zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:844/1190)

ZUPA KREM Z POMIDORÓW 155

Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu cudnie pyszna... :-) Do jej przygotowania użyłam rosołu, który pozostał mi z poprzedniego dnia  wraz z warzywami i przygotowywane przeze mnie latem passaty(...)mnie 2 marchewki, korzeń pietruszki i łodyga selera naciowego) - ok.60g sera typu blue - słodka śmietanka (ok.50ml) - sól i pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (moja passata jest bardzo pomidorowa i kwaskowa dlatego dodałam 2 łyżeczki ksylitolu) - nie jest to konieczne... - 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podsmażamy obrane, pokrojone cebule. Gdy zmiękną

Smaczne Zdrowe
z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... 105

czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych(...)wsypać do miski, wystudzić, kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołabki wlac sok pomidorowy, wodę, dodać masło piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Gulaszowa 134

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę podawać gorącą

MarciochaKucharzy
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 198

sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru

Powiedz dietom nie
Ekspresowa fit pomidorowa 121

programu przepis na zdrowie. Przyznam, że za pierwszym razem zjadłam tę zupę z apetytem ale za drugim już było ciężko bo zupa nie ma soli ani pieprzu a co za tym idzie nie w moich klimatach. Ale mimo to wrzucam przepis bo może przypadnie ta zupa osobom bardzo dbającym o figurę a wtedy na pewno przypadnie im do gustu(...)według autorki przepisu pomaga walczyć z nadmiernymi kilogramami. Przepis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata . Ekspresowa fit pomidorowa

Ewa w kuchni
KREM Z PIECZONEJ DYNI 157

pomidorów Na oleju kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy, połowę startego kokosa, starty imbir. Wyjmij pestki z dyni i odkrój twarde części, dodaj do zupy, zalej wodą lub bulionem i chwilę pogotuj. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj i zmiksuj. Podaj z pestkami dyni, wiórkami ze świeżego kokosa i olejem dyniowym

Cytryna&Co.
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 152

przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl(...)posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną z zimną wodą, a następnie zahartowaną bulionem musztardę. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zabielamy śmietaną. Po zagotowaniu wyłączamy

Kolorowy Przepisownik
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 130

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa gospodarska 118

dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi w słupki ogórkami. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Pogotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem

Krokusowy Dom
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 106

przyspieszyć cały proces i, zamiast sosu pomidorowego, dodać do fasolki i pozostałych warzyw 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i rozrzedzić potem wodą lub bulionem. Nasza fasolka po bretońsku, jak napisaliśmy we wstępie jest mocno pomidorowa. Nie chodzi przecież o to, żeby gotować szybko, ale i zdrowo. Do fasolki wykorzystaliśmy gotowy sos pomidorowy, jaki został nam z obiadu sprzed kilku(...)jest gotowanie różnych dań z tych samych składników. Z fasolką po bretońsku jest tak, że we wtorek na obiad były kluski śląskie zapiekane w sosie pomidorowym. Na potrzebny zapiekanki ugotowaliśmy porządny sos pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ). Połowa poszła do klusek, reszta trafiła do lodówki, a potem została wykorzystana w przepisie na fasolkę po bretońsku. Na blogu znajdziesz więcej przykładów

Niedzielny kucharz
Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 126

Lubicie minestrone? Miałam zamiar ugotować kolejną pomidorową , ale stwierdziłam, że przydałby się jakiś przerywnik (jest jeszcze takie słowo w polskim słowniku, czy znowu stworzyłam coś szwedzko polskiego?…) Włoskie smaki lubimy nawet w zupie, więc proponuję pyszne, włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem. Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była

codojedzenia
Zupa krem z pomidorków koktajlowych 81

Takie wprowadzenie do nowalijek pomidorowych. Boskie połączenie, wręcz idealne bazylii, pomidorów i sera. Składniki: 1,5 kg pomidorków koktajlowych 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5

R'n'G Kitchen
Passata - zupa cudownie pomidorowa 153

Uwielbiam pomidory, kremy pomidorowe. Ten krem jest wyjątkowy, bo powstaje zaledwie w kilka minut a do tego cudowny, aromatyczny, po prostu krem idealny. Składniki: 500

Olga Piecze i Gotuje
Zupa warzywna z pulpetami 146

Przepis na smaczną i treściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami. Składniki: 2 spore marchwie pół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z papryki "Henryk IV" 125

pieprz mielony · majeranek · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zup i potraw w płynie  Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Makaron ugotować w wywarze, mieszając od czasu do czasu łyżką do dna naczynia. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z koncentratem pomidorowym, poddusić, połączyć z makaronem, papryką i parówkami oraz

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania