zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:950/1196)

Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. 223

cebuli (opcjonalnie) 20-50 dag chili 2 czubate łyżki soli 0,5 kg cukru 1 szkl. oleju 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie) 1 l koncentratu pomidorowego (dałam 0,75 l passaty pomidorowej) 20 ząbków czosnku 0,5 szkl. octu Wykonanie Paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia z grubym sitkiem. Dodać cukier, sól i zagotować i dusić 15 min. (ja pokroiłam(...)gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji). Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min. Artykuł Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. 257

drobno pomidory.       Smaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.   Cukinia faszerowana mięsem mielonym(...)Magiczna uniwersalność   Cukinie cechuje magiczna uniwersalność. Można z niej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa

kuron.com.pl
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 200

ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany(...)Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu

SzczyptaSmaQ
1516. Zupa "gulaszowa" 274

zupę obrane...no , ale na jaką zupę? brak było pomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej   sól

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti z mięsem drobiowym 75

Spaghetti z mięsem drobiowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti po bolońsku. Mięso drobiowe jest nieco chudsze i bardzo smaczne. Do drobiowego spaghetti można wykorzystać mięso

Przepiski.pl
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 218

Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki po węgiersku 130

Placki po węgiersku to dość pracochłonne danie, ale jest pyszne i zadowoli wszystkie osoby, które muszą mieć mięso na obiad. Jest mięso, ale w mniej standardowej

Bardzo Gruby Smok
Drobiowe pulpeciki 234

Drobiowe pulpeciki - przepis Pulpeciki drobiowe to świetna propozycja dla najmłodszych lub jako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup. Składniki: - 500g mięsa mielonego drobiowego - 1 jajo - 2 łyżki płatków owsianych - sól, pieprz do smaku - oregano do smaku Baza do gotowania pulpecików: - włoszczyzna - ziele angielskie - liść laurowy - sól Sposób przygotowania: - do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób wywar(...)uprzednio warzywa) wrzucaj po kolei uformowane pulpeciki; - pulpeciki gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy nie są surowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem lub sosem pomidorowym. U mnie pulpeciki są podane z kaszą i ugotowanymi warzywami w sosie pomidorowym. SMACZNEGO

MintTaste
Chili con carne (bezglutenowe) 197

 Zapraszam do ugotowania chili con carne według mojej receptury. Doskonałe danie na zimowe chłody, aromatyczne, rozgrzewające, przepyszne i ze swej natury bezglutenowe rzecz jasna. Przepraszam

Kawa z mlekiem
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 207

Podróżujcie po Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące się wpisy): Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille(...)przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and me Perska zupa cebulowa z cytrusami, kurkumą i miętą autorka: samira.nl | blog: Sztuka gotowania w/g Samiry Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu

Weekendy w domu i ogrodzie
Keczup z cukinii z jabłkiem na zimę. Domowe przetwory. 163

cukinii ( waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu pestek ) - 0,5 kg cebuli - 2 słodkie jabłka - 0,5 szklanki octu - 1 szklanka cukru - 400 gram koncentratu pomidorowego 30% - 2 łyżki soli - 1 łyżka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili - pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Cukinię obieram ze skóry, kroję na połówki/ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne. Cebulę obieram ze skórki, kroję(...)dodaję cukier, starte na tarce jabłka i gotuję na wolnym ogniu około pół godziny, bez pokrywki. Aż lekko odparuje sok. Co jakiś czas mieszam. Następnie do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i ocet. Całość gotuję jeszcze około 20 minut na wolniutkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Sprawdzam smak i ewentualnie dodaję do smaku pieprz lub chili. Następnie blenduję dokładnie wszystko

Kuchnia z widokiem na ogród
Skrzydełka - palce lizać! 209

kawałków, czyli 3 całe skrzydełka płatki kukurydziane przyprawy - słodki sos chili (to podstawa), curry, sos sojowy, papryka ostra, pieprz, papryka słodka, różne sosy Tao Tao - np. czarny sos chili, pomidorowy sos chili, czosnkowy sos chili - jakie kto lubi i jakie kto ma w domu :) mąka, jajko, mleko - do ciasta naleśnikowego olej do smażenia Wykonanie: 1. Przygotowujemy garnek i miskę(...)pachnieć - tymi właśnie przyprawami będzie smakować nasze mięsko.     2. Skrzydełka dzielimy na trzy kawałki - dwa z mięskiem zostawiamy (lotki - końcówki skrzydełek pakuję w woreczek, gotuję na nich zupę). Kawałki skrzydełek myjemy, wrzucamy do garnka z przyprawami, zalewamy wodą. Gotujemy z 20-25 minut. 3. W tym czasie w misce z przyprawami robimy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy mąkę, trochę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Papryka faszerowana kaszą 80

Papryka faszerowana kaszą to kolejna wariacja na temat papryki.Świetnie się sprawdzi, jeżeli nie bardzo przepadamy za papryką, a jednak chcielibyśmy ją włączyć do naszej diety

Bardzo Gruby Smok
PLACUSZKI DROŻDŻOWE A'LA PIZZA 157

Placuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby

Kuchnia MagdaLeny
Potrawka z dyni i batata 151

Czy będzie jeszcze prawdziwe lato? Tego nie wiadomo, ale już w sklepach pojawiają się pierwsze tegoroczne dynie. Na pierwszy ogień przygotowałam potrawkę w roli głównej z

Truskawkowa Fiesta
Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku 167

Zapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Barszcz a'la ukraiński 163

Barszcz w Polsce niejedno ma na imię. Są barszcze białe, zielone, czerwone, ukraińskie (o barszczu Sosnowskiego nie wspomnę;). Co ciekawe, za wschodnią granicą mianem barszczu określana jest jedynie zupa w typie barszczu ukraińskiego. Taki barszcz gotowany jest na mięsnym bulionie, oprócz buraków ma dużo innych warzyw, jak chociażby kapustę, marchew, fasolę. I koniecznie podawany jest ze śmietaną(...)mięsa z kością (wołowina, wieprzowina lub drób) 500g kapusty (ok 1/4 średniej główki) 4 średniej wielkości buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kilka wiśni) sól pieprz 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek opcjonalnie: pół szklanki ugotowanej fasoli Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Mięso umyć, zalać zimną wodą

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania