ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki · rodzynki 1 lyżka · koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki · groszek konserwowy 2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, połączyć
Camilla w kuchnidostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale smakuje
Taste Therapyziemniaki ubic dodajac gorace mleko i 2 lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki. Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis: kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny i esencjonalny wywar, a zupy na nim przygotowane sa wyjatkowo smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!część pałaszujemy do kanapek i sałatek, część wylądowała dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali
KardamonovyPrzepis na tę sycącą zupę miałam dodać jakiś czas temu, ale pogoda się wyrobiła, słońce mocniej zaczęło grzać, więc pomyślałam, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie siedział i gotował w taką pogodę fasolki! Nie to co teraz... Leje kolejny dzień z rzędu (wcale nie mam nic przeciwko, żeby tylko cieplej było!) więc z przyjemnością sięgamy po treściwsze posiłki(...)garnka z fasol ą . Gotujemy nadal ok 30 minut. Pomidory w puszce przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy z koncentratem pomidorowym, m ą k ą oraz cukrem. Wlewamy na gotuj ą c ą si ę zup ę i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i doprawiamy ś wie ż o mielon ą sol ą , pieprzem oraz majerankiem
Kuchnia w czekoladziechwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo dobra! :) Składniki: 2 duże cebule 500 g mięsa wołowego 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki(...)dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, przez 5-10 minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno być miękkie, a zupa trochę odparować i zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i nadal gotujemy. Jak ziemniaki zaczną mięknąć - robimy kluski rzucane
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!posiekane 1 średniej wielkości cebula 2-3 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 3-5 średnich ziemniaków 1 szklanka wody lub 2, jeśli curry bardziej ma przypominać zupę garść posiekanych liści kolendry sól i pieprz do smaku Przyprawy: 2 goździki, 1 łyżeczka chili w proszku (można też użyć(...)niewielkim ogniu smażę, aż pomidory się rozpadną. 3. Doprawiam curry przyprawami: kurkumą, chili, goździkami, mieloną kolendrą, cynamonem, kminem rzymskim i ewentualnie garam masala i liśćmi kozieradki. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewam 1 lub 2 szklanki wody, mieszam curry i gotuję, pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. 4. Przed podaniem posypuję posiekaną zieleniną, najczęściej natką kolendry. Do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczęść pałaszujemy do kanapek i sałatek, część wylądowała dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali
Kardamonovyczęść pałaszujemy do kanapek i sałatek, część wylądowała dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali
KardamonovyZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego; 500 gramów chudej wołowiny; 300 ml przecieru pomidorowego; 1 duża cebula; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; kawałek cukinii; mała bulwa fenkuła; 1 czerwona papryka; 2-3 duże ząbki czosnku; puszka czarnej fasoli; puszka ciecierzycy lub bobu; 2 cytryny lub limonki; duży pęczek świeżej... Artykuł Zupa
Kuchnia Tomkacarne Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Pikantne danie meksykańskie z mieloną wołowiną, papryką, fasolką i kukurydzą. Pomysł na bardzo smaczny i treściwy obiad. Ostrość zupy możemy dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej (lub całkowicie pomijając) papryki chili oraz ostrej papryki mielonej. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut *** *** Dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy. Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba *** *** Zupę podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE
Blog z Apetytemteż zawekować w słoiki na później. Składniki na fasolkę po bretońsku: 400 g suchej fasoli Piękny Jaś 400 g pieczarek 400 g kiełbasy dobrej jakości cebula butelka passaty pomidorowej (około 750 ml) 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka ostra Przygotowanie Fasolkę zalewamy około dwoma litrami zimnej wody i zostawiamy na noc, a przynajmniej na 5-6 godzin. Następnie(...)dodajemy do garnka z fasolą. Dokładamy również passatę pomidorową, a także sól, pieprz, ostrą paprykę do smaku, oraz sporą ilość majeranku. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe: Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Zupa gulaszowa
e-PrzepisyKulinarneporcjowania, pełne aromatycznego kurczaka i soczystych warzyw. Nie zabraknie też ciągnącego się sera. Ta quesadilla z kurczakiem i warzywami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego lub salsy pomidorowej. Quesadilla – klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej Quesadilla to placki tortilli wypełnione nadzieniem z dodatkiem sera, powoli zapiekane na patelni, aż ser się roztopi, składniki farszu będą ciepłe, a tortille staną(...)będzie świetnie smakować z sosem jogurtowo-czosnkowym z ziołami, na który przepis znajdziecie poniżej. Dobrym wyborem będzie też soczysta salsa pomidorowa lub pyszne guacamole , czyli salsa z awokado. Sprawdź też inne proste pomysły na obiad z kurczakiem: Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Butter chicken – kurczak maślany Makaron z kurczakiem
Na-talerzu.plminut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzelewamy do bulionu. Doprawiamy całą saszetką przyprawy do dań z fasoli oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi