zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:865/1190)

Zupa gulaszowa 179

Niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa z indyczych żołądków.     Składniki: -1 kg żołądków indyczych -3 l wody -marchew -2 łyżki koncentratu pomidorowego -5 dkg masła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie(...)kroimy.    Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, papryczkę chili i pokrojone żołądki.    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.     Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę i majeranek i jeszcze chwilę  gotujemy razem.    Zupa gotowa. Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa gulaszowa 64

angielskiego mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 400 ml passaty pomidorowej Instrukcje Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę chwilę dusimy dorzucamy paprykę słodką i ostrą, majeranek i kminek. Chwilę smażymy pilnując żeby się nie przypaliło ponieważ wtedy papryka będzie gorzka. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pół(...)małym ogniu, dodajemy ziele, liść. Do garnka dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę, gotujemy około 10 minut i dodajemy papryki pokrojone w duże paski. Gotujemy do miękkości, w miarę potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.:) Artykuł Zupa gulaszowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa gulaszowa 121

wróg kminku, sypię go w wersji mielonej bez opamiętania. Im więcej, tym lepiej. Dzieci nie widzą, nie wiedzą, a zupę tak przyprawioną uwielbiają. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej ok. 2 l wody 1 cebula 1czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej(...)ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.  Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i gotujemy do momentu, aż zmięknie.  Przyprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Nie żałujemy papryki, zupa powinna być pikantna. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry.  Smacznego

bistro mama
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 220

pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc, a następnie ugotowanej do miękkości) sok z 1 cytryny lub limonki lub do smaku sól, pieprz Przygotowanie zupy harira(...)świeżej kolendry (listki pozostaw do dekoracji) i smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, bulion warzywny, marchewkę oraz zieloną soczewicę (chyba, że używasz soczewicy z puszki, wtedy dodaj ją razem z ciecierzycą). Dopraw zupę szczyptą soli, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica będzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Solanka grzybowa 50

okazji z promocji wyhaczyć) i gotujcie tę oto bovską zupę o cudownym smaku jesiennego lasu.     Składniki:         2 litry bulionu warzywnego 400 g mrożonych grzybów leśnych 150 g cebuli 3 średniej wielkości ziemniaki 100 g kiszonych ogórków 200 g cienkich parówek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 100 g śmietany 18% 4 ziarna ziela(...)kostkę ziemniaki. Razem dusimy kilka minut. Ogórki kroimy tak, jak lubimy, parówki na plasterki. Dodajemy do grzybów razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim i liśćmi. Całość zalewamy bulionem, gotujemy około 20 minut. Śmietanę hartujemy z chochlą gorącej zupy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika 156

Nasza propozycja na pyszne danie w aromatycznym sosie pomidorowym to klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika. W każdym słoiku 7 pysznych drobiowych pulpecików i porządna porcja gęstego sosu. To bez wątpienia swojskie, klasyczne danie, które będzie doskonałą bazą do wielu pomysłów na szybki obiad. Doskonale sprawdzą się do niego kluski, makarony , kasze oraz ryż. Do zrobienia klopsików możesz użyć(...)łyżeczka pieprz: 0,5 łyżeczki majeranek: 1 łyżka mąka pszenna: 2 łyżki Na sos: masło: 2 łyżki cebula: 1 szt. suszone warzywa: 2 łyżki słodka papryka: 1 łyżka przecier pomidorowy: 0,5 litra suszona bazylia: 1 łyżeczka woda: ok. 300 ml sól i pieprz do smaku KLOPSKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD ZE SŁOIKA Wykonanie: 1. Bułkę namoczoną w wodzie odciskamy. Mięso

