Zupy są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. W naszym domu zupy są bardzo lubiane, każdy ma swoją ulubioną, np. mąż kocha rosół, syn ogórkową, wnusia i ja pomidorową....Marzenka...kurcze nie wiem, muszę się dowiedzieć :D No ale pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami(...)razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu. Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą. Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję. Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru
Takie tam pichcenieZupa z czerwonej soczewicy to świetne i pożywne danie. Czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać ani podgotowywać. Jest ona świetnym źródłem białka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)łyżki soli. Gotujemy razem przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy i gotujemy razem jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię i ewentualnie dosalamy do smaku. Zupę częściowo blendujemy (powinny zostać w niej wyczuwalne kawałki warzyw). Gotowe
Dieta bez mlekaZupa gołąbkowa z ryżem Zupa gołąbkowa z ryżem to szybka i pożywna zupa z mięsem mielonym i kapustą. Jeśli szukacie przepisu na proste danie dla całej rodziny i zastanawiacie się co zrobić z mięsem mielonym na szybko i czy z mielonego można zrobić zupę , koniecznie wypróbujcie ten przepis. Czego potrzeba do zupy gołąbkowej ? W zasadzie(...)takie proste :) Zupa gołąbkowa z ryżem to samodzielne danie obiadowe, jest bardzo sycąca i smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie macie czasu na długie zawijanie, a macie ochotę na smak tradycji, bardzo polecam tę zupę. Smacznego :) Na obiad z mięsa mielonego polecam również pyszny bigos cygański z klopsikami: TUTAJ więcej przepisów na proste obiady :) Zupa gołąbkowa z ryżem, składniki
Lekcje w kuchnichronią organizm przed uszkodzeniem komórek. Zupa Meksykańska z Czarną Fasolą Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 180 min Czas całkowity 3 godziny 10 min Ilość porcji: 4 Składniki 500g czarnej fasoli (namoczonej przez co najmniej 24 godziny) ok. 3 litry wody 1 puszka pomidorów (około 400g) 80g koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe 3-4 ziarna ziela angielskiego(...)gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Gdy fasola będzie gotowa, dodaj do niej pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, ziele angielskie i liście laurowe. Całość mieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i zupa będzie gęsta. To może zająć około 30 minut. W międzyczasie, podczas gotowania fasoli i pomidorów, przygotuj podsmażoną mieszankę warzyw
Apetyt na Zielonerozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu 15-20 dag koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz słodka papryka sproszkowana ostra papryka sproszkowana(...)dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i dodać jeszcze tyle, aby doprawić zupę według upodobania. Zupę jeszcze razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się
Kuchenne zapiski Edytyzupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około(...)paprykę i czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych… Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna i lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej! Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.pltrudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa i przez kilka godzin musiałam ją gotować… Nie wiem, czy to wina przepisu, czy wodnistości pomidorków koktajlowych… Ale koniec końców passata pomidorowa smakuje rewelacyjnie! Jest pikantna i lekko słodkawa, a ja takie połączenia lubię najbardziej
KuchniaWeDwoje.plzdrowa bezmięsna zupa fasolowa z papryką. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą sporej ilości wyrazistych przypraw. 250g białej fasoli suchej lub około 400 g fasoli z puszki trzy średniej wielkości papryki użyłam czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża marchewka 1 cebula około 100 g 1 puszka pomidorów krojonych 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól 1 i pół łyżeczki(...)bulionem (ja wykorzystałam rosół z wczoraj) dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać podsmażone warzywa, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 15 minut aby smaki się przegryzły. Można skrócić czas przygotowania zupy dodając fasolę z puszki wtedy zupę ugotujemy w kilka chwil. Ja jednak polecam ugotować fasolę samodzielnie jest o wiele
Andzia Pichcizupa, idealna na chłodne dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę , przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW
Blog z Apetytemzupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości. Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników. Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego(...)przestygły. Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii
Niedzielny kucharzzupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości. Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników. Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego(...)przestygłą. Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii
Niedzielny kucharzzupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki passaty pomidorowej(...)skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyjąć skórkę parmezanu. Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy. Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem
Kulinarne Inspiracjepodlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i czosnkową grzanką. Smacznego
kulinarne odsłony pati