pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego
O kuchni z uczuciemHarmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca, taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać gęstą i dobrej jakości passatę ale ja proponuję domowy przecier ze świeżych pachnących słońcem pomidorów. Składniki na 5 porcji/ 100 g czerwonej soczewicy 1 duża marchewka(...)rosołem lub bulionem, obojętnie co macie, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po tym czasie dodać przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, zioła, kurkumę oraz słodką paprykę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie i zupa zgęstnieje. Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać. Dobrej jakości produkty do przygotowania tej pysznej jesiennej zupy kupicie
Wanilia i KardamonWęgierski kociołek Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam! Składniki: 400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny) 3-4 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół(...)oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemprzypomina strogonow, ale jest nieco inna. Do zupy dodałam mięso mielone z karkówki, paprykę konserwową zamiast świeżej i mieszankę warzyw. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. PRZEPIS woda 2.5 l. kostka rosołowa 1 szt. sól 1/2 łyżeczki przecier pomidorowy 3 łyżeczki mrożonka warzyw ( groch, brokuł, kalafior, marchew ) ziemniaki 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia pieprz(...)rozgrzanym olejem. Zarumienić. Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, papryką słodką mieloną i kminkiem. Wymieszać. Dodać do cebuli. Smażyć do momentu, aż mięso będzie usmażone. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać przecier i doprawić do smaku pieprzem. Gotować jeszcze
Kuchnia Paulettestrochę rosołu z niedzieli. Pewnie jak zwykle zrobiłabym z tego pomidorowa, ale tym razem plan był inny. W szafce leżały dwie puszki kukurydzy jeszcze ze świąt i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić. No i zrobiłam.. prosty, pyszny krem z kukurydzy. Słoneczna zupa na słoneczny dzień. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRozgrzewająca zupa a’la strogonow Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca oraz pożywna zupa z wołowiną i warzywami. Polecam! Składniki: 350g wołowiny na gulasz 1 cebula 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu(...)liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne *** *** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa w mące i dodaniu do niej koncentratu powinna dość mocno zgęstnieć
Blog z Apetytemsmażąc lub przygotowując sushi . Możemy też wszystkie wrzucić do zupy ;) Przepis znalazłam na stronie ' Co do jedzenia '. Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje: pancerze z ok. 1 kg krewetek 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mała cebula w łupince 2 ząbki czosnku w łupinkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki pietruszki 2 gałązki(...)cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez 60 minut. 2. Zupę przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany wlewamy trochę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy z powrotem
My Culinary Artwolnowarze, ale ty spokojnie możesz ją przygotować w zwykłym garnku. Jest pyszna sycąca, tak jak lasagne. Zupa lasagne 10 płatów makaronu lasagne 1 cebula 2 kawałki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia 1 litr sosu pomidorowego 0,5 litra wody 1 litr rosołu / wywaru warzywnego 70 dkg mięsa mielonego(...)naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w pół plasterki. Cukinię pokroiłam w pół plastry. WOLNOWAR : Do wolnowaru włożyłam wszystkie składniki suche, zalałam rosołem, wodą i sosem pomidorowym, dodałam połamane płaty lasagne, doprawiłam pieprzem i bazylią wraz z oregano. Zamknęłam pokrywką i zostawiłam włączony wolnowar na opcję high na 4 godziny. Po tym czasie spróbowałam
Kuchnia na wzgórzutylko dla osób na keto czy LCHF, ale dla całej rodziny bądź gości. Zupa gyros dzięki zawartości mięsa oraz warzyw jest bardzo sycąca, więc idealnie sprawdzi się na redukcji. Natomiast przy zwiększeniu ilości tłuszczu śmiało może znaleźć się także w menu na adaptacji. Składniki – zupa gyros 650 g piersi kurczaka 100 g cebuli 200 g pieczarek 100 g papryki(...)wydrążyć pestki i pokroić w średniej wielkości kawałki. Następnie warzywa przełożyć na patelnię, dodać passatę pomidorową, paprykę słodką i ostrą a następnie całość wymieszać. Podsmażone mięso oraz warzywa umieścić w garnku. Wlać 1 litr wrzącej wody. Całość gotować 20-25 minut. Następnie zupę zaprawić śmietaną. W tym celu najpierw należy w miseczce lub kubku wymieszać 120 g śmietany
