zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:861/1190)

Barszcz ukraiński 149

minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Drobiowa zupa gulaszowa 93

wychodzi pyszna. Pokusiliśmy się na kurczaka i boczniaki jako główne składniki zupy. Składniki:  500 g trybowanych udek kurczaka bez skóry 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 ziemniaki 150 g boczniaków 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1,5 litra rosołu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 2 ziarna(...)zalewy. Wszystkie składniki (z wyjątkiem fasoli i papryki), smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości papryki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy dokładnie łączymy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem

R'n'G Kitchen
ZUPA Z CIECIERZYCY 180

bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:  fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.  Jedną(...)pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko

potrawyregionalne
Zupa ogórkowa 205

wybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową

Smaczna Pyza
Lasagne w szkle 104

ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18% Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu z mięsa odparuje i dodajemy sos pomidorowy albo sloiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki  wymieszanego w pol litrze wody,oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz jest idealny moment, żeby

Z Kuchni Do Kuchni
Flaczki wołowe 98

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i pieczarkami 73

Tym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki   pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa gulaszowa 207

Składniki jakich użyłam do tej zupy są proste, a i ugotowanie jej nie nastręcza problemów... 50 dag wołowiny pieczeniowej 3 średnie cebule 4-5 łyżek przecieru pomidorowego 3-4 łyżki keczupu pomidorowego łyżka smalcu lub może być olej mąka do obsmażania łyżeczka kminku marchew ostra sproszkowana papryka sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie ; Wołowinę umyć i pokroić w kostkę, podobnie(...)smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem Można podawać z tostami. Pomysł pochodzi z dodatku

Proste Potrawy
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 157

marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz szczyptą młotkowanego(grubo roztartego) czarnego pieprzu(...)sezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia  marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni

cool and minty
Meksykańska zupa limonkowa 162

się w Łodzi na OffPiotrkowka. O Baccaro już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina(...)kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy

Wylizany Rondel
Meksykańska zupa limonkowa 221

się w Łodzi na OffPiotrkowka. O Baccaro już wcześniej pisałam zapraszam tutaj . Tematem przewodnim warsztatów był meksyk "Vivá la fiesta" wspólnie przygotowaliśmy Zupę limonkową,chrupiącą quesadille z szarpaną wieprzowiną oraz tradycyjne taco z kurczakiem, quacamole, salsą pomidorową i sosem mango chilli. Tym razem na warsztaty namówiłam swoje przyjaciółki, było to nasze pierwsze wspólne gotowanie nie zabrakło śmiechu i wina(...)kuchnia to takie magiczne miejsce, gdzie wszyscy się jednoczą i potrafią szybko zapomnieć o problemach. Nam na warsztatach najbardziej zasmakowała zupa limonkowa z szarpanym kurczakiem wg przepisu Klaudii Budny, zupa genialna na jesień szybko rozgrzewa za sprawą ostrych papryczek oraz dzięki limonce magicznie przenosi w wakacyjny nastrój. Będziesz potrzebować 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy

Wylizany Rondel
Zupa gulaszowa z białej fasoli i chorizo 105

koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM 300 g wody ¼ łyżeczki cukru 2 łyżeczki majeranku, suszonego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżeczka tymianku suszonego ¾ łyżeczki pieprzu, mielonego 30 g makaronu w kształcie małych kuleczek 250 g białej fasoli, dużej, z puszki, odsączonej Przepisy Thermomix. Zupa gulaszowa(...)dodajemy pokrojone chorizo. Podduszamy czas 3 min/Varoma lub 120 stopni/obr.1. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, koncentrat warzywny, wodę, wszystkie przyprawy. Gotujemy całość czas 15 min/100 stopni/obr.1 wsteczne. Dodajemy odsączoną fasolę, makaron i ponownie gotujemy czas 8 min/100 stopni/obr. 1 wsteczne. The post Zupa gulaszowa z białej fasoli i chorizo appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankami 82

Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankami czyli zupa meksykańska po polsku gotowana z ryżem, podana z wiosennym dzikiem zielskiem i chrupiącą grzanką. Mówię wam pycha! Taka pomidorówka na bogato, wegetariańska a niezwykle sycąca. Robi cały obiad! U nas rodzina dziś się zajadała! Jest prosta do przygotowania i szybka – same plusy Jeśli nie macie dostępu do podagrycznika , możecie wzbogacić(...)paski. Również pieczarki kroimy w plastry. Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę razem z zalewą. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę i pieczarki, gotujemy jeszcze 10 min. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną zieleninę, gotujemy minutę. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa dyniowa z chipsami z jarmużu 149

Składniki: 1/2 kg dyni (waga po obraniu) 2 średnie bataty 1/2 litra domowego przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu drobiowo-wołowego 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki mleka ok. 5 cm kawałka … Czytaj dalej Zupa dyniowa z chipsami z jarmużu

czarrna od kuchni
Zupa Marzenie 174

Konkurs na nazwę rozstrzygnięty. Wyszła zupa jak marzenie. Przy okazji dla Marzeny. Składniki: 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 250 g boczniaków 6 szt szparagów 4 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego 350 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę. Cebulę(...)paski. Szparagi na kawałki. Ziemniaki w kostkę. Składniki smażymy na rozgrzanym oleju. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min. Dodajemy passatę pomidorową, ketchup. Gotujemy przez kilka minut. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, podsmażamy, dolewamy wywaru z zupy, dokładnie rozprowadzamy by nie było grudek. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania