Pyszna i prosta zupa z kapusty oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Składniki 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 pomidory mała główka kapusty 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki kostka rosołowa sól pieprz koperek Przygotowanie Do dużego garnka około (3litry) wkładamy drobno pokrojoną kapustę, następnie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę z mięsem mielonym i doprawiamy przyprawami. Po podsmażeniu
Wasze Przepisyprzepisów potwierdzają tylko, że domowa grochówka to bardzo popularna zupa. To tradycyjny jednogarnkowy obiad z różnymi dodatkami, ale zawsze podstawą jest groch. Czyli z mięsem lub bez to chyba nadal grochówka? Prawda? Zupa grochowa to bez wątpienia pyszne danie kuchni domowej. Prosta w wykonaniu, bardzo pożywna i pyszna tradycyjna zupa, która powinna zagościć w każdym domu. Jeśli jednak zdarzyło się(...)przez praskę czosnek. Gotuj do miękkości ziemniaków. Jeśli zupa podczas gotowania bardzo zgęstniała, dodaj odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz majeranek. Gotową zupę możesz posypać świeżą natką pietruszki. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe zupy. Polecamy: pyszny domowy kapuśniak z kiszonej kapusty , pomidorowa na żeberkach , prosty przepis na pyszny krupnik oraz
Kuchnia Na Wypasiewarzyw i świeżych zawiera wśród składników ser halloumi, ale możesz go zastąpić fetą, albo oscypkiem. Na naszym blogu znajdziesz mnóstwo przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw , kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi 2 marchewki ½ główki brokuła
Niedzielny kucharzbulion warzywny, całość przyprawić (solą, pieprzem, szczyptą cynamonu i kuminu) i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec zupę zblendować. Przelać na talerze i ozdobić odłożonymi nożyczkami kalafiora oraz pastą tahini. Kalafior oraz pomidory przed i po upieczeniu Etapy przygotowywania zupy Zupa przed
Ugotowaćfantastyczny! Przygotowanie ciasta to 5 minut pracy, a gotowanie nie zajmie więcej niż minutę. Takie domowe tagliatelle komponuje się idealnie z mięsnymi sosami, z sosem pomidorowym, a nawet będzie świetny jako dodatek do zup. A więc nie zwlekajcie, tylko róbcie domowe makarony, bo warto! var widgetParams = "{ 'Id':'d6c35013-b6b7-463e-ab15-3aa07ddb7fc3','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams
Analiza Smakusmakowite. Polecamy Wam MENU NA TYDZIEŃ – MAKARONY WARZYWNE sprzed paru miesięcy z zestawem przepisów ma bezglutenowe makarony: TAGLIATELLE Z CUKINII Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM SPAGHETTI Z RZEPY Z GROSZKIEM I POLĘDWICZKĄ ZUPĘ CHIŃSKĄ Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI I SPAGHETTI Z DYNI AGLIO E OGLIO Składniki: Krewetki tygrysie 250 g Duża cukinia Garść pomidorków koktajlowych Kilka
Niedzielny kucharzZupka marchewkowa z okazji dnia marchewki . Takie zupki gotowało się kiedyś małym dzieciom, w sumie teraz też pewnie niektórzy gotują..Ja np.małych dzieci nie mam
Moje domowe kucharzenieOstatnio mam wielką ochotę na pomidory. Nie kupuję (no, chyba że koktajlowe), bo zdaję sobie sprawę, że to jeszcze nie sezon na nie, więc czekam cierpliwie
Weekendy w domu i ogrodziezachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł. Smacznego! Chlebek smakuje wyśmienicie sam, potraktowany kremem pomidorowym sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych zup
greenscarfobejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków. Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto
Apetyczna babeczkaprzykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :). Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrytemu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy przecier pomidorowy ( KILK ). Same pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy sosów. A dzisiaj wersja nieco bardziej złożona, z papryką, cebulą, marchewką i innymi rzeczami. Właściwie to można go na dwa sposoby używać. Może być jako półprodukt do dalszego przerobienia, a może też być, w takiej formie jaka jest, wykorzystany np. jako
Marder&Marder ManufacturePrzecier pomidorowy do słoików na zimę ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią
Przepisy i porady kulinarneminut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasgotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem
prawdziwe jedzeniekapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek(...)marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne. Posypcie posiekaną natką pietruszki
OliveandThymesprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. PRZEPIS HISZPAŃSKA ZUPA FASOLOWA Składniki hiszpańska zupa fasolowa: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej – typ piękny jaś lub cannellini 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka(...)wszystko dwie minuty. Dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojona w kostkę, czosnek w plasterki, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Zalewamy 1-1,5l wody lub buliony, gotujemy 10 min. W kolejnym kroku dodajemy fasolę. W końcu gotujemy wszystko ok 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Hiszpańska zupa fasolowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujegotuje, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania
w mojej kuchniproc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec gotowania. Połączyć
Camilla w kuchniDziś polecam Wam szybki przepis na sos pomidorowy. Możecie go wykorzystać do dań z makaronem, do pizzy czy jako baza do zupy. Ilość przypraw według swoich preferencji smakowych. Ja podaję Wam tylko składniki jakie użyłam. Prosto, szybko i smacznie. Sos pomidorowy
Ewa w kuchniususzone i do potraw dodaję, wsypać ryż i gotować do miękkości mięsa i ryżu usunąć baldachimki kopru, dodać kucharka, czosnek niedźwiedzi, wlać sok pomidorowy, zagotować krótko dodać śmietanę 18%, pieprz mielony do smaku - zupa dzięki koprowi jest aromatyczna i pyszna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdego może to być inna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli(...)układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 2 minuty. Zupa pomidorow: 3 puszki pomidorów pelati 4 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 4 ząbki czosnku 2 małe cebule 1,5 litra bulionu sól pieprz 2 łyżki oleju natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy
Smakowity Blog Kulinarnybottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy(...)grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy ze śmietaną
R'n'G KitchenDanie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe mogą się otworzyć na inne doznania *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie ZUPA Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, smaż aż zacznie się szklić(...)musisz) używając blendera zmiksować wszystko na gładki krem. Podawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem. Składniki ZUPA 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej) 1 duża cebula 1 duża marchewka pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka
Eat me! Fit me!Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia(...)grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy
Smaki EwyRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Poniżej moja wersja popularnej pomidorówki: bardzo ziołowa i pomidorowa, a jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Zimą używam puszkowanych pomidorów i zawsze doprawiam zupę świeżą bazylią (hoduję własną na parapecie). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka dla kinowych maniaków, którzy jednak do Wrocławia nie mogli
Qlinarnie i Qlinarniewłoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryChyba nie ma pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ... Co prawda najsmaczniejsze są one w pełni pomidorowego sezonu, ale to było dla mnie zbyt długo, aby czekać ;-) Musiałam ją mieć już. Teraz. Naturalną słodycz zupy przełamałam odrobiną świeżej bazylii i czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem
Walijskie Pichcenieciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki. pomidorowa ze świeżych pomidorów
Bon Appetit Małgorzaty