zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:846/1196)

Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem 130

Zima to idealny czas na gęste, rozgrzewające zupy, a w ostatnim czasie przygotowywałam ich zdecydowanie za mało. Dlatego też dziś przygotowałam pyszną, turecką zupę z czerwonej soczewicy z bulgurem . Taka zupa krem jest niezwykle sycąca dzięki dodatkowi bulguru, który jest niezwykle popularny w tej części świata. Zupa jest także bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonej mięty, którą tutaj dodaje się(...)bardzo wielu potraw. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Polecam! Zupa z czerwonej soczewicy z bulgurem Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka pomidorów (400g) 1 łyżka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 0,5 łyżki suszonej mięty 250g czerwonej soczewicy 150 drobnego bulguru sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie:  W garnku

Codzienne Gotowanie
Zupa rybna pomidorowa 219

zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine) 1/3 łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem

Oryginalny smak
Zupa lazaniowa 71

Magda Pierwsza łyżka tej gęstej zupy i instant myśl „O! No to mamy koniec przygotowania klasycznej lazanii”. Ta zupa jest PRZE-WSPA-NIAŁA!!!! To mało powiedziane, na pewno jest lepsza od klasycznej lazanii ponieważ jest łopatologicznie prosta w wykonaniu, jednogarnkowa i nakarmi masę ludzi, wystarczy tylko odpowiednio duży garnek do gotowania – ja swoją robiłam w woku :). Składniki(...)jakie dobrze znacie, łatwo dostępne, połączone w cudownej mięso-makaronowo-pomidorowo-serowej zupie. Nic dodać, nic ująć. Składniki (na 4 duże porcje): 400g mielonej wołowiny 2 puszki pulpy pomidorowej 1l bulionu wołowego 150g makaronu do lazanii kulka mozzarelli 100ml kremówki 2 łyżki drobnoziarnistego, gęstego serka wiejskiego około 40g parmezanu i trochę do posypania 2 duże cebule 3 ząbki czosnku

Smaczna Strona
STROGONOW DROBIOWY 391

będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusimy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotujemy około 5-7 min. Dodajemy odsączony zielony groszek i gotujemy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku cukrem

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z soczewicą 135

Pyszna,  sycąca zupa z soczewicą idealna na jesienne zimne dni.  W dodatku bardzo zdrowa ponieważ soczewica jest bardzo bogata w białko, zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B, PP, C. Gorąco polecam:) Składniki: 200 g soczewicy 2 marchewki 1/2 małego selera 3 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki oliwy z oliwek(...)soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków.  Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
tortilla mięsno-warzywna... 191

mielone wieprzowe i podsmażać co jakiś czas mieszając dodać kucharka, paprykę ostrą, pokrojoną czerwoną cebulę, wymieszać z mięsem dodać mrożoną mieszankę zupa jesienna, wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli

W Mojej Kuchni Lubię
Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) 126

Ajntopf1 to je super zupa, gibko2 sie jōm robi, a wiela czasu sie naszporuje3– niy trza przeca wtedy warzić drugego dania 😉 Co potrza? 1 [...] Artykuł

Chop w kuchni
Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) 120

Ajntopf1 to je super zupa, gibko2 sie jōm robi, a wiela czasu sie naszporuje3– niy trza przeca wtedy warzić drugego dania 😉 Co potrza? 1 [...] Artykuł

Chop w kuchni
Zupa z kiszonej kapusty 71

grona dołączyła pyszna zupa krem z kapusty kiszonej. Jest idealna na chłodniejsze dni, bo bardzo rozgrzewa. Zupę możesz całkowicie zmiksować na krem, ale ja wolę inną formę. Zanim zblenduję ugotowaną zupę, odkładam nieco kapusty. Po zmiksowaniu zupy ponownie dodaję kapustę, dzięki czemu mam gęstą zupę, ale z elementami w środku jak przy tradycyjnej zupie. Sam zdecyduj, jak zrobisz swoją. @import(...)form").hide()} Zajrzyj także do innych moich przepisów: – zupa gołąbkowa –  gołąbki bez zawijania –  fasolka po bretońsku –  gołąbki z włoskiej kapusty –  zupa z włoskiej kapusty –  kwaśnica z żeberkiem – przepis na  ogórki kiszone –  młoda kapusta –  surówka z czerwonej kapusty ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY Ilość porcji: 4-5 porcji Przygotowanie: 30 minut Składniki

nietylkopasta.pl
Zupa z soi 174

nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku  łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze 5 min. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Orientalna zupa dyniowa 107

Zupę dyniową możecie zrobić na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jej pikantne wersję, dlatego tym razem przygotowałam dla Was pyszną orientalną zupę dyniową z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym. Będzie to gratka dla wielbicieli orientalnej kuchni! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)wykorzystaniem dyni: –  puree z dyni –  dyniowe latte –  dynia marynowana w occie –  szakszuka z dynią –  zupa krem z dyni –  placuszki z dyni na słodko –  pieczona dynia futsu black –  muffiny dyniowe z figami ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA Przygotowanie : 20 minut + 20 minut pieczenia dyni Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 szklanki puree z dyni lub około

nietylkopasta.pl
Egzotyczna zupa krem (z bananem) 231

pewno... smakowity! Zupa jest lekka i pożywna. Przyrządzałam ją już kilkakrotnie i po początkowym, sceptycznym podejściu mojej rodziny - bardzo  lubimy ten niepowtarzalny smak. Wcześniej banan w zupie - u nich by nie przeszedł, ale w nieświadomości, po spróbowaniu... Jeśli tak jak ja lubicie nowe smaki - musicie koniecznie spróbować tej zupki. Przekonacie się, że jest pyszna! Możecie dodać grzanki (były(...)doprowadzić ją do wrzenia.  Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i  zagotować. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym

Di gotuje
Zupa gulaszowa 257

pieczywem. Co tu jeszcze znajdziemy? Ano pomidory, ja użyłam krojonych pomidorów z puszki, ale świetnie nada się również pulpa pomidorowa. Papryka, może być i czerwona albo dla urozmaicenia barw, po kawałku papryk w kilku kolorach. Jeśli lubisz aby zupa była bardzo zawiesista, możesz zagęścić ją mąką pod koniec gotowania. Drukuj Zupa gulaszowa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
Co jest lepsze koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? 46

jest lepsze koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? Co jest lepsze koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? W dzisiejszych czasach, kiedy wybór produktów spożywczych jest ogromny, często stajemy przed dylematem, który z nich jest lepszy. Jednym z takich pytań jest: co jest lepsze – koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? Oba produkty są popularne i szeroko stosowane w kuchni, ale różnią się(...)jest przecier pomidorowy? Przecier pomidorowy to gładka masa otrzymywana przez przecedzenie i odparowanie soków z pomidorów. Proces ten usuwa skórki i nasiona, pozostawiając jedynie miąższ pomidorowy. Przecier pomidorowy ma delikatniejszy smak i konsystencję niż koncentrat pomidorowy. Różnice między koncentratem a przecierem pomidorowym Podstawową różnicą między koncentratem a przecierem pomidorowym jest ich konsystencja. Koncentrat pomidorowy jest gęstszy i bardziej

Żyję by jeść