dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża, czerwona papryka(...)słodką. Ponownie chwilę smażyć. Następnie całość zalać wodą i przecierem pomidorowym. Dodać mięso z indyka. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć. Do zasmażki wlać odrobinę zupy. Zagotować i przelać ją do zupy. Gotową zupę ponownie zagotować
UgotowaćJedliście już chłodnik pomidorowy? To nie jest pomidorowa na zimno!:-) Pokochacie to danie! Mamy dla Was pyszny, mega zdrowy chłodnik, potasowo-fosforową bombę w czystej
Niedzielny kucharzporze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu
Monia miesza i gotujesię, jak się zwie, wcale nie musi tak smakować. Na szczęście spróbowałem i pokochałem to danie. Niestety, jak to w życiu bywa, nie długo cieszyłem się delektowaniem się tej zupy. Postanowiłem więc, poszukać alternatyw, które w jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty(...)paski. Wrzucamy z powrotem do wywaru. W tym samym czasie marchew ścieramy, smażymy na oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praską, czosnkiem i startym imbirem. Wrzucamy do zupy, zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając. Dolewamy chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz
R'n'G KitchenZupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna(...)rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można
Gospodyni Miejskaskrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka 1 duża marchew 1/2 selera ½ cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna(...)dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi i ziołami
Czerwień i błękitZUPY TU NA BLOGU: ZUPA KREM Z SERKA TOPIONEGO Z GRZANKĄ ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI ZUPA TOM KHA GAI ZUPA KREM Z KALAREPY GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM ŻUREK Z AZJATYCKĄ NUTĄ ZUPA(...)czasu mieszając około 2-3 minut. 3. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, przesmaż mieszając 2-3 minuty. Zalej całość wodą mineralną, dodaj łyżkę bulionu warzywnego lub drobiowego, dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Zagotuj i gotuj 20 minut. Gotową zupę zmiksuj bardzo dokładnie na gładki, gęsty krem. 4. Z mozzarelli mini oraz mięty przygotuj 4 szaszłyki
globuskulinarnymają one nic z tym wspólnego. W tym przypadku zupa zrobiona jest z żołądków indyczych a w smaku podobna do typowych flaczków. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 3 l wody 600 gram żołądków indyczych ok. 200 gram antrykotu 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta Sól Pieprz czarny Pieprz cayenne Majeranek Czosnek granulowany(...)dalej. Doprawiamy pieprzami, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wystudzone mięso drobno kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wymieszane dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. SMACZNEGO
Smaki EwyBardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych
w kuchni i w ogrodzieBardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych
prawdziwe jedzeniePomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po rosole. U wielbiana przez dzieci jak i dorosłych. Najlepsza oczywiście z świeżych pomidorów, chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym , też może być całkiem dobra. Polecam Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera(...)gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością zupy, i wlewam do garnka, mieszam. W razie potrzeby doprawiam
magiczna kuchnia KasiZupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy : kilka ziarenek pieprzu , sól , liść laurowy , majeranek , vegeta. śmietana do zabielenia Fasolkę namoczyć dzień wcześniej , a na drugi dzień ugotować do miękkości. Skrzydełko z indyka zagotować w garnku z zimną wodą(...)razem ok 7-10 minut, Po tym czasie dodać łyżeczkę octu tak by barszczyk nie stracił później koloru. Zupę doprawić solą , pieprzem , majerankiem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Dodatkowo można zabielić śmietaną. Tak ugotowaną zupę z botwinki podawać z ugotowanym jajkiem lub można zjeść również samą. Smacznego
Aromatyczne Podróżepokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką pietruszki. Zupa paprykowa jest bogata w: - β karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmłodej kapusty to bardzo smaczna, wiosenna zupa. Przygotowuje się ją bez dodatku kiszonej kapusty, dlatego jest delikatna w smaku. Natomiast wędzony boczek nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ja kapuśniak z młodej kapusty ugotowałam na surowych żeberkach wieprzowych, ale mogą to być również żeberka lub kości wędzone. Natomiast jeżeli pominiemy ten składnik to przygotowanie zupy będzie bardzo szybkie. Gotując kapuśniak z młodej(...)patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wywaru z zupy, wypłukać i przelać do zupy. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, przekroić na pół, poszatkować niezbyt drobno, pozostawić głąb. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka z zupą. Gotować około 10-15 minut. Następnie do zupy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszać, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem
Danka PichciPrzecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze - do zupy , po drugie - do zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet(...)wyobrażam sobie życia bez passaty pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam po pomidory, kiedy jest na nie sezon i blenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić. Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarny