Z upa gołabkowa z pulpetami z mielonego udżca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze wzgledu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały. Składniki: młoda kapusta 500
AZgotuj!Roladki z ciasta naleśnikowego z nadzieniem meksykańskim w stylu chili con carne, zapieczone w piekarniku pod mozzarellą. Nadzienie składa się z mielonej wołowiny oraz cebuli
Kuchnia MagdaLenyZupa Gulaszowa - Moja Wersja lekkiej ,letniej zupy z indykiem,młodymi ziemniakami ,pieczarkami i dużą ilością natki pietruszki Mojej rodzińce bardzo smakuje ;) Zapraszam 🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😘 Facebook Gotowanie Patki A teraz przepis : Składniki na 10 porcji : 500 g mięsa gulaszowego z indyka (bez skóry) 25 dag pieczarek 1 pęczek natki(...)pietruszki 5 młodych ziemniaków 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka przyprawy mielonej ostrej Sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 3 l wody Przygotowanie: Mięso myję. Przekładam do miski ,dodaję sól i pieprz do smaku, mielone papryki,przyprawę
Gotowanie PatkiOstra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej wołowiny 2 cebule białe 1 paprykę czerwoną 1 paprykę zieloną 10 dag przecieru pomidorowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj przepis na danie trochę po włosku , dzięki użyciu makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne , serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5
Kawa z mlekiemwoli tubetti i nie miałam na nie pomysłu. A że zalegały w półce już dość długo nie było wyjścia, musiałam je użyć aby zurzyć. Do zupy, sosu były za grube, a siedzieć jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak(...)ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury. 250 g makaronu rurki 600 g mielonej łopatki 500 mil przecieru pomidorowego 3 jajka 2 łyżki oleju duża cebula 2 zabki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 0, 5 łyżeczki soli szklanka tartego żółtego sera
Dieta moja pasjazupy). Kładź na każde po 2 łyżki nadzienia, zlepiaj brzegi (posmaruj wodą i delikatnie dociśnij), posmaruj calzone oliwą i piecz w 210°C przez ok. 25 minut. Nadzienie, jakie kto woli. Ja użyłam: 1 mała cukinia ½ kg pieczarek 2 czerwone papryki 4 pomidory 3 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 300 g świeżego szpinaku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
Qlinarnie i Qlinarniezupy: rewelacja, wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz
Qlinarnie i QlinarniePikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ... pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów. Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :)) Tak więc ... do dzieła! Składniki: 2 udka z kurczaka 200g zielonej soczewicy 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka liść laurowy ziele angielskie 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Walijskie Pichceniemały seler korzeniowy lub pół dużego - 1 duża cebula cukrowa - 4 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - kawałek imbiru - taki mniej więcej wielkości korka od wina - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 łyżka masła - woda, sól, pieprz, bazylia suszona, pietruszka suszona do smaku Czosnek i imbir obieram i ścieram . Cebulę obieram i kroję w piórka. Resztę warzyw obieram i kroję w małą(...)maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min) a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować się smakiem tak jak jest
Kuchnia Pełna Emocjigłowie. Takie jest moje podejście. Oczywiście, ważne są wartości odżywcze, forma, kolor dania itd., ale nie będą nic znaczyć jeśli nie będą swojego rodzaju ubraniem dla smaku. W wypadku zupy forma jest z góry określona, można więc bez przeszkód skupić się na zadaniu głównym. Solanka, jak sama nazwa wskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi(...)Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól olej 1 i 1/2 litra wody kwaśna
zadanie-gotowanieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo pyszna zupa gołąbkowa. Jeżeli lubicie gołąbki, a nie macie zbyt czasu, aby je przygotować to ta zupka będzie Wam bardzo smakować. Zupka sycąca i w niczym nie ustępująca smakowi tradycyjnych gołąbków. Jeżeli zrobicie ją raz, to na pewno zagości już na stałe w Waszym menu. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500 g mielonej łopatki wieprzowej(...)około 800 g kapusty białej ( połowa średniej) 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki sosu sojowego około 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku siekana pietruszka
