minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników możesz zrobić jeszcze jedno danie: wegetariańskie chilli(...)Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia. Krok 3 Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę krem do miseczek, posyp na wierzchu upieczoną cieciorką. Smacznego
Niedzielny kucharzZupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo
Gospodyni Miejskapiorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół(...)zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając mleczko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z posiekanym koperkiem i kleksem mleczka kokosowego
Dzieje kuchennej WiewióryZupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Iskrzynia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zupa gulaszowa to ukłon w stronę kuchni galicyjskiej, w której chętnie łączono mięso wołowe, paprykę i pomidory. Jednak zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Iskrzyni wzbogacona jest w sposób charakterystyczny dla kuchni polskiej – zagęszcza się ją śmietaną z mąką oraz kluskami z lanego ciasta. W efekcie możemy się cieszyć zupą aromatami(...)paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, po czym również dodajemy ją do zupy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na 3 łyżkach oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy razem chwilę i dodajemy do zupy. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki pszennej i odrobiną wody, po czym zagęszczamy zupę. Na koniec z jajka i pozostałej mąki robimy lane ciasto, które łyżką nakładamy
Trzeci talerzłyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wodą. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wodą. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać(...)osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu
Ratunku obiadMój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na przecier pomidorowy, który wykorzystuję do zupy i sosów. Mam go zawsze pod ręką. Spróbujcie zrobić. Najlepiej nadają się pomidory „lima”, które są mięsiste i mają mało pestek Składniki: 5 kg pomidorów „lima” 1 łyżka soli szczypta pieprzu(...)spiżarni. Smak przecieru można urozmaicić dodając na początku do gotowanych pomidorów ulubione zioła np. świeżą bazylię, majeranek... Kolejna partię zrobię jutro. Polecam i Wam ten domowy przecier pomidorowy i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję do akcji Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysikrem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej(...)mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA
My Culinary Artspotykane zioła na śródziemnomorskim stole: Bazylia – wprowadza świeży, orzeźwiający aromat, idealna do sałatek i sosów. Oregano – intensywny smak, nieodłączny składnik sosów pomidorowych. Tymianek – drzewny i cytrynowy smak, doskonały do mięs i zup. Rozmaryn – intensywny aromat, świetny do mięs i ryb. Te aromatyczne skarby nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także wprowadzają do naszych kuchni niezwykły(...)prostu bez smaku. Papryka – W wersji słodkiej, ostrej lub wędzonej, dodaje potrawom niepowtarzalnego koloru i aromatu. Oregano – Klasyka kuchni śródziemnomorskiej, doskonale komponuje się z sosami pomidorowymi i daniami włoskimi. Liść laurowy – Idealny do zup i gulaszy, dodaje potrawom głębi smaku. Cynamon – Aromatyczny dodatek do deserów i potraw śniadaniowych, pomaga regulować poziom cukru we krwi. Cebula – Fundament wielu dań, dodaje
Ugotowane pozamiatanetaka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację(...)pieczenia na blasze, na której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć
Weekendy w domu i ogrodziejakoś zachciało się nam pomidorowej i niewiele pracy włożone a pyszna zupa na stole. Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania. Pomidorowa z zieloną soczewicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiesiąca) Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Od 8 miesiąca Chłodnik litewski bez nabiału Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym Od 9 miesiąca Zupka pomidorowa dla niemowlaka (od 9 miesiąca) Kremowa zupa szczawiowa – bez zabielania Od 10 miesiąca Zupa paprykowa dla dzieci Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze
Dieta bez mlekaZapraszam Was na zupę, którą zajadam się od początku sezonu pomidorowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Sama zupa jest pyszna i pachnąca, a dodatek sera pleśniowego podnosi jej kaloryczność. Nie ma więc obawy, ze ktoś wstanie głodny. Ja do tej zupy nie obieram pomidorów ze skórki, gdyż i tak całość miksuję blenderem. Jeśli jednak macie bardzo wrażliwe żołądki
Codzienna kuchnia niecodzienna