Zupa kalafiorowa to moja ulubiona zupa na co dzień, ale zwłaszcza na przeziębienie. Gdy nie mam siły na dłuższe stanie przy garnkach to wystarczy 15 minut i mam gotową gorącą i mocno rozgrzewającą zupę. Dodatkowo składniki na jej przygotowanie możecie mieć zamrożone i przygotowane na sezon chorobowy Zupa ta posiada niewiele węglowodanów i idealnie nada się dla osób na diecie(...)obliczona dla wersji ze śmietanką 30% i bez dodatku zacierki. Z powyższego przepisu powstaje około 2,5 litra zupy, czyli 10 porcji po 250 ml. Zobacz więcej przepisów na zupy Zupa dyniowa (wegańska) Zupa z fasolki szparagowej Krem z brokułów Pomidorowa z soczewicą Zupa z białej kapusty Zupa kukurydziana Krem z brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki
WegePrzepisznacznie czas przygotowania potrawy. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół tradycyjny – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych lub 500 g kości
nietylkopasta.plpowyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować 5 minut, dodać posiekany drobno ząbek, gotować 1 minutę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Smaczny zeszytziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku do smaku: sól, papryka ostra olej do smażenia do zabielenia zupy: około 7 łyżek śmietany 12% lub 18% (około 200 g) 100 ml zimnej wody 1 kopiata łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)nadal gotuję do miękkości ziemniaków i mięsa – w sumie od dodania ziemniaków i ponownego zagotowania, zupę gotowałam około 20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po 20 minutach: Następnie do zupy dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut, a w tym czasie przygotuję śmietanę do zabielenia zupy. Do miseczki wlewam zimną wodę, dodaję mąką i dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujebardzo smaczna i co najważniejsze? Łatwa w przygotowaniu. Zupa zdała egzamin na piątkę. Nowe doznania dla moich kubków smakowych wzbogacił doświadczenie. Pozostaje mi, polecić Wam moją lekką i pożywną zupę z czerwonej soczewicy. A do tego aromatyczna kolendra. Jeśli nie jesteście fanami kolendry, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Czas przygotowania: 35 min. Porcja(...)zeszkli dolewamy bulion warzywny. Do bulionu dodajemy startą marchewkę, selera i posiekaną kolendrę. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 15 min. Kontrolujemy, aby soczewica nam się nie rozgotowała. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zupę podajemy ze świeżo posikana kolendrą. Smacznego
kulinarnyJasklepach tak jak mortadela :)Z KONCENTRATEM pomidorowym przyprawiano wszystko co można było doprawić.Więc uważam , że ta zupa też powinna mieć swoje miejce w Smakach Dzieciństwa.Zapraszam. kości schabowe na zupę 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok.4 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1 cebula 1 rzepa 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól,pieprz(...)kostkę.Rzepę obrać i zetrzeć na tarce.Matkę opłukać i drobno posiekać.Kości na zupę dokładnie umyć i włożyć do garnka , zalać 1.5 litra zimnej wody , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ziemniaki i gotować 30 minut.Dołożyć Warzywa i przecier pomidorowy , gotować aż wszystko będzie miękkie.Przyprawić.Przed podaniem posypać natką pietruszki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipolską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, warzywna(...)dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem i dalej gotujemy jeszcze ok 30 min. Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy. Ja przy podobnych zupach lubię wydobyć smak potrawy używając nieśmiertelnej maggi ;) Smacznego
Taste Of My DayKolejny przepis na zupę, zaraz po pomidorowej , której wykonanie zajmuje 5 minut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa bolońska Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy: w kubeczku śmietankę mieszamy z mąką, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy
Blog z ApetytemZupa bolońska Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 500 ml przecieru pomidorowego 1 litr wody lub bulionu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek olej do smażenia 1 łyżka mąki 100ml śmietanki 18% żółty(...)tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę *** *** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy *** *** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku *** *** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym
Blog z Apetytemfasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki płatków chili sól do smaku Do tego: tarty ser żółty natka kolendry lub pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. W garnku, w którym zamierzasz ugotować zupę rozgrzej ok.3 łyżek oleju. 2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i zeszklij na rozgrzanym(...)puszki, fasolami (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20min. 7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chili- przemieszaj i gotuj przez 3min. 8. Dopraw solą do smaku. 9. Zupę podawaj posypaną tartym serem żółtym i natką kolendry/pietruszki. Smacznego! Mexican soup family pot Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanapietruszka z natką sól pieprz papryka słodka papryka ostra 0,5 opakowania pasty tom kha (też z biedry) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa rybna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 opakowanie łososia surowego ze skórką (wszystkie ryby kupiłam w biedrze (to nie reklama) ) 1 opakowanie fileta z dorsza(...)najpierw zdjęłam skórkę bo była z łuskami. Przesmażyć rybę, krewetki i cebulkę przez parę sekund na bardzo gorącym tłuszczu i wrzucić wszystko do zupy. Doprawić papryką i pastą tom kha. Można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Krok 3 Na koniec gotowania wyjąć włoszczyznę. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
CoolinarniePLjajecznicę z kalafiora, można też używać octu jabłkowego, soku z cytryny. Dodawałam je sama. Na podwieczorek zawsze była zupa krem, co wydawało mi się nieco monotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku(...)jabłek i buraka, dyni, papryki i pomidora, pomidorowa z ryżem z kalafiora i bazylią, czy gazpacho. Tutaj trochę zabrakło mi inwencji kucharza. Moja ogólna wątpliwość do diet pudełkowych to stosowanie plastikowych pojemników, które zakładam, że dużo osób wkłada do mikrofali. Sama nie mam i nie będę miała kuchenki mikrofalowej. Być może firmy cateringowe powinny rozważyć szklane pojemniki albo
Cytryna&Co.silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu - 2 duże marchewki - 2 duże ziemniaki - 5 kostek warzywnych - małą cebulę - 3 ziarna ziela angielskiego - po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu - 2 liście laurowe - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Zagotować 2,5 litra(...)zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy (tłuszcz odsączyć). Zupę gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracji