Potrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój
Kuchnia MagdaLenySłowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli
Szybko Tanio SmacznieW upały też coś konkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może
Polska ZupaCioppino to…rybna zupa, która powstała pod koniec wieku XIX. Gotowanie tego przysmaku zapoczątkowali włoscy rybacy, którzy przypływali z Genui i osiedlali się w San Francisco. Początkowo zupa gotowana była przez nich na łodziach, aby w przyszłości stać się najsłynniejszym daniem jakie proponowały mnożące się w San Francisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie(...)oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu z łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy passata pomidorowa pomidor papryka czerwona i żółta świeży tymianek 160 ml białego wytrawnego wina półtora litra bulionu warzywnego W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki i cebulę
Bon Ton Italiasmakiem bardzo zaskakuje. Oczywiście, najsmaczniejsza jest w sezonie dojrzewania pomidorów, ale wiecie jak to jest...no, nie chciało mi się pisać...W każdym razie polecam. Można jeszcze trafić na "pomidorowe pomidory", a nawet użyć tych z puszki (najlepiej pelati). Składniki: 1 kg pomidorów 1,5 litra bulionu warzywnego(...)Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Całość przekładamy do garnka, również ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenpachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :)) Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon. Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki(...)bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem
Walijskie PichcenieJest to danie mięsno-warzywne gotowane na gęsto – coś pomiędzy bardzo gęstą zupą a gulaszem. W zależności od regionalnych zwyczajów forszmak gotuje się na mięsie drobiowym, albo wieprzowym. Często dodaje się do niego również boczek lub inne wędliny. Swój charakterystyczny lekko kwaskowy smak forszmak zawdzięcza przecierowi pomidorowemu oraz kiszonym ogórkom. To jednogarnkowe danie podaje się z chlebem jako obiad
Trzeci talerzwięcej i wykorzystać do innych dań, np.zrobić z niej zupę fasolową ze szpinakiem . Fasolka po bretońsku Składniki 400 g suchej fasoli 1 łyżka oleju 1 duża cebula 300 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 500 g passaty pomidorowej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki miodu albo syropu klonowego sól, pieprz
Smaczny zeszytbardzo lubię ostre jedzenie. Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza – krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie pysznego wywaru rybno pomidorowego z chrupiącymi warzywami oraz cienkim makaronem ryżowym. Na mojej liście do zrobienia podobna zupka tylko
wysmienityKURCZAKIEM I BOCZKIEM przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU przepis na ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z BOCZKIEM I BROKUŁAMI przepis na MAKARON
nietylkopasta.plwarzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka
talerz przyjemnościStrogonow.. bardzo popularna zupa w Polsce. Jednogarnkowe, sycące danie które bardzo polecam ! :) Strogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso
Smaki NataliiUwielbiam kapuśniak. W ogóle bardzo kocham kwaśne zupy. Zimną często robię kwąśnicę . Latem jednak bardziej mam ochotę na kapuśniak w wersji bardziej fit. Polecam każdemu, nie tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku
Pobite gary Barbarysmakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej
Smakołyki AsiDziś w menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra(...)ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała