Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie idealnie na upalne dni — orzeźwia, nawadnia, dostarcza niezbędnych mikroelementów, a dodatkowo jest po prostu pyszne. Oto przepis na tradycyjne gazpacho — warto przygotować je również w Polsce. Cały przepis
Gotujemy i jemyGazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie idealnie na upalne dni — orzeźwia, nawadnia, dostarcza niezbędnych mikroelementów, a dodatkowo jest po prostu pyszne. Oto przepis na tradycyjne gazpacho — warto przygotować je również w Polsce. Cały przepis
Korniszonkipowrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem
W garach u Gosisprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. PRZEPIS ZUPA FASOLOWA PO WĘGIERSKU Składniki zupa fasolowa po węgiersku: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej np typ piękny jaś 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)dwie minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojona w kostkę, czosnek w plasterki, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Potem zalewamy 1-1,5l wody lub bulionu, gotujemy 15 min. W kolejnym kroku dodajemy fasolę. W końcu gotujemy wszystko ok 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa fasolowa po węgiersku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeRozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca, zupa. klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku przyprawa do kurczaka 4 łyżki(...)zupy. Jeżeli macie fasolę suchą należy ją namoczyć w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotować do miękkości. Zupa: Cebulę, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową
wesoła kuchniaZupa śródziemnomorska – przepyszna, gęsta, bogata w smaki zupa w stylu śródziemnomorskim. Z pomidorami, oliwkami, papryką, fasolą, kukurydzą, pieczarkami, orkiszem. Jest bardzo prosta do przygotowania, praktycznie robi się sama. Koniecznie wypróbujcie też przepis – ten dodatek oliwek zielonych i czarnych do zupy bogatej w warzywa jest ciekawy w smaku i zaskakująco pyszny! PRZEPIS ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Składniki: 2 duże cebule(...)puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki korniszony 100g pieczarek 200g koncentratu pomidorowego 100 g orkiszu – grubej kaszy orkiszowej 100g makaronu ulubionego sól pieprz szczypta cukru 1 łyżeczka oregano ocet winny do smaku śmietana do dekoracji Jak zrobić zupę śródziemnomorską: Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cebulę obraną i pokrojoną kostkę. Potem przesmażamy kilka
Dorota SmakujePrzepis na pyszna sycącą i rozgrzewającą zupę przypominającą w smaku popularne danie leczo. SKŁADNIKI: 3 Kiełbaski śląskie 3 duże ziemniaki natka zielonej pietruszki 2 małe cebule 2 papryki kolorowe 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 150 ml śmietany 18 % 4 – 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego olej do smażenia sol i pieprz do smaku 2 listki laurowe 4 ziarna angielskie(...)zmięknie do garnka dodać pokrojoną w kostkę lub plastry kiełbasę i podsmażyć ją wraz z warzywami. Do podsmażonej kiełbasy i warzyw dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalać bulionem. Doprawić solą i zagotować. Zupę gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawić majerankiem i pieprzem. Gotować następne 10 minut. Na sam koniec zupę
Pani M - kuchnia smakowitaMożna podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego(...)liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podajemy z makaronem lub ryżem oraz kleksem śmietany
Szefowa kuchnikurczaka, 4 litry woda, 1/2 pęczka włoszczyzny, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka kucharek, 3 sztuki małe papryczki chilli w marynacie,słoiczek 200 gram koncentrat pomidorowy, - do smaku maggi i śmietana 18% słodka lane kluski: 6 łyżek kaszki manny, 1,5 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba woda, 1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki soli === wody dodać tyle(...)teraz wlać 4 litry wody, dodać ziele, liście laurowe, włoszczyznę zmiksowaną, kucharka i gotować do miękkości mięsa pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chilli z pestkami z mojego przepisu - "TUTAJ" - , do smaku dodać maggi do gotującej się zupy pomału wlewać ciasto i z 3 minuty gotować na małym ogniu zupa z klukami lanymi z kaszki manny jest delikatna
W Mojej Kuchni Lubięprzy poniedziałku ,,znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj ;) " Wprawdzie nie było wczoraj rosołu, ale i tak ugotowałam pyszną zupkę krem z warzyw, papryki z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wyszła palce lizać. Polecam zupka jest szybka, prosta i pyszna :) SK ŁADNIKI NA OK. 4 OSOBY: 1 duża czerwona papryka 1 duża marchew kawałek selera większa cebula kawałek(...)pomidorowego na koniec świeży koperek lub natka pietruszki WYKONANIE: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy, (cukinię obrałam i wydrążyłam pestki, z papryki wycinamy gniazda nasienne ) podsmażamy na oleju i maśle. Dodajemy przecier, przyprawę warzywną, ziele angielski, pieprz i liść laurowy. Chwilę podsmażamy i zalewamy ok 3 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -30 minut do miękkości warzyw. Następni zupę
Pani na deserugotujemy z uczuciem, podaruje nam talerz pysznej, dymiącej smakiem zupy. Myślę sobie, że bez względu na to, jak dziwne i egzotyczne zupy czasem jadamy, tak naprawdę ta najpyszniejsza, ulubiona jest tylko jedna. U jednych to pomidorowa Mamy, u innych niedzielny rosół u Babci. To smaki, które niełatwo odtworzyć, zwłaszcza jeśli brakuje najważniejszego składnika - atmosfery, domu lub Osoby, która(...)zupę gotowała. Jadłam wiele zup - bogatych, dziwnych, podanych i udekorowanych tak, że czasem aż szkoda było je zjadać, ale żadna z nich nigdy nie smakowała mi tak, jak Karolkowa zupa biedaków . To zupa, którą tradycyjnie gotowało się w naszym domu na św. Jana, kiedy zaczynały się pierwsze wykopki młodych ziemniaków. Wielkim szczęściem jest dla mnie to, że w niejednych wykopkach
KUCHARNIA