garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej soczewicy puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy
Mój pomysł naNiby krem, niby zupa - ważne, że sycące i zdrowe. Można wykorzystać rosół z niedzieli - więc kolejna alternatywa dla pomidorowej ;) Właściwości jakie niesie ze sobą spożywanie koperku to m.in działanie rozkurczowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Koperek pomaga w walce z bezsennością i wzdęciami. Zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i chorób układu krążenia. Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego (może być tez drobiowo-warzywny
dlaSmaQKolejne czarowanie rosołu. Też Wam się kojarzy poniedziałek z pomidorową? Nam bardzo, choć podobnie jak rosół, nigdy nie przejadła się. W każdej wersji jest równie
R'n'G KitchenZapraszam dziś na spaghetti po amerykańsku . Nie wiem skąd znam ten przepis. Ten rodzaj makaronu z sosem przyrządzam od kilkunastu lat i zupełnie nie pamiętam skąd
Kawa z mlekiemkalafiora uwielbiam! W 100% roślinne, zdrowe, bo zawierające orzechy włoskie, i smakowicie przyprawione. Można używać go w zasadzie do wszystkiego: makaronu , zupy lub sałaty . Polecam Składniki: 1 niewielki kalafior 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku pieprz i sól do smaku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie
Lamarida.plZostało trochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją też do
Moje domowe kucharzeniepomidorowych klimatach, próbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory
Obiad gotowyW książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawłączyłam funkcję gotowania na 100 stopni C (maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek
magiczna kuchnia Kasisobie tę czynność i skrócić czas przygotowania zupy staram się każdego roku przygotować sobie kilka słoiczków domowego przecieru ... a wtedy przygotowanie zupy trwa znacznie krócej. Poza tym taki domowy przecier wykorzystuję z powodzeniem również do sosu pomidorowego, bo cokolwiek przyrządzimy z jego dodatkiem - kulinarny sukces murowany! Potrzebujemy: pomidorów ( najlepiej odmiany lima lub malinowe) trochę soli trochę cukru
Walijskie PichcenieSkładniki: papryka pokrojona w paski lub kostkę łyżka przecieru pomidorowego cebula pokrojona w kostkę niewielka ilość tłuszczu do smażenia kiełbasa pokrojona w kostkę sól pieprz papryka
Pychotkaaaprzez chwilę rozpieszczała (chwilę tę trzeba było później, o zgrozo, odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczek, a kiedy się przysmaży, dodajemy cebulę, czosnek i kiełbasę. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula nabierze złotego koloru. Boczek z kiełbasą przekładamy do gotującej się fasolki, wlewamy passatę pomidorową i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, aż fasolka całkowicie zmięknie. [caption id="attachment_9261" align="aligncenter" width="1200"] Fasolka szparagowa(...)Szparagową I Boczkiem Kurczak Z Warzywami W Sosie Serowym Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit) Warzywa Z Kiełbasą Czyli Pyszny Pomysł Na Obiad Zapiekanka Z Makaronu, Kurczaka I Warzyw Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę Artykuł Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneuniwersalną wykonaną w TM. Niektórzy zamiast ziemniaków dodają ryż, ja nawet w pomidorową wolę z makaronem dlatego moja ogórkowa jest tradycyjna z ziemniakami. Jedynym patentem, który tutaj przemyciłem jest żółtko dodane do śmietany, sprawia to, że zupa jest bardziej kremowa i delikatnie łagodniejsza. Wypróbujcie ten sposób, nie pożałujecie 🙂 Jeżeli
kuron.com.plLokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek(...)Margherita, Parma,Vegetariana, Salame, Funghi, Nduja – to nazwy wszystkich rodzajów jakie możemy tutaj zjeść Wszystkie pizze są na cienkim cieście, o średnicy 30 cm i z pysznym sosem pomidorowym. Jedynie pizza o nazwie Funghi jest z sosem winno-śmietanowym. Ceny kształtują się od 22zł do 28 zł. Pizza smaczna, dobrze wypieczona i bardzo dobrym sosem pomidorowym
I LOVE LIFErozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona 1 korzeń pietruszki 1 papryka żółta 1 batat 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki kurkumy papryka słodka, wędzona i ostra sól, pieprz czarny i czerwony 400 ml mleczka(...)oleju, dodaję korzeń pietruszki, papryki i smażę. Na końcu dodaję bataty, koncentrat pomidorowy, wlewam 700 ml wody, dodaję kurkumę, papryki słodką, wędzoną, ostrą, i gotuję około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaje sól, pieprz, wrzucam kawałki ryby i zagotowuje zupę. Potem wyłączam gaz i zostawiam na 10 minut w tym czasie ryba w zupie
wesoła kuchniakolejnym kubkiem do kolekcji, by mąż jeszcze bardziej osiwiał :D Zachciało mi się czegoś nowego. Coś innego niż tradycyjna pomidorowa czy oklepana jarzynowa. Troszkę poszperałam w starej prasie i znalazłam ten oto przepis. Ta aromatyczna i gorąca zupa na pewno rozgrzeje Was w te chłodne, jesienne wieczory. Źródło: archiwalny numer magazynu "Moje Gotowanie" (z moimi małymi zmianami). Składniki
My simple kitchenKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły. Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki
Kuchenne zapiski Edytymarchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego
ChilliJemyktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule czerwone puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku cukier oliwy sól(...)jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu. Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność
Walijskie PichcenieZupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem / 4 porcje Składniki: 200 g soczewicy z puszki 80 g ciecierzycy z puszki 2 małe marchewki 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 5-6 nitek makaronu spaghettii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku ostra papryka w proszku do smaku 6 łyżek passaty pomidorowej około(...)wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy
Moja smaczna kuchniaselera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe
O kuchni z uczuciemtaki płynny posiłek przygotować. Jak byłam mała to często w domu była zupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu. No i ta tradycja(...)jakoś pozostała. Ja poszłam o krok dalej – w moim zmęczeniu zrobiłam się leniwa i wygodna. Odnalazłam sposób by taka zupę przygotować sobie ciut szybciej. Tym sekretem jest wegański bulion (i nie ma tak żadnych E i innych badziewi) i jest on naprawdę smaczny. Tworzy fajną bazę dla moich zup, ja muszę tylko dodać trochę proszku no i wody. Potem
Szybko Tanio Smacznie