zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:829/1190)

Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 123

minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa pomidorowa 115

cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane

Viola cooks with passion
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 100

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 95

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Sok pomidorowy 144

bardzo jest na co - co można więc zrobić? A no pyszny sok pomidorowy. Część z Was pewnie się krzywi na samą myśl - taki sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub sosów! :) Składniki: miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z pomidorów i papryki 351

którzy mają dokładnie tak samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie czasu, spróbujcie! Składniki: – 500ml przecieru pomidorowego – 5 pomidorów – 4 papryki – 1 ostra papryczka (opcjonalnie) – 10ml oliwy/oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier, przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Możemy podawać bez niczego, jak i z makaronem. Dekorujemy kleksami ze śmietanki i posiekaną natką

Be Fit Be Strong
Zupa z kapusty pekińskiej 122

Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Tradycyjna pomidorowa na rosole 250

Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa minestrone 80

Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra , czyli zupa. Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać(...)makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente. Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup, sól i pieprz do smaku, 1. Fasolę

Z notatnika dietetyka
Zupa z soczewicy z ziołami 104

czasu nawet na gotowanie... Ale raz na jakiś czas przydałoby się zjeść ciepły obiadek ;-) Przedstawiam dziś jedną z moich ulubionych zup. Składniki (na 4 porcje): -30 dag zielonej soczewicy -kostka rosołowa -3 marchewki -2 cebule -mały koncentrat pomidorowy -olej -ziele angielskie -liść laurowy -majeranek, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę umyć, wsypać do garnka, wlać 3 litry wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować(...)małym ogniu ok. 30 minut. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na kartce. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku majerankiem (najlepiej świeżym), solą oraz pieprzem. 1 porcja: ok. 180kcal. Smacznego

Zielona Kuchnia
ZUPA GOŁĄBKOWA Z MALUTKIMI KULKAMI MIĘSNYMI 144

zupa gołąbkowa to jest hicior! To danie musisz zrobić. Gwarantuje Ci, że się w nim rozkochasz. Jest przepyszna, bardzo prosta i idealna na obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości rodzinnej i koniecznie musiałam ją odtworzyć. to połączenie coś jakby kapuśniaczku młodego z gołąbkami. No to jest tak pyszne, tak lekkie i zarazem ma w sobie tyle smaku(...)gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę trzeba dodać) dopraw majerankiem, to przyprawa

SMYKWKUCHNI
Meksykańska zupa z cieciorką 171

Powstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki: Dla 8 osób: 2 filety drobiowe 1 opakowanie cieciorki (400g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 papryka biała 2 papryczki pepperoni(...)oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z mięsem mielonym i cukinią / Stuffed Zucchini Soup 127

Dawno temu pokazywałam Wam wpisującą się w ten trend zupę lazanię, a dzisiaj proponuję zupę inspirowaną znanym przepisem na faszerowaną cukinię. W tej pożywnej i pysznej zupie znajdziemy mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, bazylię i ser. Polecam, smacznego:) 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego, cukinia, 400-500 g mięsa mielonego, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 gałązki selera(...)naciowego, mała marchewka, 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 g ugotowanego ryżu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeża bazylia, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru, kilka łyżek startego parmezanu Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, smażyć kilka minut.  Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat i przyprawy. Gotować

Lekcje w kuchni
Rumpuć 104

wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem

R'n'G Kitchen