takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy(...)oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy
kulinarne odsłony patiżółtej) 1 mała puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy) *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy(...)kosteczkę warzywa- włoszczyznę, paprykę i ziemniaki, całość gotujemy na niedużym ogniu przez około 25-30 minut *** *** Fasole i kukurydze z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, wlewamy też przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, chili, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem – do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając *** *** Zupę możemy
Blog z ApetytemJeśli chodzi o dressing, warto użyć soku z cytryny, a także koperku. Co innego można zrobić z fasolki szparagowej? Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę , przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo , czy zapiekanek . Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem – tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego(...)cytryny, a także koperku. " } } , { "@type": "Question", "name": "Co innego można zrobić z fasolki szparagowej?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Oprócz sałatki, z fasolki szparagowej można zrobić zupę , przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym, dodać do leczo , czy zapiekanek . Najczęściej przygotowuje się fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem - tak przygotowaną fasolkę podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne
Via Gustoobowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory(...)ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem
Zawsze głodna!Blendujemy wszystko na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wylewamy passatę, dodajemy 2 plasterki mozzarelli i śmietanę. Podajemy z listkiem świeżej bazylii. Artykuł Passata pomidorowa – szybka smaczna zupa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około(...)oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą. Po zagotowaniu całości wsypuję ryż. Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut. Na koniec zupę zabielam śmietaną. *źródło
Takie tam pichcenieBogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 10-15 osób(...)kostkami rosołowymi. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy całą jarzynę. Bogracz gotujemy pod przykryciem około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy zupę przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką aż powstanie gęste ciasto. Wlewamy ciasto do zupy i energicznie mieszamy aż powstaną małe kluseczki. Bogracz chwilkę gotujemy
Kulinarne Fantazje Marioliostatnim razie, kiedy zrobiłam zupę z szarpanym kurczakiem i chrupiącą tortillą , wiedziałam, że będę robić ją częściej. Polubiłam ją z miejsca, podobnie jak lubię zupę meksykańską . Zależało mi jednak na znacznie szybszej wersji, takiej, którą mogłabym przygotować nawet po dłuższym dniu pracy. No i zrobiłam! Z mięsem mielonym, polpą pomidorową i niewielką ilością bulionu. Zależało mi by była gęsta(...)jest już nawet konieczny Zróbcie sobie taką, a nie pożałujecie 1 szklanka = 250 ml 400-500 g mielonego mięsa, u mnie z indyka 1 cebula 2 puszki polpy pomidorowej (polecam Mutti) 2,5-3 szklanki bulionu 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu) 1 puszka czerwonej fasolki 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka
Smaki Na Talerzuniej pływać). Wrzucić liście laurowe i gotować kapustę na małym ogniu. Marchew obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Dorzucić do kapusty. Gdy marchew zmięknie, dorzucić pokrojoną kiełbasę. Doprawić zupę solą i koncentratem pomidorowym. Nie dodaję pieprzu, bo kapusta po ugotowaniu i tak robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej smakuje
Weekendy w domu i ogrodziesoczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta(...)zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin… Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania
Niedzielny kucharztymiankiem Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów. Zupa wyszła CUDOWNA! Składniki: 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 x pomidory w puszce 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeżo mielony(...)łyżka oleju W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy
Mój pomysł naMiłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej(...)dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę
Quinoa Raz!Zapraszam po przepisy na pyszną zupę – wegańskie, lekkie, beztłuszczowe, bezglutenowe, bezzbożowe, beznabiałowe, po prostu zdrowe! Zupy podczas stosowania diety dr Dąbrowskiej są absolutną podstawą. Przede wszystkim sycą, dodają energii i rozgrzewają. Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula(...)znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Rosołek z vegetti marchwiowym Kapuśniak Zupa botwinkowa z włoszczyzną Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem Kremowa zupa kalafiorowo-pomidorowa Gazpacho
To co kochamzapiekać przez 15-20 minut. Warto pamiętać, że do zapiekanek makaronowych dodać można r ó wnież resztki z obiadu. Dobrze sprawdzi się do tego mięso mielone, sosy pomidorowe czy gęste zupy kremy. Innym pomysłem jest wykorzystanie warzyw, kt ó re zostały z zupy, np. rosołu czu zupy jarzynowej. Chodzi m.in . o gotowaną marchewk ę czy pietruszkę. Kluczowa dla każdej
KuchniaWeDwoje.plszybko: Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>> Spaghetti Napoli>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem>>> Zupa neapolitańska>>> Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry - oto wypróbowany, szybki przepis. Makaron z cukinią i kurczakiem. Tagliatelle z kurczakiem i cukinią
