Zupy krem to idealne propozycje na chłodne, jesienne i zimowe dni. Są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Możemy także zjeść je w ramach pierwszego dania albo np. na kolację. Dziś mam dla Was przepis na pyszny krem porowo-ziemniaczany z groszkiem. Bardzo delikatna zupka, idealna także dla najmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę(...)doprawiamy zupę suszoną bazylią i dolewamy mleko. Wszystko blendujemy na gładki krem, np. za pomocą ręcznego blendera. Gotową zupkę podajemy np. z pestkami dyni i dużą ilością natki pietruszki. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI ZUPY: 252kcal Białko: 9,8g Węglowodany: 31,3g Tłuszcz: 11,3g Błonnik pokarmowy: 6,3g Spróbuj także: zupa z soczewicy i pieczarek , zupka pomidorowa
Natka PietruszkiCzasem zwykła pomidorowa powtarzana wielokrotnie nie jest do końca pożądana więc warto ją urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką mleczek kokosowych więc pozostaję przy polskich warzywach takich jak cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego
Kuchnia Pełna Emocjibędziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka
Cynamonowe szczęściePierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪 Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i
Słodko-Słony Świat Ilonyszybkie w wykonaniu. Można je zrobić ze zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego). Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było
Ze smakiem bez glutenupomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana
Słodki KompromisSkładniki: Baza do zupy: -1/2 l wody -1 marchewka -1 korzeń pietruszki -3 gałązki zielonego selera -gałąź kopru -gałąź lubczyku -1 obrana cebula -dwa
Kulinarne przemysleniaponiedziałek maja miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w Domu Światła Tęczy. Panie, które w nich uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko
healthy dreamsZupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki
Monia miesza i gotujeocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja go pominęłam
Smakołyki AsiSkładniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1
rozgotowanaSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki
Qchnia po prostuSmakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę(...)kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryZobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą. Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 1 kg żółtych pomidorów 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu bazylia olej pieprz do smaku Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić
AZgotuj!Gęsta zupa przypominająca bardziej krem niż tradycyjną pomidorową. Łagodna o nieco winnym smaku. Moja ulubiona. Podaję ją zazwyczaj z kuleczkami ryżowymi, ale może też być z grzankami. Przepis zgłaszam do konkursu Pomidorowa Pudliszkowa ." Czytaj więcej
Wiem co jembyłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki
My Chcemy Jeśćportfolio Podravki i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs
CookYourselfwchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków, bez soli! Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych
KUCHARNIAmuszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie. Polecam, Pani M. :) Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Kulinarny PamiętnikSzczerze mówiąc mało kiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów(...)cząstki.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić. Następnie wszystko przełożyć do misy multicookera, dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz.Zalać wodą i dokładnie wymieszać. Zamknij pokrywę urządzenia. Ustawić program Boil [ 30 minut]. Gotową zupę zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czerwoną papryką. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i np.z groszkiem ptysiowym
Moje domowe kucharzeniezupkę, która zniewoliła mnie smakiem. Nazwy nie pamiętam, ale pokusiłam się o jej odtworzenie. Śmiało mogę powiedzieć, że to na pewno ich wersja pomidorowej. Składniki jakich użyłam podaję orientacyjnie. Z założenia ma być to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki(...)którym był ananas i dodaję łyżeczkę cukru oraz przecieru pomidorowego. Gdy smak mnie zadowala, dorzucam pokrojone pomidorki cherry, mogą być bez gniazd nasiennych, albowiem ich ściany są na tyle mięsiste, że wystarczą w zupełności. Całość gotuje się jeszcze parę minut, na naprawdę wolnym ogniu. Jeśli potrzebujemy więcej zupy, bilans płynów możemy poszerzyć poprzez dolanie bulionu lub wywaru warzywnego
Karczma HonoriettyDobra zimowa zupa z kapusty, na wędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka(...)grzanie na dosyć duży ogień, który jak się zagotuje możemy zmniejszyć. Kiełbasę i wędzonkę kroimy w kostkę i smażymy powoli na patelni. Gdy zupa pogotowała się już 12-15 minut, to dodajemy przecier pomidorowy. Następnie dodajemy przesmażone skwarki z kiełbasą. Na tej samej rozgrzanej patelni ...z 2-3 łyżek mąki możemy przygotować zasmażkę. Potem tylko przegotowujemy 3 minuty
chleba naszegoDodatek świeżego pieczywa czy grzanek uczyni ją pełnowartościowym posiłkiem, który z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy. Składniki na zupę fasolową po zbójnicku: 400 g fasoli Piękny Jaś 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 marchew szklanka passaty pomidorowej bulionu drobiowego płaska łyżeczka cukru nieco ponad pół łyżeczki soli po dużej szczypcie: pieprz czarny, papryka słodka(...)Warzywa smaż, aż zrobią się miękkie, następnie również przełóż go garnka. Do garnka dodaj również ugotowaną fasolę, wlej bulionu, passatę pomidorową, dodaj cukier, zioła i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Przed końcem gotowania zupę spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku. Zupa zbójnicka z fasolą – pyszna i sycąca Zobacz inne przepis na sycące
e-PrzepisyKulinarnezupy. Zajadali się nią i duzi i mali. Krajanka warzywna do kapuśniaku równie smaczna. Dobór ziół w koncentracie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatek koncentratu pomidorowego niecodzienny, ale wkomponował się idealnie w smak zupy. Niestety krajanka ogórkowa nie posmakowała domownikom. Była dziwna w smaku, jakaś chemiczna i gryząca w podniebienie. Są to oczywiście opinie moich domowych testerów, zachęcam
kulinarnyswiatdomiPyszna pomidorowa z pieczonych warzyw i pieczonych jabłek. Idealne połączenie słodyczy, które dają jabłka i marchew i kwaskowości, pochodzącej z pomidorów. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 jabłka (najlepiej szare renty) 1 łyżka mieszkanki włoskich przypraw (skład znajdziesz tutaj ), albo po ½ łyżeczki(...)Przestudź upieczone warzywa i jabłka, następnie zmiksuj ręcznym robotem. Wlej rosół, zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj wody, jeśli zupa jest za gęsta. Znowu zmiksuj. Podawaj z pierożkami ravioli lub makaronem oraz pesto (przepis znajdziesz tutaj ) Smacznego! Artykuł Piątek: Pieczona pomidorowa z pieczonymi jabłkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz