jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś(...)pomidorowego majeranek lubczyk bazylia tymianek zioła prowansalskie pieprz Zasmażka: 1/4 kostki masła 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa
Kolorowy PrzepisownikZupa ze świeżych pomidorów jest przeze mnie przyrządzana przeważnie w sezonie, kiedy pomidorów jest pod dostatkiem. Zresztą o każdej porze roku smakuje doskonale. Zupa jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu . Możecie też użyć pomidorów z puszki. Polecam! mięso drobiowe na wywar 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera biała(...)części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Pomidory sparzyć, obrać
Di gotujetata wędkarz!), ani w szkole- przez osiem lat podstawówki (ani razu !!!) nie była ona w menu stołówki szkolnej, całe technikum (mieszkałam w internacie) ani razu na stołówce, nie było zupy rybnej! I nawet na studiach w Warszawie- no jak nic, duże miasto ;-), również ani razu w stołówce akademickiej jej nie znalazłam. I dziś pisząc ten post to sobie uświadomiłam(...)prawdę, trzeba chcieć ukształtować sobie, swój smak, szukać produktów i posiłków, które nas interesują bo inaczej można odnieść wrażenie, że jedyne co nam całe życie serwują to rosół, pomidorowa i schaby. Na szczęście ja od zawsze za kuchnią polska nie przepadałam, choć z czasem kiedy tak, na prawdę odkryłam prawdziwy smak polskich potraw, to też je pokochałam, szukałam nowych
SMYKWKUCHNIzupy z Krakowskiego Kazimierza. Jest to teraz moja ulubiona zupa, którą z powodzeniem można też nazwać gulaszem, gdyż jest syta i gęsta. 1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania. Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 20 minut. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłoFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują całkiem
Kuchnia MagdaLenymożna użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodac czosnek, kostki rosołowe bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze blenderem zmiksować wlać do cebuli, wlać wodę, mieszając gotować z 5 minut, dodać bazylię jogurt naturalny dość rzadki wlać do zupy i tylko zagotować, przed podaniem
W Mojej Kuchni Lubięodróżnieniu do innych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej(...)dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory z puszki, koncentrat oraz podsmażoną cebulę dodajemy również do zupy
Passion of Cookingszklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym(...)Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku jeżeli to konieczne. Posyp gotową zupę pietruszką i podawaj najlepiej
karmelowyBardzo pożywna i kolorowa zupa. Oprócz aromatu pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa(...)wszystkie warzywa z puszki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy drobno posiekane: cebulkę, paprykę i pomidory. Gdy zmiękną i wydobędą z siebie soki to dodajemy je do naszej zupy. Także na maśle klarowanym podsmażamy mięso mielone, dobrze przyprawiamy papryką i vegetą. W osolonej wodzie gotujemy ryż około połowę czasu mniej niż na opakowaniu. Dzięki temu dodany do zupy
Zasmakuj Kuchnizimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz wegetariański mięsożercy mogą potraktować jako bazę do takich potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób(...)pomidory i koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i gotować, aż wszystkie będą miękkie. Jak zrobić gulasz warzywny w wolnowarze Wegański gulasz węgierski z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie składniki umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosie maślanym lub sosie z dodatkiem białego wina. Często dodaję też do krewetek pomidory, te świeże drobno pokrojone lub takie krojone z puszki, robiąc z nich pyszny sos pomidorowy. Do tego obowiązkowo czosnek, przyprawy, kolendra lub natka pietruszki i właściwie gotowe. KREWETKI W PRZYPRAWACH Tym razem mam dla Was świetną propozycję z użyciem sporej ilości przypraw. Dzięki temu krewetki stają(...)tych przepisów: Tajska zupa z krewetkami Makaron z krewetkami Ryż smażony z krewetkami Zupa curry z krewetkami Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem Makaron orzo z krewetkami Sałatka cezar z krewetkami Makaron z chorizo i krewetkami Sałatka meksykańska z krewetkami Szybkie curry z krewetkami Risotto z krewetkami Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w sosie pomidorowym z wódką
nietylkopasta.plAromatyczne, cynamonowe, pikantne i mocno pomidorowe chili con carne. Chili con carne inaczej czyli tak samo pysznie tylko chwilę szybciej. To danie o ostrości. Ale i o całej barwnej palecie smaków, nuta cynamonu, kardamonu, kuminu i obłędnej papryki wędzonej. To chili rozgrzewa i rozbudza wszystkie nasze smaki. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE: SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)INACZEJ CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA CHILI CON CARNE INACZEJ
globuskulinarnyZestawienie TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady! Zupa krem, zdrowy obiad, obiad mięsny, czy wege… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na szybki obiad ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych przepisów na obiady tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu! 1. Klopsiki w sosie pomidorowym Prosty przepis na szybki, bo w zaledwie 30 minut(...)tani obiad. Klopsiki w sosie pomidorowym. Szybka i łatwa wersja klopsików, z którą poradzą sobie nawet początkujące osoby. Czytaj przepis na klopsiki w sosie pomidorowym… 2. Kotlety z kalafiora Pyszne, chrupiące kotlety z kalafiora to lekka i zdrowa propozycja obiadowa. Kotlety z kalafiora są chrupiące z zewnątrz, a bardzo soczyste w środku i wbrew temu co może
NiePieprz.plzewnątrz robi się coraz chłodniej a co za tym idzie, mamy coraz większą ochotę aby po przyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko(...)średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego
My simple kitchenZielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : ok. 40 min. Składniki(...)koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska