zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:850/1190)

Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 255

treściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo(...)łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki o kuchni egipskiej "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy i jest już moim kolejnym krokiem do poznania kuchni kraju piramid.  Na pewno zwrócicie uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 214

kilka zmian. Mam nadzieję, że przygotujecie tę zupę, zauroczy Was i wybaczycie mi zdjęcia robione przy fatalnym świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice,  mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty.  Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i pieczarkami 66

Pyszne. Po prostu. I zdrowe, przede wszystkim. Kasza jaglana to jedna z bardziej zdrowych kasz, przecier pomidorowy – samo zdrowie. Pieczarki, cebula, młoda kapusta – nic tylko pochłaniać. Od dłuższego czasu chodziły już za mną gołąbki. I nadal chodzą. To potrawa, która jest chyba w mojej piątce ulubionych. Na pierwszym miejscu są oczywiście pierogi ruskie, ale dziś(...)małym garnku. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i pieczarkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Poniedziałek: Minestrone al pesto 165

zupę na zapas, np. żeby zabrać do pracy, makaron lepiej ugotować i przechowywać osobno, żeby nie „wypił” całego bulionu z minestrone. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki(...)mieszając przez 5 minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii

Niedzielny kucharz
Zupa ze schabem i fasolą / Pork and White Bean Soup 137

fasoli, 4 cienkie plastry schabu bez kości, mała marchewka, 1/3 cukinii, 1/3 czerwonej papryki, 3 ziemniaki, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, opcjonalnie świeże zioła do posypania zupy (natka pietruszki, bazylia, koperek) Instagram Facebook Twitter Schab pokroić w cienkie paski, a następnie w kostkę. zrumienić na niewielkiej

Lekcje w kuchni
FORSZMAK LUBELSKI 167

formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo(...)zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 167

formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo(...)zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Pak Choi duszone w pomidorach 104

kapusta  używana  do zup, jak również  jako dodatek do duszonych mięs. Ja zazwyczaj robię j ą  z chili  i czosnkiem, a  dziś zrobiłam w pomidorach.  Jednym słowem  szybko,  zdrowo i smacznie, polecam. Składniki: 3 średnie  kapusty Pak Choi 2 pomidory 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa/olej

magiczna kuchnia Kasi
ZUPA Z DORSZA Z NUTĄ PAPRYKI CHILI 102

które robi się z zaledwie kilku składników. Przyznam, że ta zupa to też odkrycie dla mnie. Kiedyś jadłam podobną zupę w restauracji, tak mi smakowała, że sama postanowiłam odtworzyć ten smak. Metodą prób i błędów w końcu mi się udało, teraz już wiem, że tą zupę będę częściej gotowała. Zupa z dorsza z nutą papryki chili - składniki: * 200 g filetu(...)dodać do garnka. Dalej wszystko razem przesmażyć. Wlać do garnka bulion, passatę pomidorową oraz pokrojoną w plasterki paprykę chili. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 10 minut. Kolejno wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Na końcu do zupy dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza. Gotować pod przykryciem

Zrób to smacznie
Barszcz ukraiński 227

burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego pieprz sól(...)fasolą. Barszcz doprawiamy octem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko

PatiGotuje
Zupa gołąbkowa 2480

stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina oleju lub oliwy(...)Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną (ja to pominęłam

Ugotować
Zupa taco 210

krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mielonej wołowiny – 1 duża cebula pokrojona w kostkę – 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę – 1 łyżka koncentratu pomidorowego pomidorowej – 1 przepis przyprawy taco lub podobnej meksykańskiej mieszanki przypraw(...)całości usmażyć. Wtedy dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, przyprawę taco i koncentrat pomidorowy. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj odsączone fasolę oraz kukurydzą, puszkę krojonych pomidorów (w całości oraz dolej wodę). Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Na koniec spróbuj zupę i dopraw jeśli zajdzie taka potrzeba. Podawaj zupę z chilli lub jalapeno, serem, śmietaną. Możesz

nietylkopasta.pl
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 133

przy pomocy łyżki wydrążyć środek. Wskazówka : Nie należy wyrzucać środka cukinii, nawet jeśli będzie miał dużo pestek. Można z niego zrobić pyszną zupę. Link do przepisu i zdjęcie zupy znajdziecie na samym dole. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą cukinię przesmarować lekko oliwą, co zapobiegnie(...)nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii z dodatkiem chrupiących grzanek 😊   Spróbuj także: Cukinii faszerowanej kaszą jaglaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gęsta zupa z czerwonej soczewicy 168

zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest  ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy 3 marchewki 3 duże ziemniaki duża cebula pierś z kurczaka łodyżka selera naciowego 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego  ok 2 l bulionu 2 liście laurowe 3 ziela angielskie(...)minut. Po tym czasie wsypujemy soczewicę i pod przykryciem gotujemy 15 minut. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym,, solą i pieprzem. W czasie kiedy całość jeszcze powoli się gotuje, wyjmujemy kurczaka i dzielimy go na drobne kawałki, które ponownie wkładamy do zupy.  Podajemy gorącą. Smacznego

ChilliJemy