Zupa z czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych i witamin. Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej(...)dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego
kuchnia doskipomidorowego. Lekki, sezonowy obiad. Zanim przejdziemy na jesienne gotowanie – zupy i gulasze, warto zrobić:) Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem Drukuj Prep time 30 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 20 min Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad. Author: Cooking for Emily Serves
Cooking for EmilyGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)obieramy i kroimy w słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeGazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna. Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki(...)obieramy i kroimy w słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy, Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life WifeKapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)średnią kostk ę. Przesmażamy, dodajemy łyżk ę stołową mąki. Łączymy ze sobą ziemniaki i kapust ę , obydwa wywary, cebul ę z boczkiem fasol ę , koncentrat pomidorowy. Dobrze wymiesza ć i zagotowa ć. Doprawiamy zup ę świeżymi przyprawami. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyBardzo lubię kuchnię meksykańską. Połączenie pomidorowego sosu ze słodką kukurydzą i pikantnym chili to coś, co uwielbiam! Zupa meksykańska to doskonała propozycja na kolację, każdego rozgrzeje w chłodne jeszcze wieczory ;) Składniki: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 passaty pomidorowe 2 puszki czerwonej fasoli 1 duża puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 300 ml wody 2 cebule 6 ząbków czosnku(...)płuczemy pod wodą - dodajemy do garnka. 9. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do garnka. 10. Gotujemy jeszcze 5 minut. 11. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i chili. Zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi. Po wierzchu można posypać świeżą kolendrą. Smacznego
Prosto z KotłaPomidorowa Składniki: - skrzydełko - 2 szt. marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - koncentrat pomidorowy Pudliszki - makaron - śmietana - sól, pieprz Bardzo lubię tę zupę. Jest ona moją ulubioną zupą jeszcze z dzieciństwa gdyż moja babcia gotuję ją boską. Mnie nigdy taka nie wyjdzie bo ja gotuję z przecieru a babcia ze świeżych pomidorów ale cóż(...)cena ok. 0,50 zł, 2 szt. marchewki cena ok. 0,30 zł, kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt.,koncentrat pomidorowy Pudliszki cena ok. 2,00 zł., makaron opakowanie cena ok.1,50 zł, śmietana kubek cena 1,29 zł. Przygotowanie: Skrzydełko myję, wkładam do garnka
Tanio smacznie i prostowykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę - wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki(...)duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę
Kolorowy PrzepisownikCześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną. Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna. Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy
Pora coś zjeśćpietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie, kiedy(...)pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy
Świat Domowej Kuchnistole, była tak pyszna, że każdy prosił o dokładkę. Przepis miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa(...)boczek i salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKaczka l’Orange, steki poivre, kurczak Marengo, Provensal ratatuille tian, zupa ziemniaczana Vichyssoise – oto menu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą(...)gryczaną Wtorek: Stek poivre panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona z krewetkami w sosie pomidorowym Czwartek: Provencale tian, czyli ratatouille z Prowansji Piątek: Zupa ziemniaczana Vischyssoise Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać już tradycyjnie codziennie rano. Ile czasu to zajmuje Nasi wierni czytelnicy wiedzą, że nasze gotowanie polega
Niedzielny kucharz