Moja Książka Kucharskakrem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmoje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – pad thai z kurczakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku PRZEPIS NA OŚMIORNICĘ Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki: – ośmiornica
nietylkopasta.plZapraszam Cię także po przepisy: – masło czosnkowe – masło ziołowe – najlepszy przepis na karkówkę z grilla – małże w białym winie – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – przepis na ośmiornicę – wołowina duszona w ciemnym piwie MASŁO RZODKIEWKOWE Przygotowanie
nietylkopasta.plprzepisy na kolację – krewetki w białym winie – moje ulubione – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku KREWETKI W BIAŁYM WINIE Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje
nietylkopasta.plPyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;) 1 litr bulionu drobiowego 2 szklanki wody 1 marchewka 1 mały bakłażan 3 pomidory malinowe 100 g oliwek czarnych 250 g makaronu wstążki 3 łyżki oliwy z oliwek bazylia oregano sól pieprz czarny śmietana Obraną marchewkę
https:KKuchniaMniamPomidory powsadzałam w słoiki, w zimie zjemy z ochotą. Takie pomidorki w zalewie robię od lat. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Po otwarciu słoika można je przetrzeć do zupy czy sosu pomidorowego. U nas jednak najlepiej schodzą podane w całości do obiadu, śniadania, czy kolacji. Zajadamy wraz z dodatkami, cebulką, czosnkiem a i zalewą rownież nie gardzimy :) Polecam. Składniki - pomidory
Kuchnia z widokiem na ogródZupa,bądź krem pomidorowy gości zapewne na Waszych stołach bardzo często. Zazwyczaj korzystam z pomidorów świeżych lub "zamkniętych w słoikach"(zaprawiam na zimę). Uwydatnimy ich smak korzystając z pieczonych pomidorów i papryki. SKŁADNIKI: 1kg pomidorów paprykowych 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól,pieprz,oregano lub bazylia (można użyć ulubionych ziół) łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki
Kuchnia Beatymiejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – ośmiornica przepis – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji
nietylkopasta.plwszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na ośmiornicę – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku Żabie udka Przygotowanie : ok 20 minut Składniki: – żabie udka
nietylkopasta.pljednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki: – ośmiornica
nietylkopasta.plprzepyszny rosołek wyłącznie na kurczaku. Aromatyczny i rozgrzewający. Przepis z gatunku Łatwy, choć czasochłonny. Ten rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora
Kate's Kitchenjakaś zaraza zabiera je nam powoli. Stąd pomysł, aby zostawić sobie kilka na przetwory. Ponieważ ten kilka to było kilka kg, to postawiłam jedną część przeznaczyć na przecież pomidorowy. Idealny na zupę w jesienne lub zimowe dni. Składniki: 1 kg pomidorów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: pomidory naciąć i zalać gorącą wodą, aby łatwiej było zdjąć skórki
Gotowanie z pasjąPyszny i baardzo sycący krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól
My Culinary Artwraca się z pracy późno, to takie dania to skarb aby szybko przygotować danie pożywne i smakowite. Polecam i tą zupę do wypróbowania bo jest tego warta. Zupa - szybki krem pomidorowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodatkowo wzmocni smak sosu. Tak przygotowany sos stanowi doskonały dodatek do tradycyjnych gołąbków. Może posłużyć jako sos do pizzy lub nachosów. Sprawdzi się również jako zamiennik koncentratu pomidorowego przy gotowaniu zup. Idealnie wzbogaca smak zup meksykańskich i rybnych. Nadaje się do potraw z grilla i pieczonych mięs. A Wy do czego go użyjecie
MarcinChefminut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidania z fasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową . Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam
Smaczna PyzaJakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego. Zupa dnia - krem pomidorowy z kozim serem. Ser, który się delikatnie rozpuścił ładnie przełamał smak pomidorów. Wołowina po burgundzku podawana z ziemniakami gratin. Danie to zostało odkryte na nowo wraz z pojawieniem(...)Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości
Right Behind The KitchenNajlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko
Symfonia smakowapomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy . Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP
potrawyregionalneMocno pomidorowa zupka krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem bazylii i mozzarelli. Zupka wyszła trochę mało fotogeniaczna i nie chciała współpracować z moim aparatem ale
Monia miesza i gotujedłużej i zakończyły się w końcu sukcesem, bo zjadł dwa i powiedział, że dobre. Tylko na zdjęcia się już nie załapał i twarożku nie chciał. Jego ulubioną zupą jest raz pomidorowa, innym razem ogórkowa. Czasami zje kapuśniak, najgorzej idzie chyba z jarzynową. Ale to przecież byłoby za dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora
bistro mamaKiedy wywar bęzie gotowy, usuń mięso i obierz je. Wsyp zawartość opakowania – kaszę jęczmienną z soczewicą i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy wlej sok pomidorowy. Powstanie gęsta zupa, pyszna, pożywna i aromatyczna. Dołóż kawałki mięsa, posyp zielona natką pietruszki. Smacznego ! Polecam Dania Babci Zosi- to moc posiłku bez wysiłku
Z Kuchni Do Kuchnipochwalicie się nimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście ją, to polecamy wtedy dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego. Fajnie podbije smak i będzie równie smaczna :) Pozdrawiamy
vegetanie