zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:812/1190)

Gazpacho – pomidorowy chłodnik dla diabetyka 154

Gazpacho to orzeźwiający, lekki i przepyszny chłodnik pomidorowy, który pochodzi z Hiszpanii. Jest idealny na upały. Taka zupa świetnie gasi pragnienie i syci, nie obciążając zbytnio układu pokarmowego. Film nagrałam w zeszłym roku, ale upały nieoczekiwanie się skończyły. Dlatego nie opublikowałam gazpacho, bo to zupa na upały. Miałam nagrać filmik jeszcze raz, ale w sumie jak już jest, to szkoda(...)Wracając do gazpacho, to jest to jeden z moich ulubionych przepisów na upał, żeby nie czuć się ociężale i ospale. Orzeźwiająca i pikantna zupa ze świeżych warzyw doprawiona ziołami. Składniki na 4 porcje : 1 litr soku pomidorowego 4 pomidory malinowe 2 średnie ogórki gruntowe 1/2 żółtej papryki cebula dymka ząbek czosnku 3-4 łyżki soku z cytryny pęczek bazylii

Dietolog
Zupa pomidorowa z ziołami i grzankami 131

ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula się zeszkli wlewamy do garnka bulion oraz przecier pomidorowy. Dodajemy listki bazylii oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera.  W miseczce łączymy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy a następnie wlewamy

Qchnia po prostu
KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 284

Lekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe

cool and minty
Zupa pomidorowo-porowa - montignac 164

Szybka warzywna zupa z lekkim pazurem po dodaniu ostrego składnika. Zima rozgrzeje, wzmocni organizm o witamy, nie odbije się w biodrach ani brzuszku. Idealna zarówno dla

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa meksykańska w 15 minut 127

Winiary 1,5 l wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kumin chili kolendra sól pieprz Jak zrobić zupę meksykańską w 15 min: Wodę zagotowujemy, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy oraz fasole i kukurydzę z zalewą, gotujemy 2 minuty. W tym czasie papryki oczyszczamy z gniazd

Dorota Smakuje
Pomidorowa czy fasolowa? 92

jest jakoś wyjątkowo odkrywcze. Rzadko spotyka się je w formie zupy, ale już choćby w postaci fasolki po bretońsku- stosowane jest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli(...)dość drobną kostkę i gotujemy w wywarze. Fasolę łączymy z niewielką ilością bulionu i dokładnie miksujemy.  Gdy ziemniaki będę już lekko miękkie dolewamy zmiksowaną fasolę i pomidorową passatę. Dzięki domieszce kwaśnych pomidorów właśnie w tym momencie, ziemniaki pozostaną jędrne i nie rozpadną się. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu oraz utartym

Pichceniomania
Krem z barszczu ukraińskiego 171

burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Podawać zupę ,posypaną natką pietruszki.   (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 107

cebulką) wymieszać dokładnie w misce a potem uformować małe pulpeciki. Pulpeciki lekko przesmażyć na oleju ( można je też ugotować bezpośrednio w zupie). Marchewkę wyjąć z zupy - wrzucić do blendera razem z przecierem pomidorowymi  pozostałym rosołkiem - całość zmiksować i potem wlać do zupy. Dodać pulpeciki, podgotować 5 minut, na koniec dodać ryż i całość doprawić solą i pieprzem. Zupa

Smaczny zeszyt
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 171

Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią

Powiedz dietom nie
Barszcz ukraiński 179

zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog  Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka(...)buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Francuska zupa cebulowa z grzankami 204

Zupa cebulowa to niemal flagowe danie kuchni francuskiej. Ta zupa to odpowiednik naszej pomidorowej, którą wszyscy z pewnością robią na obiad dość często. Zachwalana niemal na całym globie i tak samo popularna. O co tyle szumu? Zupa cebulowa pomimo dużej ilości cebuli ma lekko słodki smak, a podana z grzankami smakuje naprawdę dobrze. Nie jest też jakoś specjalnie droga

Poezja Smaków - blog kulinarny
GULASZOWA Z RYŻEM. NA WOŁOWINIE. 142

yszna, rozgrzewająca, i baaardzo aromatyczna 😍 rewelacyjnie sprawdza tu sie wołowina, która podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ...  Zakochałam się w tej zupie ... 💓 Składniki: 500 g rozbefu wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 4-5 pieczarek passata

Walijskie Pichcenie
Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą 208

przez sito przecieranie. Gęstość sami dobieracie, będzie taka ile wody do niej dodacie, ja jednak zupy kremowe lubię te gęściejsze, bo są dla mnie smaczniejsze.  Składniki: 2 czerwone papryki ok. 350 g, 3 średnie marchewki ok. 300 g, 700 ml pasty pomidorowej, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka cukru(...)zalewamy pastą pomidorową, dodajemy paprykę słodką, 1 łyżeczkę cukru, 250 ml wody, pieczoną paprykę (z sokiem) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 1 l przegotowanej (może być letnia lub gorąca), zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera, przecieramy przez gęste sito (dzięki temu uzyskamy idealną kremowość). Dolewamy stopniowo tyle wody, żeby

Moniki Smakołyki
Zupa pomidorowa z groszkiem i mleczkiem kokosowym. 132

punkt ;) Moja pomidorowa także zawiera  mleczko kokosowe, ale jej sekretnym składnikiem jest groszek. Zwykły zielony groszek z puszki. Efekt jest taki, że zupa w smaku jest ewidentnie pomidorowa i nawet trudno odgadnąć pozostałe składniki ;) Ale oczywiście są i pełnią ważną rolę: groszek daje białkową bazę i gęstość, a  kokosowe mleczko aksamitną delikatność. Całość dopełniają aromaty świeżej(...)bazylii i tymianku. Zupa podana w niewielkiej ilości bardzo dobrze sprawdza się jako przystawka, a jeśli chcemy widzieć w niej pełne danie, to dodatek grzanek lub groszku ptysiowego sam się nasuwa na myśl

zadanie-gotowanie
Barszcz ukraiński 245

sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu. Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli(...)mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy, dokładamy również koncentrat pomidorowy i wlewamy słodką śmietankę. Doprawiamy do smaku solą solą, pieprzem, cukrem, octem

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania