zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:861/1190)

Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 190

niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica  ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga(...)Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny. Na około pół godziny przed końcem wolnowarzenia dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu poniżej). Podawać posypane natką pietruszki. Wersja dla tradycjonalistów Gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z mulami 82

wyrzuciłam. Dodałam teraz rozmrożone mule, pół szklanki białego wina, dwie łyżki przecieru pomidorowego, trochę wody, natkę pietruszki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam 5 minut. Na talerzu ciut posoliłam i popieprzyłam, dodałam swój zapieczony z oliwą i czosnkiem chleb. Można dodać śmietanę do zup. Zachęcam do spróbowania, zupa jest lekka, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Autor przepisu: Danuta Lissek

Wasze Przepisy
147. Warzywny miks, czyli zupa krem z pomidorów, marchewki i ciecierzycy z mleczkiem kokosowym, kalafiorem i płatkami drożdżowym 177

Warzywne zupy krem to coś co po prostu kocham! Są najprostsze i najszybsze do zrobienia. Pod ręką wystarczy mieć ulubione warzywa. Ja najczęściej dobieram je w wersji kolorystycznej. Kremy zielone, pomarańczowe, czerwone i białe - wszystkie są zawsze przepyszne. Najczęściej zabielam je właśnie mleczkiem kokosowym, a ostatnio zakochałam się w płatkach drożdżowych nieaktywnych, które świetnie imitują smak sera.  W przedszkolnej(...)krem będzie już miękka miksujemy je blenderem na gładką masę (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy gorącą wodę). Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (polecam zacząć dodawać po szczypcie, by nie przesadzić;) i świeżo zmieloną sól i pieprz oraz cukier (lub syrop). Zupę serwujemy z ugotowanymi różyczkami kalafiora, posypaną płatkami drożdżowymi, posiekaną natką pietruszki i chili (opcjonalnie). Smacznego! :) (function

Symfonia Smaków
Biały sos do pizzy 58

Wszyscy znamy standardowy czerwony czyli pomidorowy sos do pizzy. A może tak zmienić kolor i smak? Biały sos do pizzy też wyśmienicie smakuje. {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Klopsiki z cukinii i mięsa mielonego 81

piekarnika. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a wykonanie całego przepisu zajmie Ci nie więcej niż 40 minut! Uwielbiamy zapiekać je w pachnącym czosnkiem i ziołami sosie pomidorowym, tak jak to zrobiliśmy dziś, ale czasem zdarza się nam zrobić te pyszne klopsiki również w sosie czosnkowym lub pieczarkowym. Efektem jest więc bardzo uniwersalny i bezproblemowy w przygotowaniu przepis(...)układaj w naczyniu na sosie pomidorowym. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 C°. Zapiekaj przez 25 – 30 minut. Po ok. 10 minutach, gdy klopsiki już lekko stężeją, polej je pozostałym sosem pomidorowym, a po kilku minutach ponownie. Upieczone klopsiki podawaj na gorąco posypane świeżo posiekanym koperkiem. Spróbuj też naszej zupy gołąbkowej z pulpetami oraz klopsików na młodej

Kuchnia Na Wypasie
Zupa fasolowa 204

Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca

Kulinarne Przeboje
'1 stock,50 soups' Linda Doeser 136

ksiażeczka na pewno się przyda. Na pierwszy rzut idzie oczywiście tytułowy 'stock', czyli wywar warzywny. A następnie 50 przepisów na zupy: hearty, tasty, stylish, cool i world classics. I trzeba przyznać, że wszystkie wygladaja bardzo zachęcajaco i apetycznie. Pomidorowa z biała fasolka na pewno się u nas pojawi, podobnie, jak dyniowa z soczewica, marchewkowo-pietruszkowa, pomidorowo-pietruszkowa, czy brokułowa

Lejdi of the house
Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem 267

obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się tak pyszną zupą. Makaron robi się bardzo szybko więc i ten element obiadu nie sprawi kłopotu. Lubicie rosół czy wolicie pomidorową? Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gazpacho 179

chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.   Składniki: 1l soku pomidorowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 3 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek 1 cebula 1 papryczka chilli sól, pieprz   Przygotowanie: Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa fasolowa 86

Pomysł na tą zupę zaczerpnęłam od mojej znajomej angielki. Trochę ją zmieniłam , wyszła pyszna. Będę robiła ją częściej bo jest pyszna. Dzień wcześniej fasolę zalać wodą i najlepiej zostawić na noc. Do garnka wlać wodę, dodać mięsa i zagotować. Zdjąć szumy i wyrzucić. Dodać kostkę rosołową lub wywar, czosnek, sól(...)smaku, fasolę i gotować aż fasolka będzie zaczynała mięknąć. Teraz czas na marchew, seler, pietruszkę, majeranek, przecier pomidorowy. Gotować do momentu aż fasolka i warzywa będą miękkie. Dodać makaron i kiełbasę pokrojoną w pół- plasterki. Dodać delikatnie pieprzu. Jak makaron jest miękki zupa jest gotowa. Ilości wody nie podaję bo trzeba dolewać. Gotowanie trwa dosyć długo. Polecam zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 188

czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Wszystkie smakują rewelacyjnie, jednak gdybym miała wybrać najlepsze, to stawiałabym na słonecznikowe, potem pomidorowe, a następnie klasyczne. Moim zdaniem najlepsze(...)idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej. Takimi pełnowartościowymi krakersami można zastępować zwykłe pieczywo, idealne więc będą do przegryzania razem z sałatką czy zupą krem wzbogacając ich smak i sycąc na dłużej.  I to już wszystkie produkty. Mając na uwadze grzeszki dzisiejszego przemysłu spożywczego, niezmiernie cieszy fakt, że istnieją ludzie, który realizując swoje

Roślinna - blog wegański
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 150

zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku(...)zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa gulaszowa 405

Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego mięsa z piersi kurczaka. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 duże cebule 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka(...)pokrojoną paprykę i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie oraz pastę paprykową (lub suszoną, ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut. Do łyżki śmietany w kubku dodawać po łyżeczce zupy tak aby śmietana powoli uzyskała temperaturę zupy. Dodać do garnka i zamieszać. Zupę można podawać samą

Bullio
Zupa pomidorowo - bazyliowa 155

warzywami, które ją świetnie zagęszczają, bo wiem, że nikt tych warzyw i tak by nie zjadł. Mój mały trik pozwala na niemarnowanie żywności z bardzo zdrowym skutkiem. Tym razem pomidorowa z dużą ilością bazylii zamkniętej w małym słoiczku. Uwielbiam tę formę bazylii, bo zawsze mogę ją mieć pod ręką, nawet zimową porą. Potrzebujemy: porcję mięsa jak na rosół(...)kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać, ale nie jest to konieczne.  Obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem

MamaOskarka