sposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna! składniki 500 g wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej ) 3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę(...)tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli
Stare Garytaka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara
Kuchnia Prezydentowejoczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową, warzywną zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki smalcu do smażenia (olej) 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela(...)pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy
magiczna kuchnia Kasiktóry dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150 ml śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 150 ml bulionu, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz do smaku. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze(...)przez chwilę, aż kurczak nabierze lekko złotego koloru. Następnie dodać gorący bulion i przyprawy: majeranek, sól i pieprz. Całość zagotować, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Zalać śmietaną wymieszaną z niewielką ilością sosu . Całość gotować około 1 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki można dodać łyżeczkę mąki. Świetnie pasuje
Moja kraina smakówziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko(...)instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz podsypałam natką pietruszki. Całość na koniec zaprawiłam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i kleksem śmietany. Zupę podałam z jajkiem na twardo. Pomimo, że zupa była zrobiona z pomocą proszku, wyszła bardzo smaczna. Wydaję mi się, że jak bym jej tak dobrze nie doprawiła (cukier, ocet
bastalenaDelikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)skórki z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem
MohiellaZupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Zobacz całe menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi to danie. Zupa z kalafiora i soczewicy to jednogarnkowe danie, które zrobisz w 20 minut. Smakuje wspaniale(...)grupy B. Mnie często tych witamin brakuje, bo jem mało pieczywa. Niedobory lubię uzupełnić właśnie taką zupą. Soczewica, podobnie jak kalafior, jest też źródłem błonnika. Oba warzywa, szczególnie kalafior, są niskokaloryczne. Czy wiesz, że 200 gramowa porcja kalafiora ma jedynie 54 kalorie! Zupa krem z kalafiora i soczewicy wzorowana jest na przepisie z bloga Minimalistbaker.com Składniki: 1 główka kalafiora
Niedzielny kucharzmuszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 45 minut. W garnuszku wymieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą i koncentratem pomidorowym. Wlej kilka łyżek płynu z zupy i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej całość do zupy i wymieszaj. Gotuj przez minutę. Zdejmij zupę z ognia i dokładnie zmiksuj blenderem. Przykryj pokrywką
Delicious PlacePomidorówka kojarzy mi się z dzieciństwem, było to jedno z nielicznych dań, które jadłam bez grymaszenia. Tak, tak - w dzieciństwie byłam niejadkiem;) Moja pomidorowa jest nieco bardziej fikuśna - zamiast śmietany używam mleczka kokosowego, doprawiam zupę czosnkiem, świeżą bazylią i oregano. W wersji dla dorosłych dodaję papryczkę chili. Powstaje orientalno-włoska pomidorowa! Można ją podać z ryżem basmati, który(...)mnie nie było takiej potrzeby, bo passata, której użyłam jest zrobiona z naprawdę słodkich pomidorów. Całość warto zmiksować, zwłaszcza dla dzieciaków, które jak moje niechętnie widzą pływającą w zupie niezidentyfikowaną zieleninę. Podajemy z grzankami lub ryżem
Kulinarne Inspiracjebulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego ( przepis ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól natka pietruszki do posypania(...)oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut. Do zupy dodajemy kalafiora, przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso
Qchnia po prostupodsmażyć na oleju. Kostkę rosołową wrzucić do gotującej się wody wraz z obranymi pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek kiełbasę oraz wcześniej podsmażoną cebulę, zagotować. Zupę zabielić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem oraz ziłami prowansalskimi
PychotkaaaZupa gołąbkowa...robiłam już nie raz, za każdym razem inaczej...ale jak do tej pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i to całkiem inaczej niż zawsze...bo wcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam(...)misy wolnowaru, wymieszałam, ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg ryżu koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku Do garnka wolnowaru wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso
Moje domowe kucharzenie