czerwona papryka 2 większe marchewki 2 duże garście szpinaku kawałek papryczki chilli (ilość do smaku) 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka cukru 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 500 ml bulionu lub rosołu 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać ze skórki(...)dwie łyżki przecieru pomidorowego i wymieszać. Danie gotować na niskiej mocy palnika przez około 15 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać dwie garście szpinaku, wymieszać i gotować dosłownie 1-2 minuty, aż liście szpinaku zrobią się miękkie. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego! 5. Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie dyni? Polecam zupę krem z dyni . (adsbygoogle
Gotuj z Prezesemporcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał
Zdrowie na języku :Płyżek pulpy pomidorowej. Ser pokrusz na drobne kawałeczki i ułóż na pomidorach. Posyp suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnych pieprzem. Udekoruj kaparami, czarnymi oliwkami lub ewentualnie świeżymi ziołami. Na koniec polej oliwą (na Krecie leją jej dużo) i podawaj. ➤ Wskazówka : Nie wyrzucaj soku, który wyciekł z przetartych pomidorów. Możesz wykorzystać go do przygotowania gazpacho , zupy, sosu, smoothie
Chilli Czosnek i Oliwarobimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 1/4 główki białej
R'n'G Kitchenmama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek sól
Di gotujeBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami. Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest b ardzo pożywna i sycąca. Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-) Wspaniałe danie(...)cebule 2 ziemniaki czerwona papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 3 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie
Walijskie PichceniePyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na dzisiejszą niepogodę. Składniki: - 4 podudzia - 2 litry wody - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 suszonej papryczki chili - 1 łyżka masła - przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego(...)kukurydzę, groszek, fasolę, drobno pokrojoną papryczkę i doprawiamy koncentratem pomidorowym, masłem oraz przyprawami. Poziom ostrości regulujemy według własnego uznania i wówczas możemy zmniejszyć bądź zwiększyć ilość dodanej papryczki
Zainspirowana w kuchnichodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku przepis na duży, całorodzinny garnek Potrzebujemy: ok. 250 żeberka wieprzowego z kością 100 g rolady boczkowej lub parzonego, wieprzowego boczku w plastrach mix mrożonych warzyw (u mnie(...)łodygi selera naciowego 1 spora kalarepa 1 duża cebula 1 pomidor 3 ząbki czosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego
Ratunku obiadwody 500 ml przecieru pomidorowego cukier do smaku maggi Obrać warzywa i cebulę. Na suchej patelni zrumienić warzywa i cebulę. Podzielony na kawałki korpus kurczaka obsmażyć ( do lekkiego obrumienienia) na tej samej patelni na której smażyły się warzywa).Ze skórek wytopi się trochę tłuszczu - tego nie przelewamy do garnka w którym będzie sie gotować zupa. W garnku ułożyć umyty korpus
Buniabaje w kuchniDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast
Kuchnia MagdaLenymój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. Wybrałam niewielką część potraw opisanych na moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga. Sałatki Sałatka śledziowa(...)burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z żółtym serem i ananasem Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy
Codziennik Kuchennyidealna do serwowania zup, sosów, gulaszu.. Odpowiednio wyprofilowany kształt chochli pozwala nalewać potrawy z dwóch stron - Pojemność 120 ml -łopatka Idealna do odwracania większych i delikatnych porcji potraw, np. filetów, paluszków rybnych, hamburgerów. Asymetryczny kształt łopatki ułatwia podważenie potrawy. Oba produkty wykonane są z nowoczesnego tworzywa , ciemny kolor sprawia ,że ewentualne zabarwienia np. od koncentratu pomidorowego są niewidoczne... Bardzo
Dziś Ja gotujetaka bardziej zupa 🍲 Potrzebne będą : 400g suchej drobnej fasoli (można użyć jaką się lubi, a w ostateczności jeśli się spieszy to można użyć konserwowej ale to dość kosztowna sprawa) 3 kiełbasy śląskie wędzony boczek (nie wiem ile dokładnie miałam ale ok 40-50 dkg 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy : Majeranek papryka słodka
Pelusiowa Kuchniabardzo rozgrzewająca zupa. Idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienno zimowe chłody. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujecie ją w 30 minut. 400 g boczniaków cebula marchewka korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego ew. drobiowego 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka majeranku
Smakołyki Asimoich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy - do smaku
chwile dla mnieFasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją
