Kolejna zupa-krem na moim blogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni(...)Przygotowanie tradycyjne: Wodę/bulion zagotować dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfmamy regularny dostęp do wszelakich ryb i to wykorzystujemy. Zupa rybna czy smażone ryby przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole. Ta zupa rybna z dorsza z batatami skrada serce każdego kto ją zje. Jest rewelacyjna w smaku, do tego bardzo pożywna i nigdy się nie nudzi. To zupa, którą mogę jeść codziennie podobnie jak rosół. Zastanawiam się nawet(...)delikatnym dorszem, z całą pewnością zachwyci Was tak jak nas J Polecam też przepis na Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. , Zupa z łososiem z warzywami , Zupa z łososiem i ziemniakami , Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem . Zupa rybna z batatami, składniki na zupę, Ilość porcji dla 6 osób 500 g (6-7 sztuk) filetów dorsza, u mnie czarniak (filet
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy(...)oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy
kulinarne odsłony patiżółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy) *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy(...)kosteczkę warzywa- włoszczyznę, paprykę i ziemniaki, całość gotujemy na niedużym ogniu przez około 25-30 minut *** *** Fasole i kukurydze z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, wlewamy też przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, chili, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem – do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając *** *** Zupę możemy
Blog z ApetytemJeśli chodzi o dressing, warto użyć soku z cytryny, a także koperku. Co innego można zrobić z fasolki szparagowej? Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę , przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo , czy zapiekanek . Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem – tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego(...)cytryny, a także koperku. " } } , { "@type": "Question", "name": "Co innego można zrobić z fasolki szparagowej?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę , przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo , czy zapiekanek . Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem - tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne
Via Gustoobowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory(...)ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem
Zawsze głodna!Blendujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wylewamy passatę, dodajemy 2 plasterki mozzarelli i śmietanę. Podajemy z listkiem świeżej bazylii. Artykuł Passata pomidorowa – szybka smaczna zupa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około(...)oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą. Po zagotowaniu całości wsypuję ryż. Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut. Na koniec zupę zabielam śmietaną. *źródło
Takie tam pichcenieBogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 10-15 osób(...)kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę. Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy ciasto do zupy i energicznie mieszamy aż powstaną małe kluseczki. Bogracz chwilkę gotujemy
Kulinarne Fantazje Marioliostatnim razie, kiedy zrobiłam zupę z szarpanym kurczakiem i chrupiącą tortillą , wiedziałam, że będę robić ją częściej. Polubiłam ją z miejsca, podobnie jak lubię zupę meksykańską . Zależało mi jednak na znacznie szybszej wersji, takiej, którą mogłabym przygotować nawet po dłuższym dniu pracy. No i zrobiłam! Z mięsem mielonym, polpą pomidorową i niewielką ilością bulionu. Zależało mi by była gęsta(...)jest już nawet konieczny Zróbcie sobie taką, a nie pożałujecie 1 szklanka = 250 ml 400-500 g mielonego mięsa, u mnie z indyka 1 cebula 2 puszki polpy pomidorowej (polecam Mutti) 2,5-3 szklanki bulionu 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu) 1 puszka czerwonej fasolki 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka
Smaki Na Talerzuniej pływać). Wrzucić liście laurowe i gotować kapustę na małym ogniu. Marchew obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Dorzucić do kapusty. Gdy marchew zmięknie, dorzucić pokrojoną kiełbasę. Doprawić zupę solą i koncentratem pomidorowym. Nie dodaję pieprzu, bo kapusta po ugotowaniu i tak robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej smakuje
Weekendy w domu i ogrodziesoczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta(...)zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin… Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania
Niedzielny kucharztymiankiem Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów. Zupa wyszła CUDOWNA! Składniki: 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 x pomidory w puszce 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeżo mielony(...)łyżka oleju W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy
Mój pomysł naMiłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej(...)dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę
Quinoa Raz!