sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście limonki kaffir (można zamienić(...)grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać moghrabieh. Gotować zupę 30-40, aż soczewica zacznie się rozpadać, a moghrabieh będzie. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze
Codziennik Kuchennyślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)poszatkowaną kapustę. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa
O kuchni z uczuciemlekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy
Apetyczna babeczkaZupa zbójnicka Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej(...)Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku *** *** Podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemPyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad. 3-4 porcje 250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej 50 gramów ryżu Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2-3 garście mrożonej włoszczyzny 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 ząbek(...)Następnie wlać wodę tyle aby zawartość garnka była przykryta i gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej ryż. ( jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody) Całość jeszcze chwilkę gotujemy ok. 5-10 minut. Smacznego
Andzia Pichcitradycyjną zupę i dodać jej ciekawszego smaku i aromatu. Zupa jest lekka, z wyczuwalnymi kawałkami słodkich pomidorów, z nieodłączną natką pietruszki, chociaż warto zaszaleć również z bazylią. Nie zabielam zupy podczas gotowania, a jedynie dodaję odrobinkę kwaśnej śmietany tuż przed podaniem. Całość posypuję startą skórką z pomarańczy, dodaję idealnie ugotowany makaron Lubella Jajeczna i wiosenny obiad gotowy :) zupa: pół cebuli(...)gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nakładamy porcję zupy. Kwaśną śmietanę dodajemy wg uznania. Przed podaniem nakładamy makaron i całość posypujemy startą skórka z pomarańczy. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Pomidorowa z pomarańczą, ziołami i makaronem wstążki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w nieco innym wydaniu, to gorąco polecam zupę meksykańską. Continue reading Zupa meksykańska at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plłyżeczce papryki słodkiej oraz ostrej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego tłuszcz do podsmażenia (olej roślinny lub smalec gęsi) Zobacz jak zrobić zupę gulaszową z kurczakiem Do wykonania zupy gulaszowej przygotuj przede wszystkim: duży garnek (minimum 5 litrów), patelnię z grubym dnem, deskę i ostry nóż do krojenia. Krok 1 – podsmażam mięso oraz cebulkę z czosnkiem(...)gotującej się zupy. Wskazówka 1. Do zupy gulaszowej możesz dodać w tym momencie też odsączoną kukurydzę z puszki oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Zobacz mój wcześniejszy przepis na zupę gulaszową z pieczarkami . Gorąco polecam modyfikować składniki pod swoje upodobania kulinarne. Np możesz też dodać do smaku 1 łyżkę musztardy. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, możesz również dodać pokrojone
Ania gotujepieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie z łyżką mąki - zagotować całość Już na talerzu posypać natką pietruszki. Otrzymałam ok.2 i 1/2 l.smacznej, delikatniej w smaku zupy
Proste PotrawyZupa Rycerska Bardzo lubię robić takie zupy, bo mam danie jednogarnkowe, bez potrzeby robienia drugiego dania. Mięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ fileta z kurczaka(...)pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem 4. Gdy ziemniaki są już prawie dobre wlewamy wywar, dodajemy mięso oraz pieczarki z papryka 5. Wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy kurkumę 6. Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w nie wielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy 7. Smacznego
Kulinarna Chwilapyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż to, które próbowaliśmy kiedyś w Polsce
Smaki EwyZalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną
O kuchni z uczuciemmarchewka 1 duża pietruszka 1 cebula 1 listek bobkowy (laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy(...)pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy octem do smaku. * przepis pochodzi od Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, a znalazł się w publikacji „Smaki regionalne
Trzeci talerzpogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego(...)lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem lub chili, można dodać też
Sama słodycz i szczypta chilinastępnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą. Za pomocą blendera miksujemy niezbyt dokładnie zupę (tak aby pozostały kawałki niezmiksowanych warzyw). Przed podaniem zupę posypujemy startym na dużych oczkach serem oraz bazylią
Qchnia po prostu