Kuchnia MagdaLenyTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skarbnicą potasu - w 100 g ugotowanych ziaren znajduje się aż 369 mg tego pierwiastka. Takie połączenie wspomaga leczenie, a także zapobiega nadciśnieniu tętniczemu . Soczewica to idealny materiał na zupy ,gulasze lub sałatki , świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być(...)energetyczna: 1418 kJ / 335 Kcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz
Różowa kuchniadomu. Prawdziwe ragù alla bolognese różni się dość znacząco od tego, co u nas najczęściej figuruje pod nazwą spaghetti bolognese . Mam na myśli mieszankę dowolnego mięsa mielonego z przecierem pomidorowym, często z dodatkiem rozmaitych warzyw lub grzybów, np. cukinii, papryki, pieczarek. Taki sos jest nakładany na czekający na talerzu makaron. I od razu mówię – nic do takiej potrawy(...)charakterystycznym aromacie. Wiem, tłuścioch straszny, ale ile smaku dodaje! Nie pomijajcie go, bo nadaje potrawie wyrazu. Marchew, seler naciowy i cebula, czyli soffritto . Soffritto to aromatyczna baza do sosów, zup, dań mięsnych i rybnych, powszechnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej. W skład klasycznego włoskiego soffritto wchodzą marchew, cebula i seler naciowy. Warzywa kroi się w równą, drobną kostkę (ten rodzaj krojenia
Na-talerzu.plGazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: – Zmiksować sok pomidorowy z pokrojoną cebulą i obranymi i pokrojonymi ogórkami. – Dodać pokrojoną paprykę, bazylię i ponownie zmiksować. – Doprawić pieprzem i solą
To co kochamDomowa szynka z indyka gotowana na parze to pyszna, zdrowa alternatywa dla kupnych wędlin. Świetnie smakuje pokrojona na kanapkę. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https
Bardzo Gruby Smokwieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 1 szklanka wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz (przepis na około 8 dużych gołąbków) Ryż gotujemy al dente, studzimy. W międzyczasie kapustę ścieramy(...)Mój sos pomidorowy wyszedł na tyle gęsty, że nie było potrzeby pieczenia gołąbków bez pokrywki. Jeżeli Wasz jednak jest rzadki (wszystko zależy od passaty), pieczcie bez pokrywki lub w połowie pieczenia po prostu ją ściągnijcie. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Artykuł Gołąbki
Kardamonovy1 kg kiszonej kapusty porcja rosołowa z indyka kawałek wędzonych żeberek marchewka cebula listek laurowy ziele angielskie pół łyżeczki kminku sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1
Gotowanie jest łatweZupy krem zawsze i wszędzie się sprawdzają. Są doskonałe zarówno dla maluchów, jak i bardziej wymagających klientów, no bo przecież taki krem można ślicznie podać i wtedy nabiera zupełnie innego, bardziej wykwintnego charakteru. Cukinia z pomidorami to doskonałe połączenie, więc i wiele napracować się nie trzeba. SKŁADNIKI: (ok. 4-5 porcji) · 1 butelka(...)passaty pomidorowej (700 g) · 500 mln bulionu lub wody · 1 duża cukinia lub 2 mniejsza · 1 duża cebula · 1 ząbek czosnku · śmietana
Calzonella.comZupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: - 300 gr. soczewicy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 pomidory starte
Rita creativeZupa z czerwonej soczewicy rozgrzewająca i aromatyczna. W chłodne dni doskonale ogrzewa ciało i duszę. W gorące, spożywana na chłodno z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego cudownie chłodzi. SKŁADNIKI: 300 gr. soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte
RITA food channelzupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie. Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto. Składniki na 10 naleśników: Naleśniki: 2 jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży
My simple kitchenGazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula(...)kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Zmiksować sok pomidorowy z pokrojoną cebulą i obranymi i pokrojonymi ogórkami. – Dodać pokrojoną paprykę, bazylię i ponownie zmiksować. – Doprawić pieprzem i solą
To co kochamAromatyczna, słodko - pikantna. Najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i mini sucharkami. Składniki: 1 udo z kurczaka, 1 kostka rosołowa, 3 średniej wielkości marchewki, duża czerwona
Lena Gotujezakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować
O kuchni z uczuciemBotwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka) 5 małych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora świeży koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3
nietadietawspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, rzem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka , Maggie i Ania . Składniki: 1 duża cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 szczypty mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych
Codzienne Gotowaniepomidorowym, połóż liście szpinaku i drobno pokrojony ser pleśniowy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przepis bierze udział w akcjach: Lekki i całkiem przyjemny film opisujący perypetie emerytowanego szefa kuchni i jego trzech niezamężnych córek. Do tego pięknie podane i kolorowe jedzenie (zdecydowanie lepiej oglądać film, gdy się jest najedzonym) - Zupa
Qlinarnie i Qlinarniezupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki 1-2 ząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki
KUCHARNIA