149

najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki rosół(...)Kilkakrotnie zdejmij łyżką cedzakową powstającą na powierzchni pianę. Wsyp łyżeczkę lubczyku suszonego. Rosół gotuj na maleńkim ogniu przez 3 do 5 godzin, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Zupę podawaj z makaronem. Smacznego Inspiracja: Książka Gotuję z Lewiatanem

Zasmakuj Kuchni
Zupa gulaszowa z kalafiorem 130

jedną z tych zup, które pomagają „oczyścić lodówkę” i zawsze wychodzą. No i te moje ukochane pomidory. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu z mięsiwem 3 duże ziemniaki  3 marchewki 100 g fasolki szparagowej 150 g różyczek kalafiora 1 czerwona papryka 1,5 litra bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka słodkiej(...)różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy passatę, ostrą i słodką paprykę, mielony kminek. Zagotowujemy. Zagęszczamy zasmażką ( 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, chochla zupy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa marchewkowo-soczewicowa... 25

przeciśnięte przez praskę 4 duże marchewki, obrane i pokrojone na 2cm kawałki  1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki pasty pomidorowej 8 szklanek wywaru warzywnego sól, do smaku opcjonalnie: jogurt naturalny, albo mleko kokosowe do podania 1. Rozgrzej oliwę w sporym garnku, na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę(...)sekund. 3. Dodaj soczewicę, pastę i wywar. Wymieszaj dokładnie. 4. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, albo do czasu, aż soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. 5. Użyj blendera ręcznego, 'żyrafy', do zmiksowania zupy w garnku. Alternatywnie: przelewaj porcje do blendera dzbanka i miksuj, aż zupa będzie gładka. 6. Posól do smaku i ewentualnie lekko

Lejdi of the house
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 273

dokładamy koncentrat pomidorowy - mieszamy do połączenia się koncentratu z burakami i przekładamy do garnka z wywarem. Teraz już z górki - ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie wyłączamy ogień, dokładamy pokrojone mięso, solimy, pieprzymy porządnie, wciskamy czosnek, posypujemy natką pietruszki i już prawie gotowe. Jedyne czego teraz zupa potrzebuje

Ale Pyszka!