zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:833/1190)

zupa gołąbkowa 176

mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli(...)małym ogniu.  Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje jak gołąbki. Polecam, taka porcja na pewno zostanie jeszcze na drugi dzień, można spokojnie odgrzać :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem 85

Zupy krem to idealne propozycje na chłodne, jesienne i zimowe dni. Są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Możemy także zjeść je w ramach pierwszego dania albo np. na kolację. Dziś mam dla Was przepis na pyszny krem porowo-ziemniaczany z groszkiem. Bardzo delikatna zupka, idealna także dla najmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę(...)doprawiamy zupę suszoną bazylią i dolewamy mleko. Wszystko blendujemy na gładki krem, np. za pomocą ręcznego blendera. Gotową zupkę podajemy np. z pestkami dyni i dużą ilością natki pietruszki. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI ZUPY: 252kcal Białko: 9,8g Węglowodany: 31,3g Tłuszcz: 11,3g Błonnik pokarmowy: 6,3g Spróbuj także: zupa z soczewicy i pieczarek , zupka pomidorowa

Natka Pietruszki
Zupa pomidorowo- cebulowa 105

Czasem zwykła pomidorowa powtarzana wielokrotnie nie jest do końca pożądana więc warto ją urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką mleczek kokosowych więc pozostaję przy polskich warzywach takich jak cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego

Kuchnia Pełna Emocji
Jak smakuje rok Marcin Molik 119

będziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka

Cynamonowe szczęście
PIEROGI POMIDOROWE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I BAZYLIĄ 119

Pierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪  Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziołowe grzanki do zupy 160

szybkie w wykonaniu. Można je zrobić ze zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego).  Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów 128

pomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana

Słodki Kompromis
Krem pomidorowy 132

Składniki: Baza do zupy: -1/2 l wody -1 marchewka -1 korzeń pietruszki -3 gałązki zielonego selera -gałąź kopru -gałąź lubczyku -1 obrana cebula -dwa

Kulinarne przemyslenia
Deser chia z sorbetem malinowym + mini relacja z warsztatów 157

poniedziałek maja miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w Domu Światła Tęczy. Panie, które w nich uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na  zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym,  szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko

healthy dreams
Zupa krem z ogórków kiszonych 199

Zupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki

Monia miesza i gotuje
Barszcz ukraiński 149

ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja go pominęłam

Smakołyki Asi
Zupa pomidorowa z soczewicą. 126

Składniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1

rozgotowana
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem 174

Składniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki

Qchnia po prostu
Fave 152

Smakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę(...)kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni