także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami 4 marchwie 1 seler 1 pietruszka 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g) 4 ziemniaki 1 por 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki bazyli natka pietruszki świeża bazylia 2 szczypty chili(...)ogniem. Do sporego garnka włożyć głowę ryby, płetwy i ogon; dołożyć warzywa i cebulę. Zalać wodą; wstawić na niewielki gaz. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy kawałki ryby i warzywa, odłożyć, lekko przestudzić; wywar przecedzić przez gęste sito i wlać z powrotem do garnka. Wywar rybny przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować
Pociąg Do Kuchnidania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka czerwona 1,5 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, fasolka czerwona 1 puszka, papryczka chili 1-2 szt, czosnek 2 ząbki, koncentrat pomidorowy 5 łyżek(...)kostkę paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawy. Gdy papryka będzie miękka to dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, następnie zagotowujmy i przyprawiamy. Do mięsa dodajemy czosnek, jajko
kulinarne odsłony patiNie każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna
Pysznosci Babci BasiProsty, pyszny i zdrowy, domowy sok pomidorowy ! Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sok z pomidorów o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Użyjesz go nie tylko do zup i sosów. - tylko pomidory i odrobina soli - można mieszać dowolne odmiany pomidorów - w opisie również pomysły i propozycje na inne przyprawy
AniaGotuje.plzimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml 1 kg papryki czerwonej 200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek 300 gramów cebuli 2 duże pół szklanki oleju około 130 ml 4 łyżki octu 1 łyżka cukru
Andzia Pichciupodobań kilka papryk czerwonych płatki jaglane u mnie KUPIEC opakowanie Waszych ulubionych mrożonych drobno krojonych warzyw, może być nawet zupa wiosenna ;-) mrożonki mają to do tego, że warzywa zamrażane są tuż po zbiorach .Jeśli chcecie użyjcie świeżych. Sos pomidorowy, najlepiej jeśli będzie wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale jeśli nie macie takowego, zwykła salsa di pomodoro rustica świetnie
Z Kuchni Do Kuchniplacuszkach, makaronach, ryżu i kaszy, ale najlepiej "suchych" co oznacza bez sosów. No czasami udaje mi się przemycić sos pomidorowy czy sery czy masło. No ale jak dla mnie trzeba się nakombinować :) Tymczasem z warzywami mamy różnie, w zupach zje - jak przemycimy, no ale fajnie by było żeby zjadła coś więcej. Wykorzystując jej zamiłowanie do placuszków przemyciłam szpinak. Placuszki
Gotowanie z pasjąwarzyw. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką, solą i pieprzem, dodajemy cząber. Jeśli chcemy, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bezmiesne-leczo-z-cukinia/ MieszamWGarnku Artykuł Bezmięsne leczo z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny. Składniki - na ok. 2 litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się Do garnka
Ze smakiem bez glutenudnia to trzeba co najmniej liczyć. Jeżeli chodzi o te obiady na początek tygodnia to zwykle są to pożywne zupy albo jednogarnkowce. Gotowana kapusta na różne sposoby to jeden z moich częstych patentów. Robię ją zawsze w sosie pomidorowym z koperkiem, czasem dodaję do niej mięso, czasem fasolę. To idealne danie na takie weekendowe gotowanie z myślą o tygodniu
Cooking for EmilyTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa kapuściana Składniki: 1 główka kapusty 1 papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Około 200 g koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(niekoniecznie) Sposób
Smaki Nataliizeszklij cebulkę pokrojona w piórka , na oleju kokosowym. Pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do cebuli, podsmaż. Odstaw. Ugotuj zupę z ciecierzycy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj fasoli z puszki. Wymieszaj. Jeśli chcesz ,możesz całość wzmocnić sosem pomidorowym . Pod koniec gotowania dodaj kiełbasę z cebulką, zameszaj , dosmacz solą i pieprzem. Danie gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta 20 dag ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić(...)smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg
W Mojej Kuchni Lubięwarzywami mrożonymi o tej porze roku. Zupa ma orientalny smak. Zrobiłam ją z krewetkami i dorszem. 25 dkg krewetek 1 marchewka 4 gałązki selera naciowego 25 dkg fasolki szparagowej żółtej mrożonej 1 por biała część 1 kawałek selera korzenia 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 20 dkg dorsza filetu 250 ml przecieru pomidorowego 250 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki(...)garnku rozgrzewam olej, dodaję por, seler, marchewkę i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej chwilę przesmażam. Wlewam bulion warzywny, dodaję seler naciowy, fasolkę, pokrojoną chili, i gotuję 15 minut. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, sól, pieprz czarny i czerwony, krewetki, pokrojony filet z dorsza. Zupę zagotowuję i zostawiam na 10 minut pod przykryciem już nie gotuję. Ryba
wesoła kuchniaBogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem. Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna. Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek(...)Składniki : wołowina - 1 kg papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki marchewka - 2 szt seler - 0,5 szt pietruszka - 1 szt pomidory - 2 szt czosnek - 1 ząbek ziele angielskie - 3 ziarna liście laurowe - 3 szt ziemniaki - 4 szt tłuszcz papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka papryka słodka - 1,5 łyżki woda
Kuchnia Danusi