Ola la LCHFsosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Nazwa kolozsvári gulyás pochodzi od miasta Cluj-Napoca (węg. Kolozsvár) leżącego w północno-zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki(...)paprykę i czuszkę. Zupę podajemy z pieczywem i ewentualnie dużym kleksem śmietany. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę i czosnek, miksować przez 10 sekund z prędkością 6–7. Dodać smalec, ustawić czas 8 minut, temperaturę 100°C, prędkość 1. Do naczynia miksującego, dodać mięso, drobno pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną
Cztery Fajeryobgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Lubię jeść, nie lubię robić:) Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych, robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady
Smaczny zeszytPostanowiłam zrobić, ponieważ bardzo lubimy pizze. Pomyślałam, że zupa o smaku pizzy, też może nam posmakować. Nie myliłam się :) Zupa jest na prawdę bardzo smaczna. Zrobiłam ją po swojemu. Zupa powinna być przygotowana z mięsa mielonego, ja zrobiłam z pokrojoną piersią kurczaka. Dzięki dodatkowi przyprawy do pizzy i oregano, możemy naprawdę poczuć smak, zbliżony do smaku pizzy. Spróbujcie i oceńcie(...)roztopił. Usmażone warzywa, dodać do garnka z mięsem. Zalać gorącą wodą. Ja razem z wodą, wlałam też przecier pomidorowy. Zagotować. Dodać przyprawę do pizzy i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut na małym gazie. Na talerzu, zupę posypać, utartym serem żółtym. Podawać ze świeżym pieczywem
Agusiowe smakołyki/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=423545&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3003&newTab=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Z czym podawać pomidorową pastę z makreli? Pasta pomidorowa z tego przepisu rewelacyjnie smakuje solo, ale też można wykorzystać ją jako bazę do różnorodnych kanapek. Idealnie będą pasować do niej kiszone lub świeże ogórki, plasterki(...)przygotowania innych dań. Co powiesz na wrapy lub naleśniki z taką pastą? W tym wypadku ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia. Pomidorowa pasta z makreli – jak długo wytrzyma w lodówce? Z doświadczenia wiem, że pomidorowa pasta z makreli znika zwykle w ekspresowym tempie. Robi się ją też bardzo szybko, dlatego nie ma sensu przygotowywać jej w hurtowych ilościach
okolicepalnika.plczasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy kuchni włoskiej z wykorzystaniem fasoli całkowicie przysłoniły nam wcześniej uwielbiane makarony z sosami pomidorowymi typu pašta šuta czy penne all’arrabbiata . Tym razem proponujemy kolejne fasolowe danie - gęstą, kremową zupę z fasolą borlotti i ziemniakami. Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie
Roślinożerni urlopowiczeusprawnić sobie działanie w kuchni. Możesz również w jej miejsce ugotować około 100g suchej fasoli. Lubisz białą fasolę? Zobacz również: Toskańska zupa fasolowa Gofry z fasoli Kotlety z białej fasoli Smalec z fasoli Fasola pieczona w sosie pomidorowym Artykuł Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmankiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko zrumień, po wyłączeniu ognia dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z fasolą. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw majerankiem. Jeśli wody jest zbyt mało, ponownie ją dodaj. Fasolka powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze około 15 min. Fasolka jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie. Jemy z pieczywem. A jeśli
Kulinarna Polskaogóle czytać dalej bo zgrzeszyłam bardzo i wątpię czy będzie mi to wybaczone. O, Najwyższy! Ty widziałeś jak robię zupę i nie zesłałeś na mnie gromów?! Zobacz też przepis na błyskawiczny makaron z sosem serowo pomidorowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaźródłem kwasu foliowego 💓 Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli. U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego. Rewelacyjne zestawienie, proste składniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy
Walijskie Pichceniezapasów. Dla smakoszy kuchni bałkańskiej mam prawdziwy rarytas, czyli pikantny sos paprykowy, który świetnie pasuje do pizzy, ryżu, makaronów, kanapek czy zup. Do roboty bo sezon paprykowy szybko mija!. Składniki: - 3 kg papryki czerwonej, u mnie odmiana pomidorowa - 30 dag czerwonej ostrej papryki - 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 190 g - 2 główki czosnku - 30 dag cukru lub miodu
Apetyczna babeczkakurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka w sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam
Z Majeczką w kuchnisię tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny. SKŁADNIKI : ciasto
Basia w kuchni