zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:836/1190)

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 147

będą nieco cieplejsze.  Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 600 g utartej marchewki,  150 g czerwonej soczewicy, 1 l bulionu, 2 średnie cebule - drobno pokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu,  1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku , 1 łyżka świeżo utartego imbiru, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego lub puree pomidorowego, 1 łyżka oleju(...)zapachy. Marchew obrać , opłukać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić , a następnie dodać do garnka wraz z soczewicą i puree pomidorowym. Wszystko dokładnie zamieszać i zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie ok 20 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana doprawić do smaku pieprzem, solą i podzielić na 2 części. Jedną

Aromatyczne Podróże
MINESTRONE 114

częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka(...)seler naciowy. Smażymy 3-5 min. i dodajemy cukinię. Smażymy kolejne 3 min., a następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy aż się rozprowadzi w zupie. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Kolejno dodajemy czerwoną oraz białą fasolkę z puszki, a także zieloną fasolkę szparagową i makaron muszelki. Gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 114

częściej łapiemy infekcje. Talerz takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka(...)seler naciowy. Smażymy 3-5 min. i dodajemy cukinię. Smażymy kolejne 3 min., a następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy aż się rozprowadzi w zupie. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Kolejno dodajemy czerwoną oraz białą fasolkę z puszki, a także zieloną fasolkę szparagową i makaron muszelki. Gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami 153

łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz 3/4 szklanki bulionu  pół szklanki śmietany do zup i sosów 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie szczypta posiekanej natki pietruszki szczypta parmezanu Kurczaka polewamy oliwą i nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy

Kolejny blog o gotowaniu
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 110

będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Smacznego! Zobacz też: Zupa meksykańska Przepis na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g wieprzowego mięsa mielonego sucha bułka pełnoziarnista lub zwykła cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej

Kuchnia Bazylii
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 127

dodać także około 1,5 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany lub starty na tartce  Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - składniki na 2-4 porcje 3-4 duże, mięsiste pomidory, ale można zastąpić pomidorami z puszki albo w ostateczności passatą pomidorową około 500 ml wody lub bulionu warzywnego pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku kawałek pulpy z tamaryndowca(...)wielkości agrestu, ale można zastąpić sokiem z połówki małej cytryny, zupa powinna być wyraźnie kwaskowa sól i odrobina cukru do smaku natka kolendry lub pietruszki Dodatkowo zupę można zagęścić czerwoną soczewicą albo toor dal (nikla indyjska), które gotujemy oddzielnie, a następnie dodajemy do zupy. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis Pulpę z tamaryndowca zalewam szklanką bardzo gorącej wody i pozostawiam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Strogonow 206

paseczki oraz pokrojone mięso. Bulion odcedzamy, dodajemy nasze składniki z patelni, koncentrat pomidorowy, marchewkę, dolewamy wody (tak aby łącznie było ok. 3 l strogonowa) i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Całość doprawiamy do smaku 2 łyżkami czerwonej słodkiej papryki oraz 1 łyżeczką ostrej papryki. Zupę zagęszczamy mąką - do 1/2 objętości kubka wlewamy wodę i dodajemy 2 łyżki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pomidorowa na masełku z ryżem 137

Szybka zupka pomidorowa na masełku z ryżem Córka zażyczyła sobie pomidorówki z ryżem, a,że  to już było późno, więc powstała zupka na masełku ..okazało się też, że mam  za mało ryżu, więc dorzuciłam jeszcze troszkę drobnego makaronu -akurat miałam makaron literki.Czasem nawet tak na szybko i z braku potrzebnych składników wychodzi pyszna zupka. 1 marchewka  kawałek(...)szkliste. Wlać 4 szklanki wrzątku i doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić masło, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowo-kokosowa z grillowanym kurczakiem i salsą z gruszek. 130

mnie takie porozumienie, do którego prowadzi droga bez jakichkolwiek słów :) Niby podobne te nasze pomidorowe, ale jednak różne. Wiadomo przecież, że diabeł tkwi w szczegółach. Użycie wielu składników pozwoliło mi uzyskać ciekawy, złożony smak. Przede wszystkim dominują tu aromaty pomidorowo-kokosowe. Papryczka chili nadaje zupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru(...)konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem postawiłam na salsę z gruszek oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów bez skórki Łowicz 350 g passaty pomidorowej Łowicz 1duża marchew 2-3 łyżki mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka listków mięty 2 łyżki masła kawałek papryczki chili

zadanie-gotowanie
Libijska zupa Szorba Adas 224

również akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas(...)dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną

Wędrówki po kuchni
Gazpacho 121

pomidorów i papryki. W tak upalne dni jak znalazł :) Dużo potasu i witamin i co najważniejsze nie trzeba gotować :) Pomidory już smakują za pomidorami więc sezon pomidorowy uważam za otwarty. Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość.   SKŁADNIKI: 4 duże pomidory pół papryki żółtej pół papryki czerwonej

Basia w kuchni
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 119

zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki:  500 g ugotowanej białej fasoli  (W)* 4 średnie ziemniaki  (Z)*   2 marchewki  (Z)   1 cebula  (M)*   3 ząbki czosnku  (M)   2 szkl. pokrojonego jarmużu  (M)   7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego  (W)*   1 szkl. przecieru pomidorowego(...)Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę  i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania

Codziennik Kuchenny
Zupa z łososiem 97

Zupa z łososiem to kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa z łososiem jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając(...)zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru. Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Zupa z łososiem świetnie smakuje

Moja Delicja
Zupa z czerwonej soczewicy 157

jeść wszyscy! Zobacz równie inne przepisy na ----> zupy Zupa z czerwonej soczewicy - przepis: Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180 g) 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1/4 większego lub 1/2 mniejszego selera biała część pora 1 duża lub 2 małe cebule 1 puszka pomidorów mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku(...)sicie pod bieżącą wodą, odcedzić, dodać do podsmażanych warzyw. Po chwili smażenia warzywa zalać gorącą wodą i zagotować. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodać pomidory, gotować na małym ogniu. Dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, wymieszać do połączenia składników, gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać śmietanę lub jogurt (opcjonalnie; ja nie dodałam, bo nie miałam

Moje Qulinaria
Pomidorowa z mlekiem kokosowym i parmezanem 132

makaronem lub ryżem, chociaż zupa jest całkiem gęsta. Ps. Pan Mąż stwierdził, że smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania