kolejnym kubkiem do kolekcji, by mąż jeszcze bardziej osiwiał :D Zachciało mi się czegoś nowego. Coś innego niż tradycyjna pomidorowa czy oklepana jarzynowa. Troszkę poszperałam w starej prasie i znalazłam ten oto przepis. Ta aromatyczna i gorąca zupa na pewno rozgrzeje Was w te chłodne, jesienne wieczory. Źródło: archiwalny numer magazynu "Moje Gotowanie" (z moimi małymi zmianami). Składniki
My simple kitchenKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły. Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki
Kuchenne zapiski Edytymarchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego
ChilliJemyktoś dotąd jeszcze nie gotował bo zupa jest niepowtarzalna. Smakuje szczególnie w chłodne jesienno-zimowe dni ... Składniki: 0,5 kg m ielonej wołowiny 3 ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 puszka czerwonej fasoli 2 cebule czerwone puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1 łyżka ketchupu pikantnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku cukier oliwy sól(...)jeśli nie mamy przegotowaną wodą. Dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlewamy pomidory w sosie własnym oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu. Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność
Walijskie PichcenieZupa z soczewicą, ciecierzycą i pomidorami z makaronem / 4 porcje Składniki: 200 g soczewicy z puszki 80 g ciecierzycy z puszki 2 małe marchewki 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 5-6 nitek makaronu spaghettii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku ostra papryka w proszku do smaku 6 łyżek passaty pomidorowej około(...)wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy
Moja smaczna kuchniaselera, por, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. wszystko zagotować do miękkości flaczków, a następnie dodać przecier pomidorowy, majeranek, paprykę ostrą , słodką, gałkę muszkatołową doprawić solą i pieprzem. Wszystko zagotować w razie potrzeby dolać wodę i zagęścić zupę mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać do garnka z flaki i ponownie zagotować. Flaczki wołowe
O kuchni z uczuciemtaki płynny posiłek przygotować. Jak byłam mała to często w domu była zupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu. No i ta tradycja(...)jakoś pozostała. Ja poszłam o krok dalej – w moim zmęczeniu zrobiłam się leniwa i wygodna. Odnalazłam sposób by taka zupę przygotować sobie ciut szybciej. Tym sekretem jest wegański bulion (i nie ma tak żadnych E i innych badziewi) i jest on naprawdę smaczny. Tworzy fajną bazę dla moich zup, ja muszę tylko dodać trochę proszku no i wody. Potem
Szybko Tanio SmacznieZupa z serii: co znalazłam w lodówce wrzuciłam do gara 😀 Można by ją nazwać po prostu jarzynową 😉 Niby nic specjalnego, wydawałoby się po składnikach, ale jest jeden szczegół, który nadaje takiej zupie wyjątkowego smaku i aromatu. Otóż każdy produkt najpierw podsmażam przed gotowaniem. W ten sposób wydobywam z każdego warzywa głębię smaku. Gotowane razem(...)ziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam 😊 Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę. Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Składniki
Kulinarne przemysleniaWitajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :) Składniki : 1 kawałek dużego żeberka około 5 , 6 ziemniaków 2 marchewki(...)poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką, dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie
Sama słodycz i szczypta chiliczasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę
karolgotujeczasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę
karolgotujeniewielkiego selera 1 mała pietruszka Kawałek pora 1/2 niedużej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Puszka kukurydzy Ser cheddar 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki harrisy 1 łyżka oregano 12% śmietana do zup (opcjonalnie) Natka pietruszki Pikantne naciosy Odrobina masła lub oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy
Kopystką po garachdodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 litr wody, ewentualnie bulionu warzywnego 1 cebula 4 łyżki oleju 100 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 goździk 1 kulka ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)podsmażam do momentu, aż będzie szklista. Do cebuli dodaję koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Całość podsmażam około 5 minut. Kiedy ziemniaki i soczewica są już miękkie dodaję do garnka podsmażoną cebulę z koncentratem i przyprawami, całość gotuję kolejne 20 minut. W międzyczasie smakuję i ewentualnie doprawiam solą. Zupa jest gotowa, ale odgrzewana kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej
babka w formiechciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie eCurry . Składniki : 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta płatków chilli (do smaku) szklanka czerwonej soczewicy (150g) 1 łyżeczka soli 750-1000ml wody(...)grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej
Codzienne Gotowanie