pasują). Niestety pomidory nie są o tej porze roku najlepsze, ale postanowiłam wykorzystać pomidorową passatę, którą kupiłam ze względu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść, więc zastąpiłam go czarną quinoą. Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia(...)się wszystkim, którzy tak jak ja skazani są na specjalną dietę, sama na pewno będę do niego wracała ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 butelka passaty pomidorowej Łowicz 2 średnie ogórki gruntowe 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka młodego czosnku (przypomina cebulkę dymkę) 5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
Quinoa Raz!zupy jest dobry bulion, może być warzywny lub mięsny, byle był domowy, a nie z kostki. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i dietetyczna, idealna dla całej rodziny. Papryka jest teraz tania więc warto z niej korzystać, ja wybrałam odmianę pomidorową, jest mniejsza i grubsza, a smak ma boski i w połączeniu z cieciorką, ziemniakami i świeżymi pomidorami z ogrodu(...)osób: - 8 papryk pomidorowych, jeśli się zdecydujecie na zwykłą czerwona paprykę wystarcza 4-5 sztuk, bo jest znacznie większa - 3 duże cebule - 4 pomidory - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 litry bulionu - 6 średnich ziemniaków - puszka cieciorki - 2 ząbki czosnku - olej rzepakowy - pieprz - sól - cukier - natka pietruszka 1. Gotujemy bulion. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę
Apetyczna babeczkakolejna zupka..zupki królują w moim domu i będą jeszcze królować dłuższy czas...wcześniej też gotowałam zupy,ale nie tyle teraz i szukam nowych pomysłów, żeby nam się nie znudziły ciągle takie same..tym razem zrobiłam krupnik ale w wersji pomidorowej, z dodatkiem selera naciowego. 2-3 żeberka puszka pomidorów 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka(...)zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy
Moje domowe kucharzeniewarzyw. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie wszystkimi smakami warzyw i mięsa. Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego(...)mięso będzie na pół miękkie. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Dalej wszystko razem dusić pod przykryciem, aż wszystko razem będzie niemal miękkie. Na samym końcu dodać czerwoną fasolę odsączoną z zalewy. Dalej wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. W razie potrzeby zupę na końcu doprawić do smaku przyprawami. Zupę gotowałam
Zrób to smacznieZupa gulaszowa to naprawdę pożywne danie. Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy więcej kalorii. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu. 80 dag łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 pietruszka 5 ziemniaków 4 cebule 1 papryka 15 dag fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)minuty. Warzywa i mięso zalewamy 2,5 litrami gorącej wody i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i gotujemy do miękkości warzyw. Fasolkę szparagową gotujemy oddzielnie i odcedzamy. Na koniec gotowania do zupy dodajemy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Gotowe
Dieta bez mlekasukcesie ketchupu z cukinii ( przepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania(...)słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczną i pikantną indyjską zupę dahl z soczewicy z książki „ABC gotowania 2”. Zupka w sam raz na
Kuchenne Wariacjeznajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora
Kulinarne przygody GatityPyszna, lekka i rozgrzewająca zupa z kalafiorem, soczewicą i filetem białej ryby. Z pomidorami, marchewką oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Pikantna i aromatyczna. Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu(...)redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut. Ponownie zwiększamy ogień, dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Dodajemy kawałki ryby, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Gotujemy 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Gęstość zupy regulujemy bulionem
cool and mintylepiej się przegryzą i zupa nabierze głębi. Podawaj ją z porcją kwaśnej śmietany doprawionej musztardą i chlebem. Zupa gulaszowa jest idealna zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje! Zupa gulaszowa – gotowana z miłością, jedzona z radością – zupa, która łączy pokolenia! Co to jest zupa gulaszowa, zapytacie? To sycąca, aromatyczna i gęsta zupa , pełna papryki – zarówno świeżej(...)udało mi się trafić w ich gust – odtworzyłam smak przedszkolnej zupy, którą tak uwielbiały. Od tamtej pory stała się ona stałym elementem naszego domowego menu, szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś naprawdę rozgrzewającego i pożywnego. Zupa gulaszowa na każdą okazję – od codziennego obiadu po wyjątkową kolację Pożywna zupa gulaszowa to klasyczna potrawa idealna na chłodne miesiące roku. Rozgrzewa, syci
codojedzeniaMakaron z pulpetami w sosie pomidorowym to super pomysł na pyszne danie jednogarnkowe. W ostatnim czasie, ze względu na dużą ilość obowiązków polubiłam takie szybkie
Przepiski.plDobra fasolka po bretońsku fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata0,5 kg fasoli Mamut 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule mały przecier pomidorowy 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej 0,5 łyżeczki
Humanistka w kuchnipołączyć ją w daniu z włoską kapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymróz nas nie opuszcza, więc proponuję wszystkim pyszną rozgrzewającą zupę z chrupiącym dodatkiem w postaci grzanek SKŁADNIKI 1/2 puszki pomidorów w kawałkach, 1 mała czerwona papryka, 1 marchew, 4 skrzydełka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 l wody, sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, natka pietruszki, liść laurowy, 3 ziela angielskie Na grzanki: 2 kromki chleba, oliwa z oliwek(...)wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. 2. Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę, chleb nacieramy czosnkiem i smarujemy oliwą, kroimy w kostkę i obsmażamy na gorącej
słodki bratek