zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:780/1190)

Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 266

pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy(...)pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu. Na koniec 2 jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce, po czym wlewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowy rosół z makaronem 105

zasada przy gotowaniu rosołu to taka, że solimy zupę pod koniec gotowania a nie na początku. Jeśli posolimy zupę na początku to wywar będzie mniej aromatyczny. Do wywaru przejdzie mniej smaków warzyw i mięsa. Dlatego tak ważne jest, by solić zupę na końcu. Dodatkowo soląc na końcu mamy mniejsze ryzyko przesolenia zupy. Do wywaru nie dodajemy przypraw sypkich(...)łupinie. Aczkolwiek ja nie mam gazówki ani opalarki, więc do zupy dodaję po prostu cebulę w łupinie i zupa również wychodzi pięknie żółta. Do czego można wykorzystać rosół? Rosół oprócz klasycznego podania z cienkim makaronem ma też wiele innych zastosowań. Ja na bazie rosołu robię również inne zupy np. pomidorową, ogórkową, krupnik. Ale również wywar mięsny stosuję jako bazę

To Musisz Wiedzieć
Zupa z soczewicy 115

Składniki: 300 g czerwonej soczewicy; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 1 łyżka domowej vegety ; 1 łyżka słodkiej papryki w proszku; 2 ząbki czosnku;  Pęczek natki pietruszki; 3 litry zimnej wody; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w drobną(...)garnka z zupą dodać podsmażoną cebulę wraz z marchewką oraz zmiażdżone ząbki czosnku i gotować, na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka. Na sam koniec, do zupy dodać koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, słodką paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę razem pogotować (około 5 minut) i zdjąć zupę z ognia. Zupę podawać gorącą

Gospodyni Miejska
Zupa krem z zielonego groszku 124

Zupa krem z zielonego groszku – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Podałam ją na świąteczny obiad. Dla dzieci podałam z tartym serem – ich ulubione zupy to pomidorowa i ogórkowa, wiec, gdy chce ich namówić do zjedzenia czegoś nowego – dosypuję sera. Zawsze zdaje egzamin. Przepis na tę zupę krem znalazłam w prasie „Zima... Read More The post Zupa krem

Magiczny Garnek
Cebulowa focaccia 155

można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy z resztą  paprykowo-pomidorowej zupy krem i muszę przyznać, że idealnie się uzupełniały :) Smacznego

Ratunku obiad
Najlepsza pomidorowa z ryżem 132

zwykła pomidorowa, to najlepsza pomidorowa jaką ugotowałam w życiu. Gęsta, aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Może banalnie, ale mi posmakowała do tego stopnia, że jadłam ją na obiad i kolację i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Powiem Wam w tajemnicy, że cały jej sekret tkwi w dużej ilości warzyw, dzięki nim zupa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu(...)domowe bez soli i innych dodatków, a Wam polecam te dostępne w Skworcu ) kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe sól, pieprz pół szklanki ryżu puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy  opcjonalnie koperek lub natka pietruszki do podania Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele oraz mieszankę suszonych

Cynamonowe szczęście
Bigos z młodej kapusty 169

mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę(...)cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić

Cukiernia Pychotki
Kremowa zupa pomidorowa + filmik 79

Proponuję dziś niezwykle prostą i smaczną zupę , takie minimum z minimum i maximum smaku . Ta zupa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację , i

Kawa z mlekiem
Zupa krem ze świeżych pomidorów z groszkiem 187

Postanowiłam też zrobić sobie z takiego soku zupę krem i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco a jeśli nie macie takiej wyciskarki to wystarczy kupić dobry sok pomidorowy i zupę ugotować. Zupa krem ze świeżych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa pizza 139

różnych kolorach 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów ) 1,5 litra bulionu 1 śmietankowy serki topione – 100g 2 łyżki śmietany do zupy Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia, oregano 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła olej do smażenia Kawałek żółtego sera – ok 5dkg     *** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko(...)podsmażamy na patelni na łyżce masła *** *** Podsmażone pieczarki dokładamy do zupy i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Do kubka odlewamy dwie nabierki gorącej zupy i dodajemy do niej serek topiony oraz śmietankę. Mieszamy dokładnie aby serek się rozpuścił *** *** Zawartość kubka przelewamy do garnka z zupą

Blog z Apetytem
Zupa pomidorowo-dyniowa bez zabielania ( z ryżem ) 182

smak zupy, lecz także delikatnie ją zagęszcza. Zupa nie jest zabielana śmietaną, byłby to tylko zbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik(...)dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję podać z gotowanym ryżem - 1 szklanka* białego ryżu ( nie w woreczku ) - 2,5 szklanki

kawawszklance
Minestrone 211

minestrone robiłam jeszcze we wrześniu, ze świeżych pomidorów. Bo dla mnie minestrone to po prostu bardzo bogata wersja pomidorowej. Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być

Kuchnia Prezydentowej
Rosół z klopsikami po studencku 204

firma Winiary ostatnio zadbała by mi ich nie zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gęsta zupa z fasoli 175

kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać do garnka łyżkę suszonego majeranku. Jeśli ktoś ma świeży, będzie jeszcze lepiej :) Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :) ------- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Fasolowa na buraku

Weekendy w domu i ogrodzie