francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna. Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco. Kalafiorowa zupa "Vautiera". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę
More food, love and dreamsjest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową , pieczarkową , ziemniaczaną na boczku , ogórkową , pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compuch... Gdy na dworze tak chłodno to oczywiście ma się ochotę na coś rozgrzewającego i nieco pikantnego. Zazwyczaj o tej porze roku świetnie sprawdzają się zupy. U mnie tym razem kapuśniak w wersji pomidorowej. Inspirację zaczerpnęłam z jednego z numerów magazynu Moje Gotowanie(...)jednak znacznie zmieniłam kilka rzeczy i proporcji. Zupa jest kwaśna - jak przystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego
My simple kitchendomu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego(...)koniec dolewając pół szklanki wywaru z golonki. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i podduszamy kilka minut, często mieszając. Pomidorową masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do płynu w garnku. Dokładnie mieszamy i razem przegotowujemy. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z kawałkami mięsa i warzyw oraz z makaronem lub lanymi kluskami. Dla mnie najlepsza
Kuchenna KontrrewolucyaŚwietny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam! składniki 1400 g pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra czerwona papryka garść bazylii garść kolendry + trochę do podania sól pieprz oliwa z oliwek przygotowanie papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo
Stare Garyinnego chrupiącego pieczywa. Podając taką zupę na obiad, można zrezygnować z drugiego dania. Składniki na zupę z kurczakiem i makaronem (4 porcje): 4 udka z kurczaka (około 600 g) 2 marchewki mały korzeń pietruszki 100 g (szklanka) makaronu (dałam casarecce, może być inne ulubiony np. świderki czy muszelki) 250 ml (szklanka) passaty pomidorowej 250 g pieczarek szklanka groszku mrożonego(...)pokrój w paski. Do garnka z przecedzonym wywarem włóż pokrojone mięso, marchew z pietruszką, groszek i pieczarki. Wlej passatę pomidorową i dodaj zioła oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania skosztuj zupę i dodaj jeszcze ewentualnie przyprawy do smaku. Kiedy wyłączysz palnik pod garnkiem, do zupy wsyp makaron i całość wymieszaj. Zupa
e-PrzepisyKulinarneZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i chwilkę podsmażamy. Dodajemy posiekaną grubo (w duże kawałki(...)kostkę lub starta na tarce marchew, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 25-30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesycąca zupa z cukinii i parówek. Praktycznie wszystko wykonane w jednym garnku. Niedroga i idealna na obiad. Podałam ją ze świeżutkimi własnoręcznie upieczonymi bułkami. Taka zupa wystarczyła nam na obiad. Wyszła bardzo gęsta. Polecam. Spróbujcie. Potrzebujemy: 2 średnie cukinie 2 marchewki 40 dag dobrej jakościowo parówki 2 cebule olej do smażenia 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego sól do smaku(...)pokrojoną w plasterki. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Parówki kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do zupy, wrzucamy kluseczki i gotujemy do miękkości, dodajmy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. 3. Podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Z tej receptury wyszło mi 4 spore porcje zupy. Składniki można dodać według uznania
IzabelawkuchniKapuśniak ze słodkiej kapusty to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. A jednocześnie dość treściwa za sprawą ziemniaków i kiełbasy. Talerz takiego kapuśniaku zazwyczaj starcza nam za cały obiad, tym bardziej, że zawsze pojawia się dokładka. Taka jest dobra. Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Składniki: Mała(...)główka białej kapusty , 2 cebule, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 2 większe marchewki, 5-6 średnich ziemniaków, 500 ml passaty lub słoiczek koncentratu pomidorowego, olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Składniki na duży garnek zupy Jak zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, przesmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj
Kulinarna Polskapokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemZupa ogórkowa z kaszą pęczak to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. Tradycyjna ogórkowa, z kiszonych ogórków, z ziemniakami, ale niezabielana śmietanką za to z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy jęczmiennej czyli pęczaku. Danie wegańskie, bez nabiały i bez pszenicy. PRZEPIS ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ PĘCZAK
Dorota Smakujewyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion(...)wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: - podwójna pierś z kurczaka - pęczek młodej włoszczyzny - około 2,5 litra wody - 0,5 główki młodej kapusty - 5-6 średnich ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru(...)pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostukorzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną(...)czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem
zadanie-gotowaniepewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total time 1 godzina Gęsta, esencjonalna
Cooking for Emily