Połączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane(...)pokrojone ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaZupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam, jeden z moich pomysłów na klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu(...)Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytydoskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne; - oregano, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania
MintTasteUwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, ktore każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne(...)Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na inną hiszpańska zupę, czyli znane pewno wszystkim gazpacho . Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1000 g dojrzałych pomidorów 200 g miąższu z bułki 100 ml oliwy z oliwek EV duży ząbek czosnku sól pieprz opcjonalnie
Kulinarne przygody Gatityfasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe pieprz sól majeranek Zupa meksykańska – przepis Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone. W dużym garnku musimy zagotować(...)podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie się miękka. Dodajemy 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską. Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem. Moja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się trafiają - no może oprócz klasycznego rosołu, ale za to jest cała gama wywarów z kaszą i warzywami. Dziś podzielę się przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli pomidorowa na żołądkach drobiowych. Składniki: - 1/2 kg żołądków drobiowych - 1 puszka kukurydzy - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - majeranek, tymianek, bazylia(...)mięso, sól, pieprz, cukier i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak jest już prawie miękki dodajemy koncentrat i kukurydzę, wszystko razem gotujemy kilka minut i jeśli lubicie pikantne zupy można dodać pod sam koniec łyżeczkę ajvaru
Apetyczna babeczkaniewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku sól i pieprz czarny mielony (do smaku) 1 szklanka (240 ml) dobrej passaty pomidorowej (bez dodatku cukru) 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego (lub więcej do smaku) 1 szklanka (240 ml) wody olej do smażenia Wykonanie: Połówki grochu wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i dokładnie “myjemy”: nacieramy(...)patelni. Następnie, zalewamy je passatą, gotujemy przez kilka minut i ściągamy z ognia. Z ugotowanych połówek grochu wyciągamy listki laurowe i dodajemy zawartość patelni, wodę i koncentrat pomidorowy do smaku. Zupę z połówek grochu gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku i gotowe Zupę podajemy z ulubionym pieczywem i świeżymi ziołami. Smacznego! Artykuł Warzywna zupa
Lamarida.plczerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykartki, ale przepis utkwil mi w pamieci. Zapewne nie odtworzylam go w stu procentach, ale i tak zupa zyskala uznanie nas wszystkich. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje. Zupa pomidorowa z soczewica skladniki: 500g pomidorow 150g czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cebula 500ml bulionu warzywnego 2 zabki czosnku sol, pieprz, natka pietruszki wykonanie: Pomidory nacinamy(...)srednia kostke. Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut. Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut. Calosc doprawic sola i pieprzem oraz posypac natka pietruszki. Zupa doskonala jest z grzankami czosnowymi. Smacznego! Zrodlo "Pieprz i sol" wrzesien
Przysmaki KarolkiSezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano
To co kochamSezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki
To co kochamZupa krem z pomidorów i papryki to pyszna i prosta zupa, którą podasz na gorąco ze śmietanką i świeżymi ziołami. Smakuje także na zimno jako gaspacho. Wtedy zrezygnuj ze śmietanki i zastąp ją drobno posiekanymi ogórkami. Zupę przygotujesz błyskawicznie, z kilku podstawowych składników, bez użycia buliknu. Zapraszam po mój sprawdzony i jeden z lepszych przepisów na zupę krem z pomidorów(...)minut aż pomidory delikatnie się “rozlecą” i puszczą sok. Warzywa często mieszam. Odmierz 500 ml passaty (dwie szklanki o pojemności 250 ml). Możesz zastąpić ją przecierem pomidorowym. Do zupy dodaj passatę, dopraw, wymieszaj, gotuj chwilę. Zupę zmiksuj na gładki krem. Najlepiej zrobisz to przy pomocy blendera z końcówką typu żyrafa. Do gładkiej zupy krem wlej śmietankę (połowę
Zasmakuj Kuchnipomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy
Mango PapajaSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!