czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W momencie kiedy warzywa są miękkie garnek zestawić z ognia i całość dokładnie zmiksować blenderem końcówką zwaną żyrafa. Zupę znowu postawić na ogniu wlać passatę pomidorową, cukier, 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem czarnym do smaki i gotować na delikatnym ogniu ok. 7 min. i zestawić(...)czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W momencie kiedy warzywa są miękkie garnek zestawić z ognia i całość dokładnie zmiksować blenderem końcówką zwaną żyrafa. Zupę znowu postawić na ogniu wlać passatę pomidorową, cukier, 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem czarnym do smaki i gotować na delikatnym ogniu ok. 7 min. i zestawić
ememe kitchenZUPA KREM Z POMIDORÓW - PRZEPIS Przedstawiam przepis na przepyszny krem z pomidorów, który jest doskonałym pomysłem na obiad lub nawet kolację! Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno! Składniki (porcja dla 5-6 osób lub na 2-3 dni dla 2 osób) Składniki potrzebne do przygotowania bulionu: - 2 marchewki; - 1 łodyga selera naciowego; - 1 pietruszka(...)patelni i ponownie miksujemy; - doprawiamy wszystko solą, oregano i pieprzem cayenne (jeżeli lubimy oczywiście zupy krem na ostro); - na koniec dodajemy do zmiksowanych warzyw dwa przeciery pomidorowe - gotujemy ponownie zupę, aż zacznie delikatnie bulgotać i GOTOWE! Zupę krem z pomidorów podajemy z natka pietruszki i razową grzanką. SMACZNEGO
MintTasteblogu znajdziecie kilka przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach. Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych(...)głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek. Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka Po prawej stronie: ostateczny wygląd zupy Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćkiełbasą. Smaczny, pożywny i prosty obiad dla całej rodziny. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną siekaną zieleniną. Składniki: 40dkg fasolki Piękny Jaś 2 wędzone kiełbasy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 3 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 100ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej(...)momentu, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie – około pół godziny *** *** W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Podsmażoną kiełbasę dodajemy do garnka, mieszamy *** *** Do zupy dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i cukier do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI
Blog z Apetytemgrzybową widziałam kiedyś chyba w jakimś programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :) Składniki: 30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki) 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego(...)ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula 2 łyżki masła szklanka wytrawnego czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego taty, mocne i półsłodkie ;) ) włoszczyzna do zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy) sól jarzynka (knorr natur) natka pietruszki świeży tymianek kleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku
Bon Appetit MałgorzatyZupa Magisterska Pyszne danie jednogarnkowe, warzywa, mięso co nam więcej potrzeba, żeby najeść się do syta. Składniki: · 1 kg łopatki wieprzowej · ½ kg ziemniaków · 2 marchewki · Cebula · Papryka żółta(...)laurowe oraz ziele angielskie oraz mięso 6. Pieczarki kroimy w plasterki i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą 7. Grzyby po usmażeniu dodajemy do zupy, wlewamy przecier pomidorowy oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, doprawiamy chili, chwilkę gotujemy 8. Zupa gotowa 9. Smacznego
Kulinarna Chwilarobić nie mam .. pewnie je kiedyś w tym wpisie podmnienię;) ale co tam zdjęcia zupa jest ważna :) Zupa jest super do zrobienia z resztek niedzielnego rosołu, zamiast pomidorowej na przykład. Zupa cytrynowa rosół 200 ml śmietany 12% + 2 żółtka sok z jednej cytryny mięso z rosołu ugotowany ryż przyprawy : chili, pieprz, pietruszka, sól Ja dobrze pogrzałam rosół
Kuchnia na wzgórzusmaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie(...)mieszając podprażaj przez 10 minut. Dodaj wodę, listek laurowy i ziele angielskie, ugotuj do miękkości klopsiki. Około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłów klopsiki. Do pozostałej zupy dodaj przecier pomidorowy Łowicz i gotuj przez 5 minut. Wyłów rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około
