długo pozostawia w żołądku uczucie sytości. Moja zupa jest pikantna, gęsta i pachnąca. Przygotowałam ją na mięsie drobiowym, ale z powodzeniem można zrobić ją w wersji dla jaroszy. Zupa jest pełna warzyw i idealnie zaspokaja głód na długi czas. Idealna na nadchodzące jesienne chłody. Ilość ostrych przypraw można dozować według upodobania, my lubimy dość ostro, więc zupkę doprawiłam spora ilością(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba. Smacznego
Krylowa Kuchniapodsmażamy - 5 min / 100 C / obr 1 Dolewamy bulion warzywny - 10 min / 100 C / obr 1 Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - 10 min / 100 C / obr 1. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Zupa z czerwonej soczewicy Wykonanie tradycyjne: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę(...)podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30% Rada: Zupę przed podaniem można zblendować. Zupa z czerwonej soczewicy SMACZNEGO
peggiwkuchnipomidorowy możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania zupy, sosu itp. a nawet wypić bezpośrednio ze słoiczka, jest bardzo zdrowy ! Składniki : dojrzałe pomidory Sposób wykonania : P omidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu aż pomidory będą(...)ognia i odstaw do przestygnięcia. Przetrzyj pomidory przez gęste sitko przy użyciu drewnianej pałki. Na sitku powinny zostać tylko pestki i łupy. Pestki i łupy wyrzuć. Otrzymany sok pomidorowy rozlej do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 60 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. S ok jest bez dodatku przypraw i soli, dlatego można
Przepisy i porady kulinarneChłodnik z pomidorów to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna jeśli mamy wysyp dojrzałych pomidorów :). Możemy ją podawać np z grzankami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 gram świeżych i dojrzałych pomidorów 2 kromki chleba u mnie pełnoziarnisty ale może być pszenny biały 3 ząbki czosnku 1 świeży większy ogórek 1 litr przegotowanej wody kilka liści świeżej bazylii można(...)zastąpić suszoną 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: chleb kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski/garnka. Zalewamy przegotowaną wodą., pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, obieramy ogórka, zostawiamy jednego pomidora a resztę kroimy w większe kawałki i przekładamy do miski, ogórka, obrane ząbki czosnku kroimy na mniejsze kawałki
Blog kulinarny S9.PLjakoś w lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować(...)nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki
kruche babeczkioczywisty, a jeżlei komuś oczy otworzę, to przysięgam Wam, że innej pomidorowej już nigdy nie ruszycie. Mój przepis to baza. Można podawać z dowolnym makaronem, ryżem, odparować wodę i będzie pyszny sos. Czas pracy to pół godzinki maksymalnie. Dobrze zrobić jej więcej, bo do te zupy się podchodzi kilka razy- taka jest dobra. Składniki na 4-6 porcji: około
greenscarfgęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody(...)resztę włoszczyzny (warzywa ścieramy najpierw na tarce o grubych oczkach) i smażymy do miękkości. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i passatę pomidorową. Wszystko razem gotujemy jakieś 15 minut, przyprawiamy do smaku. Na koniec fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i gotujemy jeszcze kilka minut. Wegańska fasolka po bretońsku
e-PrzepisyKulinarneśmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej(...)obtoczenia klopsów Do sosu: 0,5 l bulionu pół cebuli 3 kuleczki ziela angielskiego 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych) pół szklanki śmietany 18% (do zup i sosów) 7 pełnych łyżek przecieru pomidorowego 4 pełne łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego koperku* pieprz i sól do smaku 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody
Słodkie okruszkijednocześnie sycąca i poruszająca krążenie krwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi się Wam gorąco Aromatyczna zupa z kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana(...)Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnicebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion(...)Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając! Już po kilku minutach uwolni się niezwykle aromatyczny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona… a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Pieczone gołąbki z młodej kapusty Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylubią żołądki drobiowe pewnie się skuszą . Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa idealna na zimne, szare dni jesienne. Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 1,5 l bulionu 2 marchewki 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól., pieprz Wykonanie: Żołądki myję, oczyszczam. Wkładam
magiczna kuchnia Kasisię na tzw. „mniejsze zło”. Wystarczy bacznie czytać etykiety! Ja od lat do przygotowania tej zupy wykorzystuję sos meksykański Dawtona, bo ma stosunkowo dobry skład jak na gotowe sosy (nie jest to post sponsorowany). Serdecznie zapraszam do przepisu! Przepyszna zupa meksykańska Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca Składniki (6 porcji): mięso mielone z indyka, 400g, kukurydza konserwowa, 250g (masa netto(...)rękoma małe pulpeciki. Później wlej do garnka wodę i dodaj do niej przepłukaną na sitku kukurydzę oraz fasolę. Następnie wlej sos meksykański i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj. Na koniec do gotującej się zupy wrzuć wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość gotuj przez około 10-15 minut. Gotową zupę podawaj z ulubioną zieleniną. Smacznego! JEDNA PORCJA TO: około 324kcal Białko
Natka PietruszkiNie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej
Kuchenne WariacjePieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów 1 kg papryki czerwonej 1 kg pomidorów 1 l rosołu 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek papryczki chili
niecodziennikpary