Mielona wołowina w całkiem innym wydaniu, mniej oczywistym niż sos pomidorowy, sos boloński czy chili con carne. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu... Mielone mięso
Kuchnia MagdaLenytakie rozwiązanie Fasolka po bretońsku – składniki (6 porcji): 400g suchej fasolki, 300g dobrej jakości kiełbasy, 1 duża biała cebula, 3 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 500ml passaty pomidorowej, 3 ziela angielska, 2 listki laurowe, majeranek, sól, pieprz. Sposób przygotowania Najpierw wsypuję fasolkę do garnka i zalewam ją zimną wodą. Mniej więcej 10cm ponad poziom fasolki. Odstawiam(...)przerzucam je do garnka z fasolą. Dodaję do garnka także passatę pomidorową i doprawiam całość majerankiem, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję wszystko przez około 15 minut. Fasolkę po bretońsku podaję zwykle z żytnim pieczywem posmarowanym masłem. Tak smakuje nam najlepiej! Smacznego! Spróbuj także: zupa z soczewicy i pieczarek, zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią. Jeśli chcesz być
Natka PietruszkiLubicie pizzę? Lubicie boczek? Więc mega-smocza pizza z boczkiem Wam zasmakuje. Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego . Jako sos na pizzę Smok poleca sos
Bardzo Gruby Smokzwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis. Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka oregano 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz
R'n'G KitchenPyszna zupka, prosta i szybka do zrobienia. 2 marchewki domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki
Moje domowe kucharzenieKOTLETY MIELONE Z KURCZAKA ORIENTALNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA MAKARON Z KURCZAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM DOMOWY KEBAB Z KURCZAKA SAŁATKA KEBAB MAKARON Z KURCZAKIEM MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM SZASZŁYKI Z KURCZAKA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ PĘCZAK ZUPA PHO Z KURCZAKIEM KOTLET DE VOLAILLE SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SATAYE
nietylkopasta.plznajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie
Kulinarne przygody Gatityznajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną
Kulinarne przygody GatityPodobnie jak w kuchni 5 przemian wiele rzeczy jest intuicyjnych. Jeśli gotujemy zupę, to będzie ważne jakiej wody użyjemy. Kiedy gotujemy, warto pilnować kolejności dodawania składników. Np. kiedy gotujemy leczo, to najpierw dusimy warzywa (żywioł ziemi), potem dodajemy pikantne przyprawy (ogień) a na koniec passatę pomidorową (metal). Gdybyśmy zmienili kolejność danie nie byłoby takie dobre. Sante pokazuje, że biowitalność
Ugotowane pozamiatanePrzecier pomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese
Biały fartuszekSkładniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki 1/4 kapusty liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1
PychotkaaaSKŁADNIKI: mięso mielone 300g marchew 150 g pietruszka 50g seler 100 g kostki rosołowe 2 szt woda 1,5 litra przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3
Darcia w kuchniLeśniaka , który serwował nam całe mnóstwo fantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym z musem pomidorowym. Były niesamowite desery z sezonowymi owocami. Wszystkie te smakołyki nie zostawiały nam zbytniego
Plate of Joynisko kaloryczne i zdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli
Truskawkowa Fiestaobiad w myśl tego, że w kuchni nic się nie marnuje, była wczorajsza zupa. Miałem jednak niedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i ten, że dzień bez krzątania się w kuchni jest dniem straconym. Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski. Co niezbędne? Pesto: -rukola
BaRepasktóre może być alternatywą dla białka zwierzęcego. Jest źródłem potasu i kwasu foliowego.Warto włączyć ją do swojej diety. Czego potrzebujemy? - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 750 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego - 1 cebula - pół pora (białej części) - 1 czerwona papryka - 3 marchewki - 500 ml bulionu - ząbek czosnku - chilli - słodka papryka - zioła prowansalskie - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Soczewicę gotujemy(...)Podduszamy do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Dodajemy passatę. 6. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i bazylią. 7. Dodajemy soczewicę i bulion, którego nie wchłonęła. Wszystko mieszamy. Zupa wychodzi bardzo gęsta, można dodać do niej więcej bulionu lub wody. Życzymy smacznego! Trzymajcie się ciepło
two broke sisterspesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka świeżego tymianku 2 łyżki(...)posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę do miseczek. Dodaj po łyżce pistou, Posyp zupę resztą dymki
codojedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję. Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 7 cm białej części pora (lub średnia(...)cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ostu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych
Di gotujeZupa słodko kwaśna po syczuańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym wyborem dla miłośników orientalnych smaków. Zupa słodko kwaśna po syczuańsku to danie, które zaskakuje bogactwem smaków. Spróbujcie sami ugotować w domu i poczuj się jak w najlepszej chińskiej restauracji! Składniki: 300 g kukurydzy z puszki 20 g suszonych(...)było grudek. Dodać sosy, przecier pomidorowy, pieprz, cukier, ocet ryżowy, ponownie zamieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do rosołu. Jajko roztrzepać i powolnym strumieniem przelać przez sitko, na gotujący się rosół. Utworzą się cienkie nitki z lanego jajka. Gotować 3 minuty, posypać na koniec szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym. Smacznego:) Artykuł Zupa Ostro- kwaśna po syczuańsku pochodzi
gotuj ze mnąkremową zupę, pożywna i mega smaczna. Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami. Wypróbujcie przepis, warto:) 1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy wg smaku: sól(...)oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba dosalam do smaku. Podaję gorącą z grzankami lub bez :) SMACZNEGO
Takie tam pichceniepaprykami i awokado Naprawdę trudno o łatwiejszy przepis na wrapy. Wystarczą cztery składniki. Zobacz przepis Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki(...)odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zobacz przepis Zupa won-to n Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Zobacz przepis Marokański gulasz Marokański gulasz to godny uwagi przepis
Niedzielny kucharztylko delikatnie pomidorowa, o przepięknej żółtej barwie. Gazpacho podawane z krewetkową salsą i migdałami stało się daniem wykwintnym. Sam pomysł zaczerpnąłem z Kwestii Smaku . Jedyne czego mi w nim brakowało to odrobiny pikanterii. Przeglądając różne magazyny kulinarne znalazłem przepis na tytułowy relish chili o mocnym aromacie kopru, kolendry i imbiru, który idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie
Food Squarepaprykami i awokado Naprawdę trudno o łatwiejszy przepis na wrapy. Wystarczą cztery składniki. Zobacz przepis Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki(...)odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zobacz przepis Zupa won-to n Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Zobacz przepis Marokański gulasz Marokański gulasz to godny uwagi przepis
Niedzielny kucharzprzepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli) pęczek naci pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła(...)pietruszkę 5. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. 6. Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. *Zupę można podać ze śmietanką roślinną lub zwierzęcą
Mój pomysł nakońcu zima. A jak zima, to rozgrzewająca, pikantna zupa. Przyjemnie będzie jutro wrócić z pracy i napełnić brzuchy czymś takim. W pierwszej wersji, zupa z soczewicą miała być z kiełbasą, zrezygnowałam jednak z tego. Mięso trochę mi już bokiem wychodzi po tym weekendzie, więc zaserwowałam same warzywa. Ciekawym dodatkiem jest tutaj ogórek kiszony. Tak, tak. Nie rezygnujcie z niego, pasuje(...)ulał. Składniki: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 l wody 200 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ogórek kiszony pół papryczki chili 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę, chwilę smażymy, dodajemy do niej
Kardamonovyponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz(...)marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Simply FoodPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój
Kuchnia MagdaLenySłowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli
Szybko Tanio SmacznieW upały też coś konkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może
Polska Zupa