SMYKWKUCHNIZupa kowbojska z fasolą i wołowiną Treściwa, rozgrzewająca i aromatyczna zupka poleca się na jesienny obiadek. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem. Proste i pożywne danie dla całej rodziny. Składniki: 40dkg fasoli Piękny Jaś ok 0,5 kg wołowiny ok 15-20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2-3 ząbki czosnku(...)minut. Po tym czasie wywar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Po godzinie gotowania do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Marchew i pietruszkę wyciągamy, drobno siekamy i umieszczamy ponownie w zupie *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zaciągamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody (zaciąganie można pominąć, wówczas zupa
Blog z ApetytemGęsta, pożywna i ostra zupa - w sam raz na rozgrzanie w zimowe dni. Składniki: 60 - 70 dag chudej wieprzowiny lub wołowiny, 3 l bulionu warzywnego, 3 cebule, 2 - 3 ząbki czosnku, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 1 mały strączek ostrej czerwonej papryczki, 1 duża czerwona słodka papryka, 1 duża żółta słodka papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka czerwona(...)pokroić w kostkę i krótko podsmażyć, przełożyć do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz całą ostrą papryczką. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie do zupy dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić jeszcze przyprawami i zaprawić zasmażką - 2 łyżki mąki podsmażyć na 4 łyżkach oleju. Zupę podawać z pieczywem. Ostrość smaku można dowolnie regulować dodając mniej
Nie tylko w kuchnibiałym winie – moje ulubione – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – przepis na ośmiornicę – kalmary w czosnku KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z FETĄ Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: 500 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szalotka
nietylkopasta.plnaprawdę lekką zupą w sam raz na lato i wiosnę. Smacznego! Składniki: cebula 1 marchew pół niedużej główki kapusty 1,5 l wody lub bulionu łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany do zup koperek 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy go wodą i czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje(...)kostkę, w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę i marchew i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i śmietanę do zup. Zagotowujemy zupę ponownie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemy, szybka i pyszna. Gęsta i sycąca od warzyw, obłędnie pachnąca… To tylko kilka bardzo podstawowych i zawsze dostępnych składników. Przygotujecie ją łatwo i zawsze, nawet poza pomidorowym sezonem, bo ta zupa wykorzystuje pomidory z puszki – zerwane w szczycie sezonu. Battuto to trochę już zapomniany termin, próżno go szukać nawet we włoskich książkach kucharskich. Dzisiaj to określenie zmieniło się
Karo in the Kitchendanie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw. W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp. Można wybierać, gotować i zjadać. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów
O kuchni z uczuciemjacyś fani pomidorówki? Mam coś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy, marchew i ryż. Nic nie trzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie
Jeść, by żyć w zdrowiujacyś fani pomidorówki? Mam coś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy, marchew i ryż. Nic nie trzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie
Jeść, by żyć w zdrowiuW chłodne dni mamy ochotę, by obiad nas nasycił i zarazem rozgrzał. Dziś przygotowałam dla Was zupę, która różni się nieco od klasycznej gulaszowej tym, że
WiszniówkaUwielbiam zupę ogórkową. To jedna z moich ulubionych zup, zaraz obok pomidorowej . Zawsze lubiłam ostre i kwaśne smaki. Już dawno temu słyszałam o zupie ze świeżych ogórków. Długo zwlekałam z wypróbowaniem zupy ogórkowej właśnie w takiej wersji. Ku mojemu zaskoczeniu tak lubiane przeze mnie danie nie okazało się ani mdłe, ani zbyt mało kwaśne. Dzięki soku z cytryny
Pobite gary BarbaryZupa ogórkowa, to obok pomidorowej zapewne jedna z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Nie pamiętam życia bez ogórkowej; nie pamiętam, kiedy jadłam ją po raz pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól
Życie zamknięte w smaku