mnie 4 czerwone i 1 żółta) - 1,5 litra bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem(...)piórka zeszklić na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodać do bulionu. Następnie dodać obrane ze skórki papryki oraz czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku. Zupę podawać z jogurtem naturalnym (który neutralizuje ostrość) oraz na przykład z grzankami
Zgrabne Gotowaniekwasy omega-3, potrawa ta jest nie tylko pyszna, ale także korzystna dla naszego zdrowia. Dodatkowo, obecność warzyw w zupie dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Warto więc wykorzystać ten prosty przepis i cieszyć się smakiem i aromatem tej wyjątkowej zupy! Składniki: 300 g łososia, filet ze skórką 2 l wody 100 ziemniaków, pokroić w słupki 100 g cukinii, pokroić(...)całość się zagotuje dodać ryż i korzeń imbiru. Filety wyjąć. Do bulionu dodać ziemniaki i cukinię. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę wymieszać z pastą pomidorową, dodać 2 łyżki wywaru, razem połączyć i wlać do zupy, gotować 5 minut. Zdjąć zupę z ognia, dodać masło, przykryć i pozostawić na 15 minut. Rybę podzielić na porcje, rozłożyć na talerze i zalać
gotuj ze mnąUwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam(...)ściągnijcie. Przed podaniem gołąbki posypujemy natką pietruszki. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovychciałam ją zjeść aż się poplamiłam - taka pyszna była!". No i mama zrobiła taką zupę w domu :) Składniki: 2-3 litry dowolnego wywaru - u mnie z porcji rosołowej kaczki 1/2 główki niedużej kapusty 5 ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 1 cebula 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ziele angielskie liść laurowy majeranek suszony lubczyk kminek sól, pieprz opcjonalnie podsmażony boczek(...)warzywa. Gotować. 2. W międzyczasie kapustę cienko poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy. 3. Gdy warzywa w zupie będą półmiękkie, dodać kapustę i kminek. Gotować 10-15 minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Można podać z zrumienionym boczkiem lub kiełbaską. Smacznego
Kuchnia domowa AniSamym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo
Kubki smakuSezon pomidorowy więc pomidorowa gości u mnieczęsto. Były już wszystkie wersje dostępne na blogu a jest ich kilka, z makaronem i z lanymi kluskami i różne kremy więc teraz coś innego. Coś rozgrzewającego. Wersja pikantna z papryczką chili i bazylią oraz mleczkiem kokosowym. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 400 ml bulionu, użyłam(...)ostre, u mnie delikatnie więc dałam tylko 1/3 niedużego strączka. Gotować aż pomidory zaczną się rozpadać. Potem wlać mleczko kokosowe i całość zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej bulionu. Zupę podałam z makaronem ryżowym nitki
Monia miesza i gotujenastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebienianastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebieniaangielskie czosnek majeranek sól,pieprz 2 -3 grzybki suszone łyżka masła 1 łyzka koncentratu pomidorowego żeberka wędzone zielona pietruszka Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam 4 kawałki wędzonych żeberek,liscie laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i ziarna soczewicy. Dodałam kawałek pora i gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam(...)momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjęłam z garnka pora,ziele,listki,wędzone żeberka i dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Wszystko zmiksowałam. Pozostało już tylko wlać zupkę na talerz, dodać zielonej pietruszki i zajadać się pysznymi wędzonymi żeberkami. Smacznego! Polecam również ZUPĘ Z CIECIERZYCY
potrawyregionalnenastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej
Raj dla Podniebieniapodstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych
Moja Książka Kucharskabazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki(...)niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć
Trzeci talerzPyszna i sycąca zupa ogonowa. Stworzona przez francuskich emigrantów w Londynie, stała się jedną z ulubionych zup anglików. Pełna smaku, kolagenu i nie zrujnuje budżetu. Zachęcam bardzo do jej zrobienia. Składniki: 1200 g ogonów wołowych 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1.5 L bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 – 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka smalcu(...)mące i obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Obsmażone ogony przełożyć do garnka, w którym gotować będziemy zupę, a na pozostałym z ich smażenia smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli podsypać ją łyżką mąki i dodać koncentrat pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć mieszając. Po kilku minutach podlać 1/2 szklanki bulionu. Ponownie wymieszać i zawartość patelni przelać
Pani M - kuchnia smakowitawięc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek. składniki: 700 g żołądków drobiowych ok 2l wody 2 marchewki 1 cebula 7 średnich pieczarek pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki) 5 łyżek białego ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżk(...)drobną kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać jeszcze trochę wody. W trakcie gotowania doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem
Monia miesza i gotujeogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce. W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy). Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem polecam ją dodatkowo jeszcze nieco schłodzić :) Alergeny Alergeny mleko Chłodnik ogórkowy, czyli pomysł na doskonały obiad, kiedy za oknem żar tropików. Co ciekawe, aby przygotować(...)kwadrans wolnego czasu :) Muszę przyznać, że osobiście nie jestem fanem chłodników. Mam jednak trzy wyjątki, które zajadam bardzo chętnie - ten ogórkowy, buraczkowy i pomidorowe gazpacho. Nie ukrywam, że przy ostatnich temperaturach takie chłodne zupy to wręcz wybawienie i bardzo ciekawa alternatywa, kiedy nie mamy ochoty na gorący obiad. Możecie podać go solo, z dodatkową porcją pokrojonego ogórka lub jajkiem
Pogotujmy.pl