Zupa meksykańska z indykiem Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z dodatkiem mięsa z indyka, kukurydzy, papryki i czerwonej fasoli. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa z indyka (użyłam udźca z indyka) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka mielonego chilli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju(...)surowy kolor, a cebula się zeszkli *** *** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z odsączoną z zalewy kukurydzą. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut *** *** Następnie dodajemy czerwoną fasolę oraz passate pomidorową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut *** *** Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemMagda Jak najlepiej sprawdzić czy nowo wymyślona zupa smakuje? Polecam zaserwować ją gościowi – tak sprawdzone, zachwalane, zjedzone ze smakiem danie na pewno wpisze się na stałe w moje rodzinne menu. Ta wegańska zupa soczewicowa, inspirowana meksykańskimi smakami to pomysł na bardzo pożywne danie, pełne pysznych składników, a do tego ekspresowe. Co tu dużo pisać – najlepiej wypróbować Składniki(...)chrupiące. Gotowe wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia. Do gotującej się dalej zupy dodajemy kukurydzę, czerwoną fasolę oraz wlewamy mleczko kokosowe – mieszamy do połączenia. Gotujemy całość jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zupa jest gotowa do podania. Serwujemy ją oczywiście z wcześniej przygotowanymi, chrupiącymi nachosami, salsą pomidorową, skropioną sokiem z limonki. A jeśli lubi bardzo pikantne dania możemy
Smaczna StronaPikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy
R'n'G Kitchenktóre nie są miłośnikami kapusty też ją zjadły. Był to hit niedzieli i poniedziałku a trochę zostało nawet na wtorek :) Prosta zupa gołąbkowa 1 posiekana cebula 300 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju 200 ml przecieru pomidorowego 1,2 l wywaru warzywnego 100 g ryżu 1/4 główki białej kapusty (niezbyt małej) 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziele angielskie(...)laurowy Cebulę podsmażamy razem z mięsem mielonym na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wywarem warzywnym. Wkładamy listek i ziele angielskie. Wsypujemy ryż, gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i całość gotujemy do miękkości. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wywaru lub wody. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryżelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz w piekarniku – godzina w 180 º C. Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w piórka(...)ziemniaki oraz posiekana kapustę czerwoną. Buraki obierz (najlepiej ubrać do tego rękawiczki jednorazowe) i pokrój je w kostkę. Wrzuć do gotującej się zupy i gotuj około pół godziny aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Dodaj, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Podawaj z jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką
wysmienitysoczewicy 1 szklankę czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszkę 1/4 selera 2 cebule 3 ząbki czosnku 5x5 cm imbiru ( jeśli chcemy łagodniejszej zupy dajemy mniej lub używamy imbiru w proszku) 1 puszkę pokrojonych pomidorów 500g przecieru pomidorowego natkę pietruszki/kolendry oliwa woda Przyprawy: 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chilli 2 łyżeczki kurkumy(...)garnka wrzucamy pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko łączymy ze sobą i dodajemy zieloną oraz czerwoną soczewicę. Dokładnie mieszamy wszystko, dusimy przez 5 minut i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę, mieszając soczewicę co jakiś czas. Gdy czerwona soczewica się rozpadnie, a zielona będzie już miękka, dodajemy do zupy ciecierzycę wraz z wodą, w której się
Bananowe Poleefektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory(...)dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę. Sos pomidorowy: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano
Czerwona Porzeczkaobiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna. Składniki; 1 puszka pomidorów, 4 łodygi selera naciowego,/pokrojony w kostkę/ 2 dymki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, 1/2 szklanki soku jabłkowego z kartonu, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki ziaren białego pieprzu, łyżka startego(...)oliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką
Anioły w kuchniponieważ jest to doskonała baza do sosów do makaronów , sosów do mięsa , zup itp. Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Poporcjowany, zamknięły w woreczkach strunowych, może leżeć w zamrażalniku do 2 miesięcy. Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym, aromatycznym sosem pomidorowym, który wspaniale łączy się ze smażonymi, aksamitnymi jajkami. Składniki: 5-6 jajek
Niedzielny kucharzpomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać i odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek posiekać w cienkie plastry. 275 g czerwonej soczewicy 1 duża biała cebula(...)oliwek Wrzucić wszystkie przyprawy (garam masalę, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma) . Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion. 800 ml bulionu drobiowego
Moja Delicjażaden człowiek, ani jego ręka ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu FLAKI RESIDENT EVIL VII zupa z podrobów z grzybami 30 min 2 h (gotowanie) 31 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ miska duży garnek ostry nóż Składniki Koszt flaki wołowe, świeże, lub już obgotowane i pokrojone(...)gotujemy całość do miękkości mięsa oraz podrobów, pod przykryciem na małym ogniu. 4. ZAGĘSZCZANIE ZUPY (5 min) Zupa powinna być gęsta i wyrazista w smaku, więc w razie potrzeby wsypujemy więcej przypraw. Warto dodać też 1 łyżkę podsmażonego na patelni koncentratu pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć
Nerds Kitchenżaden człowiek, ani jego ręka ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 298 kcal | 33,5 g białka | 6,0 g węglowodanów | 15,7 g tłuszczu FLAKI RESIDENT EVIL VII zupa z podrobów z grzybami 30 min 2 h (gotowanie) 31 zł 6 porcji łatwe POTRZEBUJESZ miska duży garnek ostry nóż Składniki Koszt flaki wołowe, świeże, lub już obgotowane i pokrojone(...)gotujemy całość do miękkości mięsa oraz podrobów, pod przykryciem na małym ogniu. 4. ZAGĘSZCZANIE ZUPY (5 min) Zupa powinna być gęsta i wyrazista w smaku, więc w razie potrzeby wsypujemy więcej przypraw. Warto dodać też 1 łyżkę podsmażonego na patelni koncentratu pomidorowego oraz nieco zasmażki (1 łyżka mąki podsmażona na 1 łyżce masła do lekkiego zarumienienia). Żeberka można wyjąć
Nerds Kitchenrozdrobnioną w rozdrabniaczu młodą włoszczyznę razem z liśćmi selera gotować do miękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięburaki pod każdą postacią, a taki barszcz szczególnie, chociaż zdecydowanie zbyt rzadko go robię. Jak jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera(...)dodać również czosnek. Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć buraki i smażyć około 10 minut. Następnie dodać oliwę, koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma łyżkami płynu z garnka i smażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone buraki wrzucić do zupy i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika. Do zupy dodać pokrojone w kostkę jabłko i ocet jabłkowy, gotować około
Kuchcik gotuje