zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym
Niedzielny kucharzDynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido(...)pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię
Ze smakiem i z pasjąsycące, oraz działać rozgrzewająco. Idealnym składnikiem jesiennych potraw jest fasola . Ma dużą zawartość białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych(...)grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy
Pobite gary Barbarymomentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym(...)solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo
Wędrówki po kuchniDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskizbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków – kapustnica , Ukraińców – капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej. Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana(...)papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku: sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę
Gotuj z RumcajsemLatem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki(...)cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita(...)wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę
Stare Garywersji light , rozgrzewającej zupy z soczewicy z karmelizowaną cebulą , zupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula
Kulinarne przygody GatityCoraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba. Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne Przygotowanie : Fasolę
Magiczne Życie Martypomidorową :) Mąż się śmieje bo jak byłam z ciąży z Młodym to pomidorowa była przez kilka miesięcy jedynym daniem, po którym nie miałam mdłości. Ale teraz proszę bez podejrzeń bo żadnych rewelacji się nie spodziewamy :D Cóż, zawsze miałam słabość do tej zupy i lubię ją urozmaicać na różne sposoby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanadziewane i panierowane naleśniki to jedno z dań, które ja zaliczam do tanich obiadów dla całej rodziny. Po pierwsze, kupuję mięso z kością i gotuję bulion, który wykorzystuję na zupę. Z mięsa przyrządzam nadzienie do naleśników. W ten sposób mam obiad na conajmniej dwa dni, który składa się z dwóch dań, jest pożywny i smaczny. Przepis na krokiety jest niezmiernie(...)mięsa. Według mnie są o wiele smaczniejsze. Domowe krokiety z naleśników najlepiej smakują z ketchupem. Można je również podać z sosem pieczarkowym . Do krokietów z mozzarellą podaję włoski sos pomidorowy marinara. Ale oczywiście nie musicie czuć presji i koniecznie podać krokiety z sosem. Ketchup w zupełności wystarczy. Krokiety z mięsem są najlepsze. Lubię krokiety z indyka , krokiety z wołowiną
codojedzeniaprawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki . Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy tom kha gai. I chociaż na to wskazywałby jego wygląd i pochodzenie, to nadaje się on nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. 🙂 Myślę, że można go z powodzeniem dodawać także(...)mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… Keto spaghetti all’amatriciana Włoski klasyk w wersji low carb W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu
Modern Cave GirlW sezonie cukiniowym cukiniowe pizzerinki są obowiązkowe. Będą bardzo dobre niezależnie od pory dnia – sprawdzą się tak samo dobrze na śniadanie, jak i na kolację
Bardzo Gruby SmokDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół
Humanistka w kuchni