Kuchnia Na Wypasie
Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? 111

puszka białej fasoli – 3 ząbki czosnku – pół szklanki sosu pomidorowego – łyżka masła – 2 cebule – 3 liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część skóry z kaczki, aby bulion był(...)kapustę. 6) W międzyczasie dodajemy pokrojoną cebulę, którą wcześniej musimy smażyć na maśle.Dodajemy sos pomidorowy, oraz starte buraki na tarce. 7) Barszcz możemy doprawić według upodobań cukrem lub cytryną. Można przed podaniem dodać trochę śmietany i rozkoszować się smakiem. Smacznego!   Artykuł Domowa zupa ,,Jak u mamy” czyli jak się robi barszcz ukraiński? pochodzi z serwisu Sierotka Marysia

sierotka maRysia w kuchni
Zupa buraczkowa 77

Zupa buraczkowa to smaczna propozycja na obiad. Prosta do zrobienia, pyszna i rozgrzewająca zupa o pięknym, czerwonym kolorze. Składniki oraz sposób przygotowania: Buraczki na parze, lub gotowane w mundurkach starkować odstawić na bok. Włoszczyznę, ziemniaki pokroić w kostkę zalać zimną wodą dodać jarzynkę lub sól, ziele angielskie i liść laurowy, trzy łyżki smalcu gęsięgo, dwa ząbki czosnku, dwa grzybki suszone(...)Gotować do miękkości warzyw włożyć starkowane buraczki, dodać dwie łyżki octu, jedną łyżkę przecieru pomidorowego, cukier, sól i pieprz do smaku śmietana, koperek. Autor przepisu: Katarzyna Kulbicka Artykuł Zupa buraczkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Zupa ziemniaczana po Gdańsku 118

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · wieprzowina bez kości 25 dag · cebula 1,-2 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 lyżki · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · jałowiec · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić

Camilla w kuchni
Zimowa zupa z tortellini i pieczarkami 37

ogrzać, dodatkowo wypełniając się od środka czymś pysznym i otulającym wnętrze. Gorąca czekolada, herbata...albo pysznie rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa z pierożkami tortellini, pieczarkami i całą ferajną dobroci. Pękate pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem kręcą rozkoszne piruety w zupie na bazie pomidorów. Do tego śmietanka lub mascarpone, porządna garść lub dwie liści szpinaku i suszone oregano i bazylia, które latem(...)marzenie o prawdziwej spiżarni ♥ Tymczasem przepyszna i szybka w przygotowaniu zupa gotowa, zatem siadajcie do stołu, żeby otulić się ciepłem od środka w tę zimową sobotę :) Kremowa zupa z tortellini i pieczarkami Potrzebujesz: 1 średni por 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 6 pieczarek 500ml passaty pomidorowej 500ml bulionu warzywnego lub wody 250g świeżego tortellini

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 106

instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 5 Wyciągnij kalafiora z piekarnika, dodaj do makaronu, całość wymieszaj z sosem pomidorowym (sos dodawaj według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj parmezan. I jak? Pycha prawda! Smacznego! Zobacz też: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Drobiowe pulpeciki z serem Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Artykuł Spaghetti z pieczonym

Niedzielny kucharz
Pomidorowa z ryżem 127

Składniki: 1/4 wiejskiej kury, 1/2 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 3 litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli

Aga w kuchni
Zupa meksykańska 65

Cześć! Zupa na chłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca. Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula(...)gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy. Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej. Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie jest jak chwilkę odstoi i nabierze smaku. Notatki: * można zamiast pomidorów

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA GOŁĄBKOWA 207

jest po prostu genialne...! To takie gołąbki dla zapracowanych, dla wszystkich tych, którym nie chce się spędzać czasu na parzeniu liści i zawijaniu ich, a potem dość długim gotowaniu. Zupa robi się błyskawicznie, a smakuje jak typowe gołąbki. Moi domownicy stwierdzili, że to takie rozgotowane gołąbki, o których ktoś zapomniał przygotowując je... ;-) Idealny pomysł na szybki i pożywny obiad(...)bulion, dolewamy także trochę wody, wsypujemy ryż i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut. Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem. Gęstość zupy regulujemy ilością dolewanej wody w trakcie gotowania. Smacznego

Smaczne Zdrowe