Olcia gotuje!wegetariańskie. Również na Waszą prośbę, dodałam do wszystkich przepisów informację o czasie przygotowania, kaloryczności oraz makro. Receptury policzone są na 2 osoby, poza ostatnią. Wybaczcie, ale to wspaniałe risotto pomidorowe miałam sfotografowane już wcześniej. Jednak nie ma tego złego, bo "resztki" możecie zapakować w poniedziałek do lunchboxa. Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym publikuję(...)Wasze komentarze. Jeśli plan Wam się podoba i uważacie go za przydatny, powiedzcie mi o tym:) Poniedziałek - Zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową Mimo, że słońce świeci coraz odważniej, w kalendarzu zima i mi zamarzyła się gęsta i aromatyczna zupa. Taka wiecie, że łycha prawie w niej stoi :) To za sprawą czerwonej soczewicy i komosy ryżowej, które niemal
Chilli Czosnek i OliwaZapiekanki z pieczarkami i mozarellą to świetna propozycja na kolację, śniadanie czy na imprezę. Polecamy wszystkim głodnym smokom. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smokpomidorowym, pieczeni rzymskiej czy klopsiki królewskie, nadziewane jajkiem. Każdy rodzaj ma swoje unikalne cechy i sposób podania. Klopsiki – uniwersalność i prostota Jedną z największych zalet klopsików jest ich uniwersalność. Można je podawać z makaronem, ryżem, kaszą, a nawet jako samodzielną przekąskę. Są doskonałe na ciepło i na zimno, sprawdzają się w roli dania głównego i jako dodatek do zup
RafalCookzupa. Asortyment jest bardzo szeroki, a ja daję tylko kilka pomysłów na obiad z kurczakiem, ale i nie tylko. Będzie też kurczak na kanapki oraz coś fajnego z fileta z kurczaka, czyli kurczak na różne sposoby. Zapraszam 🙂 Obiad z kurczakiem Bardzo smaczny i oryginalny pomysł na pierś kurczaka, ale mogą być też filetowane udka. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Dieta moja pasjakilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 20 minut(...)czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach. Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej
Gotujemy i jemykilku dni po przygotowaniu :) Składniki na sałatkę grzybową ok. 20 średnich kapeluszy grzybów - mogą być rydze, duże kurki, podgrzybki itp 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego pół szklanki marynaty octowej sól i pieprz do smaku Zaczynamy od oczyszczenia i ugotowania grzybów. Grzyby najlepiej pokroić niewielkie paseczki. Grzyby wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 20 minut(...)czasie na patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy marchewkę, startą na tarce o dużych oczkach. Przepisy na grzyby: sałatka marynowana z leśnych grzybów , zupa grzybowa z kaszą , kiszone rydze , marynowane maślaki Wszystko dusimy ok. 5 minut, można dolać odrobinę wody. Dodajemy ugotowane grzyby, łyżkę przecieru i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy wszystko pół szklanki marynaty octowej
Korniszonkizupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie
Niedzielny kucharzsosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką w sosie pomidorowym (baked beans). W marketach można kupić całe mnóstwo gotowych dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek i gotowych(...)mrożonych dań. W marketach można kupić ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki, pieczarki, marchewka. Jeżeli interesuje Was jakie jeszcze produkty można znaleźć na półkach w szkockich sklepach, to dajcie znać, przygotuję na ten temat osobny wpis
Codzienne Gotowanieolejem do gotującej się kapusty. Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny. Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew, koncentrat pomidorowy, miód, wino i kminek. Następnie dodać majeranek, tymianek, cząber, kolendrę, paprykę. Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać gorącej wody, aby bigos(...)się. Pod koniec gotowania przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu. Smacznego KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny (Wege) Zupa grzybowa (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta
Codziennik Kuchennypomidorowym sosem. Natomiast ja lubię dodatkowo obłożyć pizzę zieleniną i do tego posypać obficie parmezanem. Co do jednego byliśmy zgodni, mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup
codojedzeniaMoja propozycja wykorzystania dyni - jako, że zup mam dość;) Co dodacie do środka - to taki smak uzyskacie. Mogą być to krewetki koktajlowe, czy rozdrobniony brokuł. Moja propozycja poniżej. Na masę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść(...)posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła. Do zimnej dyni wbijamy jaja, dodajemy mąkę, ser i pozostałe składniki. Wyrabiamy krótko masę. Formujemy nuggetsy, obtaczamy w kaszce kukurydzianej, układamy na papier do pieczenia. Pieczemy
AZgotuj!zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy
Smakowy RajZupa ostro-kwaśna SKŁADNIKI: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 5 łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula biała 2 marchewki 140 g pędów bambusa 100 g kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki