przełożyć zawartość patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować całość do miękkości mięsa. Przyprawić do smaku papryką, curry, pieprzem i solą (można dodać łyżkę przecieru pomidorowego). Podawać w towarzystwie kaszy gryczanej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1,3 kg cukinii 1 duża papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę
Monia miesza i gotujektórą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej sałatki. składniki: 1 kg ugotowanych podrzybków 0,5 kg cebuli 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek cukru 5 łyżek octu 10 % Jamar 1 łyżka majeranku 4 listki laurowe pieprz, sól do smaku Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów
Monia miesza i gotujedobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso pokroić na małe kotleciki. Przyprawić z obu stron solą
Fabryka pomysłówkostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówporcje: 250-300g makaronu penne 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liśc laurowy Sól Pieprz 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2,5 kubka wody/bulionu - *kubek=300ml ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, cebulę w kostkę, a czosnek posiekać. Podsmażyć je na odrobinie oleju
Fabryka pomysłówSkładniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę
Czerwona Porzeczkaskórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień i odstawiamy garnek na 10 minut pod przykryciem
Czerwona Porzeczkaczerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około
Czerwona Porzeczkasosu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy mięso nabierze koloru dorzucamy odcedzoną fasolę i kukurydzę. Na patelnię dolewamy sos pomidorowy przygotowany w garnuszku. Całość gotujemy parę minut i doprawiamy według uznania. Na placek tortilla wykładamy gotową masę i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Przykrywamy z wierzchu drugim plackiem. Tak skompletowaną potrawę obsmażamy
cookpllekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę
Fabryka pomysłówzarówno na zimno, jak i na ciepło. Aby przejść do przepisu kliknij w obrazek: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce Sos do pizzy – sos pomidorowy / Pizza Sauce – Tomatensauce Sos holenderski z miętą Sos holenderski Sos włoski do sałatek Sos serowy Sos beszamelowy (beszamel) Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs Sos czosnkowy z ziołami
Kulinarne Przeboje