zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:780/1190)

Zupa kapuściana 195

minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy 209

dania z fasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam

Smaczna Pyza
Zazie Bistro - Chapeau bas 178

Jakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego. Zupa dnia - krem pomidorowy z kozim serem. Ser, który się delikatnie rozpuścił ładnie przełamał smak pomidorów. Wołowina po burgundzku podawana z ziemniakami gratin. Danie to zostało odkryte na nowo wraz z pojawieniem(...)Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości

Right Behind The Kitchen
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. 215

  Najlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko

Symfonia smakowa
SUSZONE POMIDORY 248

pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy .   Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP

potrawyregionalne
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą 189

Mocno pomidorowa zupka krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem bazylii i mozzarelli. Zupka wyszła trochę mało fotogeniaczna i nie chciała współpracować z moim aparatem ale

Monia miesza i gotuje
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 197

dłużej i zakończyły się w końcu sukcesem, bo zjadł dwa i powiedział, że dobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora

bistro mama
Kasza jęczmienna z soczewicą 194

Kiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy kapuśniak :) 234

pochwalicie się nimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście ją, to polecamy wtedy dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego. Fajnie podbije smak i będzie równie smaczna :) Pozdrawiamy

vegetanie
ZUPA Z SOCZEWICY I CUKINII. 268

czosnkiem, mieszam i chwilę podsmażam, po czym dodaję soczewicę i mieszając,  razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia zupy,  dodając przecier pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, świeżo mielony czarny pieprz, a pod koniec - kolendrę i pietruszkę.   Ewentualnie doprawiam solą do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa jarzynowa z mlodych warzyw czyli Zupowy Wtorek odc.80 192

garem zupy zrobić. Proste rozwiązanie przyszło mi do głowy. Wyciągnęłam nie do końca rozgotowane pomidory, zblendowałam i zmieszałam z małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. Całość zagotowałam i przyprawiłam mocniej solą i pieprzem. Efekt? PYSZNA, lekka zupa jarzynowa, delikatna w smaku!  Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego(...)powstała pulpę i wrzucamy do zupy. J Wsypujemy groszek, jeszcze raz doprawiamy i gotujemy dalsze 15 minut. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy całość dalsze 5 minut. Mięso wyjmujemy z zupy i drobno kroimy. Wrzucamy z powrotem do garnka. Nakładamy zupę do miseczek. Ja do każdej porcji dorzucałam po garści świeżego groszku bo lubimy jego smak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czym zastąpić sól 176

magii, dodaję go do rosołu i wielu innych zup. Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz  zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach. Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań z kapusty. Nie bój(...)mała szczypta albo dwa pociągnięcia na tarce, aby dodać smaku potrawie. Gałkę muszkatołową dodawaj zawsze w minimalnych ilościach. Estragon - ma słonawy posmak. Pasuje do drobiu, ryb, potraw z jajek, zup na bazie wołowiny i bulionów warzywnych. Możesz go również dodać do sosów sałatkowych. Bardzo szybko traci aromat, dodawaj go więc pod koniec gotowania. Tymianek - pasuje do drobiu, wołowiny i dziczyzny

Cztery Fajery
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie 163

tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy do kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach(...)zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek 0,5 litra kiszonej

Moja Książka Kucharska
Zupa gulaszowo-warzywna 167

Syta, pożywna i aromatyczna zupa. Czuć podsmażoną cebulkę i bukiet warzyw. Można powiedzieć, że jest to pomidorowa w bogatszej wersji. 600 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 cebula 2 marchewki 450 g mieszanki warzywnej 9-składnikowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry wody 2 kostki rosołowe Sól Pieprz Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki(...)rosołowe. Marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki. Do zupy dodajemy marchewkę oraz mieszankę warzywną. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym w osobnym garnku ryżem

VioletoweKucharzenie
Restauracja Sarmacka - opinia 181

wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania