Klasyk sam w sobie ... Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: ok. 45 min Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 pałki z kurczaka koncentrat pomidorowy 1 woreczek białego ryżu 4 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka 1 por 3 liście(...)składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany. Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany i posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJaZupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki. Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpomidor, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ORZECH , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka oraz fasolę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję(...)dodaję do zupy. 3. Na końcu do zupy dodaję koncentrat i gotuję jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania zupy wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasimega pyszna zupa gulaszowa z mięsa wołowego i wieprzowego. Jest pikantna, treściwa i rozgrzewająca. Idealna na chłodne, jesienne dni! Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego 4 szklanki(...)czasie dodajemy sok pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie zupę możemy doprawić szczyptą chilli *** *** Jeżeli chcemy aby nasza zupa była rzadsza możemy dodać więcej soku pomidorowego lub wody. Jeżeli natomiast chcielibyśmy ją bardziej zagęścić, do gotującej się zupy dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z 1/4 szklanki wody *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPA BOLOŃSKA
Blog z ApetytemJedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie ogórkowej – bo zamiast ziemniaków dodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków
Kierunekuchniaczęsto pojawia się na moim stole. Bardzo lubię kalafior, choć przyznam, że nie była to miłość od pierwszej łyżki. Kiedy byłam dzieckiem nie cierpiałam kalafiorowej podobnie jak pomidorowej . W ogóle zupy nie należały do moich ulubionych dań. Dlatego cieszę się niezmiernie, że moje dzieci lubią zupy, które ja teraz z chęcią gotują i jem. Krem kalafiorowy ze smażonymi pieprznikami
codojedzeniafoliowy ( 181 μg / 100g) zalecany dla kobiet w ciąży.* Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego(...)zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy i przyprawiam zupę. Chwilę jeszcze trzymam na ogniu i gotowe. Najlepiej zjeść ją od razu !! Moja zupa była dość gęsta, jeśli lubicie rzadsze należy dodać więcej płynu
Życie na widelcuZupa ogórkowa Zupa ogórkowa Jesień, to czas kiedy zupy smakują nam najbardziej. Po fali wakacyjnych upałów, kiedy miałam ochotę tylko i wyłacznie na chłodnik z botwinką czy gazpacho, z przyjemnością powitałam sezon jesiennych i zimowych zup. Nasze babcie zawsze miały na kuchni gar z gorącą zupa, którą karmiły wszystkich gości. U mojej babci nie było opcji, żeby wyjść na dwór(...)bardzo mamy czas bawić się w krojenie. Można też jednorazowo przygotować większy gar, a potem zamrozić. Nawet najprostsza domowa zupa będzie sto razy zdrowsza i bardziej wartościowa, niż ta kupna. Dziś zapraszam na rewelacyjną zupę ogórkową, która po rosole i pomidorowej, jest jedną z ulubionych zup Polaków. U mnie koniecznie musi być ugotowana na bazie mięsnego wywaru, ale pysznie
Kulinarne przygody GatityZupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. W sezonie bardzo lubię robić zupę ogórkową, z ogórków małosolnych, z młodymi ziemniakami, zabielana śmietanką. PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Składniki na zupę ogórkową: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy
Dorota SmakujeSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
Na moim talerzuSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
NA MOIM TALERZUZupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego
Gosia gotujeżyciu zrobiłem taką pomidorową z bardzo tradycyjnej, domowej receptury. Lubię bawić się smakiem i odkrywać nowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona, którą wieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży
BaRepasmałe kawałki. Wrzucamy z powrotem razem z soczewicą, tartą marchewką i ziemniakami. Dodajemy zioła (kolendra, oregano, kminek i tymianek) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec gotowania zupę doprawiamy koncentratem pomidorowym
Qchnia po prostupomidorowego sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy na tłuszczu do czasu aż wędlina się ładnie zrumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy(...)cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania
Pobite gary Barbary